Lön undersköterska, äldreomsorg på institution 2023

- Lönestatistik för en undersköterska, äldreomsorg på institutionVad tjänar en undersköterska, äldreomsorg på institution i månaden? Medellönen för 2023 är:

30 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30400 kronor i yrket medan männen har en lön på 29500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 31400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som undersköterska, äldreomsorg på institution.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en undersköterska, äldreomsorg på institution i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en undersköterska, äldreomsorg på institution

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 181 kronor.

Dagslön för en undersköterska, äldreomsorg på institution

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1443 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en undersköterska, äldreomsorg på institution kvar i lön efter skatt? En undersköterska, äldreomsorg på institution får ut 20 345 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 148 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 505 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 345 kronor


Sök lediga jobb som undersköterska, äldreomsorg på institution

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som undersköterska, äldreomsorg på institution eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Karlskrona på Karlskrona kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Undersköterskor till Team Östermalmstorgs hemtjänst

Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Stockholms kommun i Stockholm

Läs om jobbet
Skinnskatteberg
Undersköterska, pooltjänst

Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Skinnskattebergs kommun i Skinnskatteberg

Läs om jobbet
Hylte
Vikarierande undersköterskor till Malmagården i Hyltebruk

Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Hylte kommun i Hylte

Läs om jobbet

Vad gör en undersköterska, äldreomsorg på institution?

Vi har inga detaljer kring vad en undersköterska, äldreomsorg på institution jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ger individuell vård och omsorg till äldre i eget eller särskilt boende. Utför hälso- och sjukvårdsuppgifter efter instruktion och delegering t.ex. kvalificerad sårvård och kateterspolning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en undersköterska, äldreomsorg på institution i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för undersköterska, äldreomsorg på institution skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 30500 kronor

 • Regionanställd 31400 kronor

 • Privatanställd arbetare 28900 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som undersköterska, äldreomsorg på institution?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som undersköterska, äldreomsorg på institution.

Prognosen för undersköterskor är en total prognos för undersköterskor, vård- och specialavdelning och mottagning, undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering, barnsköterskor. Ungefär 178300 jobbar som undersköterskor i landet, av dessa är cirka 91 procent kvinnor och 9 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för undersköterskor det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för undersköterskor kommer vara mycket stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som undersköterska, äldreomsorg på institution? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30400 kronor som undersköterska, äldreomsorg på institution medan männens lön är 29500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som undersköterska, äldreomsorg på institution.

Lönestatistik för undersköterska, äldreomsorg på institution i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 500 kronor
Stockholm29 200 kronor
Östra Mellansverige29 000 kronor
Småland med öarna29 500 kronor
Sydsverige29 400 kronor
Västsverige29 900 kronor
Norra Mellansverige29 400 kronor
Mellersta Norrland29 800 kronor
Övre Norrland29 800 kronor


Hur många jobbar som undersköterska, äldreomsorg på institution i Sverige?

Det är totalt 125400 personer som idag är anställda som undersköterska, äldreomsorg på institution enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige125 400
Stockholm och Stockholms län17 900
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län22 200
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län13 200
Blekinge och Skåne län19 800
Hallands och Västra Götalands län25 700
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län13 900
Västernorrlands och Jämtlands5 700
Västerbottens och Norrbottens län7 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en undersköterska, äldreomsorg på institution i lön i månaden?

Medellönen för en undersköterska, äldreomsorg på institution är 30300 kronor.

Hur många jobbar som undersköterska, äldreomsorg på institution i Sverige?

Det finns 125400 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en undersköterska, äldreomsorg på institution?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 30400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 29500 kronor.

Hur mycket betalar en undersköterska, äldreomsorg på institution i skatt?

En undersköterska, äldreomsorg på institution betalar i snitt 8672 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln undersköterska, äldreomsorg på institution in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som undersköterska, äldreomsorg på institution eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Karlskrona
Undersköterska till Storörens korttidsplatser Rosengården
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Karlskrona kommun i Karlskrona
Stockholm
Undersköterskor till Team Östermalmstorgs hemtjänst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Stockholms kommun i Stockholm
Skinnskatteberg
Undersköterska, pooltjänst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Skinnskattebergs kommun i Skinnskatteberg
Hylte
Vikarierande undersköterskor till Malmagården i Hyltebruk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Hylte kommun i Hylte
Järfälla
Timvikarier önskas till grupp-och servicebostäder samt daglig verksamhet (
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Järfälla kommun i Järfälla
Hylte
Undersköterska till Malmagården i Hyltebruk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Hylte kommun i Hylte
Essunga
Undersköterskor till Kerstinsås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Essunga kommun i Essunga
Skövde
Undersköterska till Hemtjänst Stöpen och Hemtjänst Tidan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Skövde kommun i Skövde
Ljungby
50 000 kronor i månadslön som undersköterska - få din frihet redan idag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på PersonalExpressen AB i Ljungby
Uppsala
Undersköterska till Granbommen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Uppsala kommun i Uppsala
Linköping
Attendo Lambohov söker kväll- och helgpersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Attendo Sverige AB i Linköping
Söderhamn
Undersköterska till hemtjänst Kastanjen i Söderhamns kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Söderhamns kommun i Söderhamn
Lycksele
Undersköterskor till Skyttens äldreboende
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Lycksele kommun i Lycksele
Forshaga
Gruppledare till särskilt boende
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Forshaga kommun i Forshaga
Stockholm
Kungsholmen i Stockholm söker undersköterska vid behov!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Olivia Hemomsorg AB i Stockholm
Kiruna
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Kiruna
Haparanda
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Haparanda
Boden
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Boden
Piteå
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Piteå
Luleå
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Luleå
Älvsbyn
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Älvsbyn
Gällivare
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Gällivare
Pajala
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Pajala
Övertorneå
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Övertorneå
Sundsvall
Specialistundersköterska till Sundsvalls kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Sundsvalls kommun i Sundsvall
Kalix
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Kalix
Överkalix
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Överkalix
Jokkmokk
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Jokkmokk
Arjeplog
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Arjeplog
Arvidsjaur
Undersköterska! Sluta leta! Låt oss hitta jobbet till dig!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst och äldreboende på Leasee AB i Arvidsjaur