Lön maskinsvetsare 2024

- Lönestatistik för en maskinsvetsareVad tjänar en maskinsvetsare i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31400 kronor i yrket medan männen har en lön på 31800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som maskinsvetsare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en maskinsvetsare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en maskinsvetsare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 190 kronor.

Dagslön för en maskinsvetsare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1514 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en maskinsvetsare kvar i lön efter skatt? En maskinsvetsare får ut 21 397 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 414 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 686 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 397 kronor


Sök lediga jobb som maskinsvetsare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som maskinsvetsare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Kristinehamn på Industri Support Värmland AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Kristinehamn
CNC-fräsare rekryteras till Björneborg

Ledigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Industri Support Värmland AB i Kristinehamn

Läs om jobbet
Helsingborg
Kantpressare Helsingborg

Ledigt jobb som kantpressare på Aditro Logistics Staffing AB i Helsingborg

Läs om jobbet
Örkelljunga
CNC-operatör

Ledigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Aditro Logistics Staffing AB i Örkelljunga

Läs om jobbet

Vad gör en maskinsvetsare?

Vi har inga detaljer kring vad en maskinsvetsare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Sköter, styr och övervakar hel- och halvautomatiska maskiner som bearbetar arbetsstycken av metall eller liknande material genom borrning, hyvling, svarvning, fräsning, gängning, slipning, svetsning m.m. Programmerar datorstyrda maskiner och korrigerar program. Sköter maski­ner som bearbetar och skär material med hjälp av elektroner. Hanterar maskiner som formar detaljer i metall genom pressning eller tryck samt maskiner som kapar eller klipper metallprodukter. Sätter upp, utprovar och besiktigar verktyg. Ställer in och programmerar hel- och halvautomatiska verktygsmaskiner.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en maskinsvetsare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för maskinsvetsare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 30300 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31800 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som maskinsvetsare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som maskinsvetsare.

Prognosen för maskinoperatörer inom tillverkning är en total prognos för maskinoperatörer, cement-, sten- och betongvaror, maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri, maskinoperatörer, plastindustri, operatörer inom sågverk, hyvleri och plywood m.m., maskinoperatörer, kemisktekniska och fotografiska produkter, maskinoperatörer, pappersvaruindustri, övriga maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri, maskinoperatörer, mejeri, övriga maskinoperatörer, livsmedelsindustri m.m., maskinoperatörer, gummiindustri, maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri, maskinoperatörer, ytbehandling, valsverksoperatörer, maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete, maskinsnickare och maskinoperatörer, träindustri, maskinoperatörer inom ytbehandling, trä, maskinoperatörer, blekning, färgning och tvättning, maskinoperatörer, påfyllning, packning och märkning, manuella ytbehandlare, trä, maskinoperatörer, farmaceutiska produkter. Ungefär 115000 jobbar som maskinoperatörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för maskinoperatörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som maskinsvetsare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31400 kronor som maskinsvetsare medan männens lön är 31800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som maskinsvetsare.

Lönestatistik för maskinsvetsare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 000 kronor
Stockholm32 500 kronor
Östra Mellansverige30 200 kronor
Småland med öarna28 900 kronor
Sydsverige28 600 kronor
Västsverige33 700 kronor
Norra Mellansverige31 300 kronor
Mellersta Norrland28 500 kronor
Övre Norrland30 500 kronor


Hur många jobbar som maskinsvetsare i Sverige?

Det är totalt 46400 personer som idag är anställda som maskinsvetsare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige46 400
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län11 200
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län10 100
Blekinge och Skåne län2 900
Hallands och Västra Götalands län13 000
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län4 300
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en maskinsvetsare i lön i månaden?

Medellönen för en maskinsvetsare är 31800 kronor.

Hur många jobbar som maskinsvetsare i Sverige?

Det finns 46400 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en maskinsvetsare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31800 kronor.

Hur mycket betalar en maskinsvetsare i skatt?

