Lön steriltekniker, undersköterska 2023

- Lönestatistik för en steriltekniker, undersköterskaVad tjänar en steriltekniker, undersköterska i månaden? Medellönen för 2023 är:

30 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30700 kronor i yrket medan männen har en lön på 30300 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som steriltekniker, undersköterska.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en steriltekniker, undersköterska i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en steriltekniker, undersköterska

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 184 kronor.

Dagslön för en steriltekniker, undersköterska

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1462 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en steriltekniker, undersköterska kvar i lön efter skatt? En steriltekniker, undersköterska får ut 20 625 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 219 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 554 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 625 kronor


Sök lediga jobb som steriltekniker, undersköterska

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som steriltekniker, undersköterska eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Umeå på REGION VÄSTERBOTTEN. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Timanställda undersköterskor till Diabetes/Endokrin

Ledigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Danderyds Sjukhus AB i Stockholm

Läs om jobbet
Umeå
Undersköterska, Allmängeriatriken, Geriatriskt centrum, Umeå

Ledigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION VÄSTERBOTTEN i Umeå

Läs om jobbet
Nacka
Familjeläkarna i Saltsjöbaden söker Usk-timmis i hemsjukvården!

Ledigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB i Nacka

Läs om jobbet

Vad gör en steriltekniker, undersköterska?

Vi har inga detaljer kring vad en steriltekniker, undersköterska jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Kontrollerar patienters kroppstemperatur, puls och blodtryck, tar prover och lägger om sår. Hjälper patienter med deras personliga hygien. Bäddar, delar ut mat och gör annat som ingår i den dagliga vården.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en steriltekniker, undersköterska i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för steriltekniker, undersköterska skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 29500 kronor

 • Regionanställd 30600 kronor

 • Privatanställd arbetare 31000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som steriltekniker, undersköterska?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som steriltekniker, undersköterska.

Prognosen för undersköterskor är en total prognos för undersköterskor, vård- och specialavdelning och mottagning, undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering, barnsköterskor. Ungefär 178300 jobbar som undersköterskor i landet, av dessa är cirka 91 procent kvinnor och 9 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för undersköterskor det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för undersköterskor kommer vara mycket stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som steriltekniker, undersköterska? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30700 kronor som steriltekniker, undersköterska medan männens lön är 30300 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som steriltekniker, undersköterska.

Lönestatistik för steriltekniker, undersköterska i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 500 kronor
Stockholm29 900 kronor
Östra Mellansverige29 000 kronor
Småland med öarna29 000 kronor
Sydsverige29 000 kronor
Västsverige31 000 kronor
Norra Mellansverige28 500 kronor
Mellersta Norrland28 700 kronor
Övre Norrland29 000 kronor


Hur många jobbar som steriltekniker, undersköterska i Sverige?

Det är totalt 37200 personer som idag är anställda som steriltekniker, undersköterska enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige37 200
Stockholm och Stockholms län8 500
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län7 100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2 600
Blekinge och Skåne län5 900
Hallands och Västra Götalands län6 500
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 900
Västernorrlands och Jämtlands1 400
Västerbottens och Norrbottens län2 200

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en steriltekniker, undersköterska i lön i månaden?

Medellönen för en steriltekniker, undersköterska är 30700 kronor.

Hur många jobbar som steriltekniker, undersköterska i Sverige?

Det finns 37200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en steriltekniker, undersköterska?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 30700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30300 kronor.

Hur mycket betalar en steriltekniker, undersköterska i skatt?

En steriltekniker, undersköterska betalar i snitt 8791 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln steriltekniker, undersköterska in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som steriltekniker, undersköterska eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Umeå
Intresseanmälan Bemanningsservice Umeå, Västerbotten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION VÄSTERBOTTEN i Umeå
Stockholm
Timanställda undersköterskor till Diabetes/Endokrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Danderyds Sjukhus AB i Stockholm
Umeå
Undersköterska, Allmängeriatriken, Geriatriskt centrum, Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION VÄSTERBOTTEN i Umeå
Nacka
Familjeläkarna i Saltsjöbaden söker Usk-timmis i hemsjukvården!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB i Nacka
Stockholm
Undersköterska till Stureplans vårdcentral
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Prima Vård Sverige AB i Stockholm
Örnsköldsvik
Undersköterska till Röntgenmottagningen, Örnsköldsvik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION VÄSTERNORRLAND i Örnsköldsvik
Göteborg
Undersköterska - välkommen till Akutmottagning barn!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Göteborg
Gotland
Resursundersköterska till bemanningens resursteam
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION GOTLAND i Gotland
Stockholm
Vikarierande Undersköterska till Ögonmottagningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Eskilstuna
Undersköterska infektions- och lungavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Kristianstad
Utbildningsundersköterska till Enhet hematologi i Kristianstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION SKÅNE i Kristianstad
Götene
Undersköterska till korttidsavdelningen - Götene kommun
Ledigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Götene kommun i Götene
Mölndal
Undersköterska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Läkargruppen Mölndalsbro KB i Mölndal
Västerås
Undersköterska, Urologi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Ainnova Kirurgi AB i Västerås
Gävle
Undersköterska till intensivvårdsavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION GÄVLEBORG i Gävle
Stockholm
Steriltekniker till Centraloperation
Ledigt jobb som steriltekniker/undersköterska, sterilcentral på Capio Sverige AB i Stockholm
Nacka
Receptionist/undersköterska med erfarenhet av journalsystem Take Care.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB i Nacka
Gotland
Undersköterska, psykiatrisk heldygnsvård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION GOTLAND i Gotland
Stockholm
Mottagningssköterska
Ledigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Östermalms Specialistläkar Mottagning AB i Stockholm
Uppsala
Steril-/instrumenttekniker till steriltekniska avdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som steriltekniker/undersköterska, sterilcentral på REGION UPPSALA i Uppsala
Uppsala
Undersköterska till thoraxintensiven
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION UPPSALA i Uppsala
Umeå
Undersköterska till Cancercentrums vårdavdelning, Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION VÄSTERBOTTEN i Umeå
Åre
Järpen Hälsocentral i Åre kommun söker en undersköterska till ett vikariat!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN i Åre
Stockholm
Driven undersköterska till Sports Medicine
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Aleris Sjukvård AB i Stockholm
Härjedalen
Undersköterska till Funäsdalens hälsocentral
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN i Härjedalen
Lund
Undersköterska till Magnetavdelning, akutortopedi, Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION SKÅNE i Lund
Falun
Undersköterska, Vårdcentral Britsarvet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION DALARNA i Falun
Skellefteå
Undersköterska/Steriltekniker, Steriltekniska avdelningen, AnOpIva NUS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som steriltekniker/undersköterska, sterilcentral på REGION VÄSTERBOTTEN i Skellefteå
Haninge
Sjukvårdare/ Undersköterska på Evenemang Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på Livtjänst Sverige AB i Haninge
Eskilstuna
Undersköterska till hörselvårdsmottagningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som undersköterska, vård- o specialavd. o mottagning på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna