Lön undersköterska, äldreomsorg i hemmet 2024

- Lönestatistik för en undersköterska, äldreomsorg i hemmetVad tjänar en undersköterska, äldreomsorg i hemmet i månaden? Medellönen för 2024 är:

30 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30400 kronor i yrket medan männen har en lön på 29500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 31400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som undersköterska, äldreomsorg i hemmet.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en undersköterska, äldreomsorg i hemmet i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en undersköterska, äldreomsorg i hemmet

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 181 kronor.

Dagslön för en undersköterska, äldreomsorg i hemmet

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1443 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en undersköterska, äldreomsorg i hemmet kvar i lön efter skatt? En undersköterska, äldreomsorg i hemmet får ut 20 345 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 148 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 505 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 345 kronor


Sök lediga jobb som undersköterska, äldreomsorg i hemmet

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som undersköterska, äldreomsorg i hemmet eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Askersund på Askersunds kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Boendestödjare sommartjänst med möjlighet till förlängning

Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Assistans Med Kvalitet i Sverige AB i Stockholm

Läs om jobbet
Jönköping
Jobba extra inom hemtjänsten

Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Home Care In Sweden AB i Jönköping

Läs om jobbet
Nordmaling
Undersköterskor till Strandbacken natt

Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Nordmalings kommun i Nordmaling

Läs om jobbet

Vad gör en undersköterska, äldreomsorg i hemmet?

Vi har inga detaljer kring vad en undersköterska, äldreomsorg i hemmet jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Ger individuell vård och omsorg till äldre i eget eller särskilt boende. Utför hälso- och sjukvårdsuppgifter efter instruktion och delegering t.ex. kvalificerad sårvård och kateterspolning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en undersköterska, äldreomsorg i hemmet i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för undersköterska, äldreomsorg i hemmet skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 30500 kronor

 • Regionanställd 31400 kronor

 • Privatanställd arbetare 28900 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som undersköterska, äldreomsorg i hemmet?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som undersköterska, äldreomsorg i hemmet.

Prognosen för undersköterskor är en total prognos för undersköterskor, vård- och specialavdelning och mottagning, undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering, barnsköterskor. Ungefär 178300 jobbar som undersköterskor i landet, av dessa är cirka 91 procent kvinnor och 9 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för undersköterskor det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för undersköterskor kommer vara mycket stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som undersköterska, äldreomsorg i hemmet? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30400 kronor som undersköterska, äldreomsorg i hemmet medan männens lön är 29500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som undersköterska, äldreomsorg i hemmet.

Lönestatistik för undersköterska, äldreomsorg i hemmet i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 500 kronor
Stockholm29 200 kronor
Östra Mellansverige29 000 kronor
Småland med öarna29 500 kronor
Sydsverige29 400 kronor
Västsverige29 900 kronor
Norra Mellansverige29 400 kronor
Mellersta Norrland29 800 kronor
Övre Norrland29 800 kronor


Hur många jobbar som undersköterska, äldreomsorg i hemmet i Sverige?

Det är totalt 125400 personer som idag är anställda som undersköterska, äldreomsorg i hemmet enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige125 400
Stockholm och Stockholms län17 900
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län22 200
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län13 200
Blekinge och Skåne län19 800
Hallands och Västra Götalands län25 700
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län13 900
Västernorrlands och Jämtlands5 700
Västerbottens och Norrbottens län7 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en undersköterska, äldreomsorg i hemmet i lön i månaden?

Medellönen för en undersköterska, äldreomsorg i hemmet är 30300 kronor.

Hur många jobbar som undersköterska, äldreomsorg i hemmet i Sverige?

Det finns 125400 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en undersköterska, äldreomsorg i hemmet?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 30400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 29500 kronor.

Hur mycket betalar en undersköterska, äldreomsorg i hemmet i skatt?

En undersköterska, äldreomsorg i hemmet betalar i snitt 8672 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln undersköterska, äldreomsorg i hemmet in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som undersköterska, äldreomsorg i hemmet eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Askersund
Undersköterska till helgtjänstgöring på Borgmästargården (SÄBO) och korttid
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Askersunds kommun i Askersund
Stockholm
Boendestödjare sommartjänst med möjlighet till förlängning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Assistans Med Kvalitet i Sverige AB i Stockholm
Jönköping
Jobba extra inom hemtjänsten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Home Care In Sweden AB i Jönköping
Nordmaling
Undersköterskor till Strandbacken natt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Nordmalings kommun i Nordmaling
Huddinge
Sommarvikarier sökes till Huddinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo Sverige AB i Huddinge
Ljungby
Undersköterska till Sjöriket hemtjänst tätort
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Sjöriket AB i Ljungby
Linköping
Undersköterska till Bantorget i Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Forenede Care AB i Linköping
Göteborg
Undersköterska/Stödassistent Natt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Härryda
Undersköterskor sökes till äldreboenden i superkommunen – Härryda kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Härryda kommun i Härryda
Eksjö
Undersköterska Korttiden Marieberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Eksjö kommun i Eksjö
Örnsköldsvik
Undersköterska/Vårdare till hemtjänsten hos hemtjänsten västra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN i Örnsköldsvik
Kiruna
Undersköterska till Kiruna sommaren 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Docia AB i Kiruna
Smedjebacken
Undersköterska Poolen
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Smedjebackens kommun i Smedjebacken
Botkyrka
Sommarjobbare sökes till SAAND Service & Omsorg hemtjänst i Botkyrka
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på SAAND Service & Omsorg AB i Botkyrka
Stockholm
Vi söker teamchef till vård- och omsorgsboendet Villa Magnolia!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Stiftelsen Stora Sköndal i Stockholm
Södertälje
Specialistundersköterskor i demens till Ljungbackens Vård och omsorgsboende
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Södertälje kommun i Södertälje
Örnsköldsvik
Undersköterska/Vårdare till hemtjänsten i Husum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN i Örnsköldsvik
Haninge
Arabisktalande undersköterska till hemtjänst i Huddinge sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Assistansporten AB i Haninge
Huddinge
Undersköterska som talar somaliska sökes till hemtjänst i Huddinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Assistansporten AB i Huddinge
Huddinge
Undersköterska till Kullabo/Graninge med placering Graninge 100%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Vardaga AB i Huddinge
Gotland
Undersköterska/boendeassistent Terra Nova äldreboende
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på REGION GOTLAND i Gotland
Sollefteå
Aktivitetsledare Skärvstagården
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Sollefteå kommun i Sollefteå
Fagersta
Vi söker 3 undersköterskor/vårdbiträden till Malmens vårdboende
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Fagersta kommun i Fagersta
Solna
Planeringsledare - Bli en del av oss!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo Sverige AB i Solna
Håbo
Sommarvikarier till äldreboende och hemtjänst.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Håbo kommun i Håbo
Staffanstorp
Utbildad undersköterska till hemtjänst i Staffanstorp - tillsvidare
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo TO TOPCO AB i Staffanstorp
Österåker
Åkersberga söker undersköterska för tillsvidareanställning inom hemtjäns...
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo TO TOPCO AB i Österåker
Upplands Väsby
Upplands Väsby söker en Teamledare för delad roll inom hemtjänst!
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo TO TOPCO AB i Upplands Väsby
Österåker
Bli en del av Olivia Hemomsorg i Åkersberga denna sommar!
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo TO TOPCO AB i Österåker
Kungsbacka
Olivia Hemomsorg i Kungsbacka söker sommarvikarier 2024!
Ledigt jobb som undersköterska, hemtjänst, äldreboende och habilitering på Attendo TO TOPCO AB i Kungsbacka