En maskinsvetsare betalar i snitt 9120 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln maskinsvetsare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som maskinsvetsare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till maskinsvetsare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arborrare Lön för en Automatpressare, metall Lön för en Automatskötare, verkstad Lön för en Automatställare Lön för en Automatsvarvare Lön för en Automatsvetsare Lön för en Avsynare, borrstål Lön för en Avsynare, gjutgods Lön för en Avsynare, metallprodukter Lön för en Avsynare, smide Lön för en Avsynare, stål Lön för en Bandsågare, metall Lön för en Bladskötare Lön för en Bordhyvlare Lön för en Borrare, metall Lön för en Borrsmed Lön för en Brännsvetsare Lön för en Brättmakare, metall Lön för en Byggnadssmed Lön för en Bänkarbetare Lön för en Bänkborrare Lön för en Centerlesslipare Lön för en CNC-borrare, metall Lön för en CNC-fräsare, metall Lön för en CNC-operatör, metall Lön för en CNC-svarvare, metall Lön för en Cylinderborrare Lön för en Cylinderslipare Lön för en Dragbrotschare Lön för en Dragpressare Lön för en Excenterpressare Lön för en Filare Lön för en Filhuggare Lön för en Fjäderspinnare Lön för en Flermaskinsystemoperatör Lön för en Fleroperationsmaskinoperatör, metall Lön för en Flops-operatör Lön för en FMS-operatör Lön för en Fräsare, metall Lön för en Gnistare Lön för en Gradare Lön för en Gängfräsare Lön för en Götslipare Lön för en Götsynare Lön för en Hammarsmed Lön för en Hejarsmed Lön för en Henare Lön för en Hydraulpressare Lön för en Hyvelställare Lön för en Hyvlare, metall Lön för en Hyvlare, NC/CNC-maskin Lön för en Hålslipare Lön för en Jiggborrare Lön för en Jiggmakare Lön för en Kallslagare Lön för en Kallsågare, metall Lön för en Kantpressare, metall Lön för en Kapare, metall Lön för en Karusellsvarvare Lön för en Klensmed Lön för en Klipphyvlare Lön för en Knivtillverkare Lön för en Kopiersvarvare Lön för en Kuggfräsare Lön för en Kugghyvlare Lön för en Kuggslipare Lön för en Kättingsmed Lön för en Laseroperatör, plåt Lön för en Långsvarvare Lön för en Läppare Lön för en Mantelsvetsare Lön för en Maskinhyvlare, metall Lön för en Maskinoperatör, mekanisk verkstad Lön för en Maskinpolerare Lön för en Maskinslipare, metall Lön för en Maskinställare, verktygsmaskiner Lön för en Maskinsvetsare Lön för en Metallduksvävare Lön för en Metallfräsare Lön för en Metallpressare Lön för en Metallsågare Lön för en Metalltryckare Lön för en Modellmakare, metall Lön för en Modelltekniker, metall Lön för en Multipelborrare Lön för en NC-borrare Lön för en NC-fräsare, metall Lön för en NC-hyvlare Lön för en NC-operatör, metall Lön för en NC-programmerare Lön för en NC-svarvare Lön för en NS-borrare Lön för en NS-operatör Lön för en NS-svarvare Lön för en Pelarborrare Lön för en Penetrant, metallprodukter Lön för en Pimsare Lön för en Planfräsare Lön för en Planhyvlare, metall Lön för en Planslipare, metall Lön för en Plåtklippare Lön för en Plåtritsare Lön för en Plåtskärare Lön för en Plåtsågare Lön för en Polerare, metall Lön för en Pressare, metall Lön för en Pressmed Lön för en Programmerare, industrirobotar Lön för en Programmerare, verktygsmaskin Lön för en Prototyptillverkare, metall Lön för en Präglare, metall Lön för en Punktsvetsare Lön för en Radialborrare Lön för en Resårspinnare Lön för en Revolversvarvare Lön för en Riggare, verktygsmaskiner Lön för en Ritsare Lön för en Robotsvetsare Lön för en Robotsvetsoperatör Lön för en Rundslipare Lön för en Räcksmed Lön för en Rörkapare Lön för en Skalsvarvare Lön för en Skylttillverkare, metall, maskin Lön för en Skäggare Lön för en Skärpslipare Lön för en Skärslipare Lön för en Slipare, finbearbetning Lön för en Slipare, metall Lön för en Slipare, NC/CNC-maskin Lön för en Slipare, stål Lön för en Slipare, stålverk Lön för en Smed Lön för en Smidesmekaniker Lön för en Smidesoperatör Lön för en Smärglare Lön för en Sorterare, metallprodukter Lön för en Stansmakare Lön för en Stickare, metall Lön för en Ställare, metall Lön för en Supportsvarvare Lön för en Supporttryckare Lön för en Svarvare, metall Lön för en Svetsare, automat- Lön för en Svetsare, bränn- Lön för en Svetsare, mantel- Lön för en Svetsare, maskin- Lön för en Svetsare, punkt- Lön för en Svetsare, robot- Lön för en Svetsare, söm- Lön för en Svetsoperatör Lön för en Sågare, metall Lön för en Sänkgnistare Lön för en Sänksmed Lön för en Sömsvetsare Lön för en Trumlare Lön för