Lön barnsköterska, sjukvård 2024

- Lönestatistik för en barnsköterska, sjukvårdVad tjänar en barnsköterska, sjukvård i månaden? Medellönen för 2024 är:

32 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket har kvinnor en snittlön på 32800 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 32600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som barnsköterska, sjukvård.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en barnsköterska, sjukvård i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en barnsköterska, sjukvård

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 196 kronor.

Dagslön för en barnsköterska, sjukvård

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1562 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en barnsköterska, sjukvård kvar i lön efter skatt? En barnsköterska, sjukvård får ut 22 098 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 591 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 807 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 22 098 kronor


Sök lediga jobb som barnsköterska, sjukvård

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 2 jobbannonser för lediga tjänster som barnsköterska, sjukvård eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Eskilstuna på Centric Care AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Huddinge
JENSEN förskola Snättringe söker barnskötare

Ledigt jobb som barnsköterska på Jensen Education AB i Huddinge

Läs om jobbet

Vad gör en barnsköterska, sjukvård?

Vi har inga detaljer kring vad en barnsköterska, sjukvård jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Sköter den dagliga omvårdnaden av barn på sjukhusens barnavdelningar. Tar prover, kontrollerar kroppstemperatur och puls m.m.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en barnsköterska, sjukvård i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för barnsköterska, sjukvård skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 28900 kronor

 • Regionanställd 32600 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som barnsköterska, sjukvård?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som barnsköterska, sjukvård.

Prognosen för undersköterskor är en total prognos för undersköterskor, vård- och specialavdelning och mottagning, undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering, barnsköterskor. Ungefär 178300 jobbar som undersköterskor i landet, av dessa är cirka 91 procent kvinnor och 9 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för undersköterskor det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för undersköterskor kommer vara mycket stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som barnsköterska, sjukvård? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en barnsköterska, sjukvård tjänar kvinnor i snitt 32800 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som barnsköterska, sjukvård.

Lönestatistik för barnsköterska, sjukvård i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 200 kronor
Stockholm33 000 kronor
Östra Mellansverige26 900 kronor
Småland med öarna30 400 kronor
Sydsverige30 800 kronor
Västsverige33 100 kronor
Norra Mellansverige30 700 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som barnsköterska, sjukvård i Sverige?

Det är totalt 1000 personer som idag är anställda som barnsköterska, sjukvård enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 000
Stockholm och Stockholms län140
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län130
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län150
Blekinge och Skåne län140
Hallands och Västra Götalands län260
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län130
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en barnsköterska, sjukvård i lön i månaden?

Medellönen för en barnsköterska, sjukvård är 32800 kronor.

Hur många jobbar som barnsköterska, sjukvård i Sverige?

Det finns 1000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en barnsköterska, sjukvård?

Månadslönen för en kvinna i det här yrket ligger på 32800 kronor. Någon statistik för männen finns inte. Det beror troligtvis på att för få män jobbar inom det här yrket.

Hur mycket betalar en barnsköterska, sjukvård i skatt?

En barnsköterska, sjukvård betalar i snitt 9419 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln barnsköterska, sjukvård in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som barnsköterska, sjukvård eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?