en Trycksvarvare Lön för en Trådgnistare Lön för en Universalfräsare Lön för en Uppsättare, verktygsmaskiner Lön för en Valsslipare Lön för en Valssvarvare Lön för en Verkstadsarbetare, ospec. Lön för en Verkstadsmekaniker, allround Lön för en Verkstadstekniker, maskinoperatör metall Lön för en Verktygsarbetare Lön för en Verktygsfilare Lön för en Verktygsfräsare Lön för en Verktygsmakare Lön för en Verktygsmaskinoperatör Lön för en Verktygsmekaniker Lön för en Verktygsoperatör Lön för en Verktygsskärpare Lön för en Verktygsslipare Lön för en Verktygssmed Lön för en Verktygsställare Lön för en Verktygssvarvare Lön för en Verktygstekniker, maskinoperatör Lön för en Verktygstekniker, verktygsmakare Lön för en Verktygsuppsättare Lön för en Verktygsvårdare Lön för en Ämnesavsynare, stål, metall
Kristinehamn
CNC-svarvare rekryteras till Björneborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Industri Support Värmland AB i Kristinehamn
Kristinehamn
CNC-fräsare rekryteras till Björneborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Industri Support Värmland AB i Kristinehamn
Helsingborg
Kantpressare Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantpressare på Aditro Logistics Staffing AB i Helsingborg
Örkelljunga
CNC-operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Aditro Logistics Staffing AB i Örkelljunga
Uddevalla
Cnc-operatör fräsning Uddevalla
Ledigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Netjobs Group AB i Uddevalla
Uddevalla
Maskinoperatör Uddevalla
Ledigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på Netjobs Group AB i Uddevalla
Grästorp
Cnc-operatör fräsning Grästorp
Ledigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Netjobs Group AB i Grästorp
Lidköping
Cnc-operatör fräsning Lidköping
Ledigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Netjobs Group AB i Lidköping
Oxelösund
CNC-operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Ikett Personalpartner AB i Oxelösund
Jönköping
Erfarna CNC operatörer sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Montico Hr Partner AB i Jönköping
Örnsköldsvik
Vi söker erfarna CNC-operatörer
Ledigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Bättre bemanning och rekrytering i Sundsvall AB i Örnsköldsvik
Nässjö
Vi söker CNC-operatörer (svarv & fräs) till Turab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Montico Hr Partner AB i Nässjö
Vetlanda
CNC operatörer sökes till Arcos Hydraulik i Skede
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Montico Hr Partner AB i Vetlanda
Värnamo
TopWork söker erfaren maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Värnamo
Hylte
TopWork söker CNC-operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på TopWork Sverige AB i Hylte
Gnosjö
TopWork söker CNC-operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på TopWork Sverige AB i Gnosjö
Värnamo
TopWork söker CNC-operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på TopWork Sverige AB i Värnamo
Gislaved
Kantpressare, se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantpressare på TopWork Sverige AB i Gislaved
Gislaved
Kantpressare se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantpressare på TopWork Sverige AB i Gislaved
Gnosjö
Industripersonal till GGVV-regionen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Gnosjö
Hylte
Industripersonal till kunder i GGVV!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Hylte
Värnamo
Vi söker nu efter CNC operatörer till flera utav våra kunder!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Aditro Logistics Staffing AB i Värnamo
Hagfors
CNC-operatör i Hagfors
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på Industri Support Värmland AB i Hagfors
Hultsfred
Söker du jobb i Hultsfred? Se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Hultsfred
Växjö
TopWork söker Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Växjö
Vetlanda
TopWork söker Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Vetlanda
Hultsfred
TopWork söker Industriarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Hultsfred
Vimmerby
Vi söker Industriarbetare till kund i Vimmerby!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Vimmerby
Växjö
Vi söker dig som är CNC-operatör!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som cnc-operatör/fms-operatör på TopWork Sverige AB i Växjö
Västervik
Maskinoperatör till sökes till kund!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, mekanisk verkstad på TopWork Sverige AB i Västervik