Lön serviceman, bilverkstad 2024

- Lönestatistik för en serviceman, bilverkstadVad tjänar en serviceman, bilverkstad i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 26900 kronor i yrket medan männen har en lön på 31500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som serviceman, bilverkstad.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en serviceman, bilverkstad i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en serviceman, bilverkstad

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 188 kronor.

Dagslön för en serviceman, bilverkstad

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1495 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en serviceman, bilverkstad kvar i lön efter skatt? En serviceman, bilverkstad får ut 21 116 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 343 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 638 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 116 kronor


Sök lediga jobb som serviceman, bilverkstad

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som serviceman, bilverkstad eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Järfälla på Aura Personal AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Järfälla
Verkstadscoach sökes till Kallhäll!

Ledigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Järfälla

Läs om jobbet
Stockholm
Reservdelsman sökes till anläggning i Segeltorp!

Ledigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm

Läs om jobbet
Upplands-Bro
Verkstadscoach sökes till Kungsängen!

Ledigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Upplands-Bro

Läs om jobbet

Vad gör en serviceman, bilverkstad?

Vi har inga detaljer kring vad en serviceman, bilverkstad jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Analyserar fel, underhåller och reparerar moto­rer till motorfordon och båtar. Reparerar och utför service på motorcyklar, personbilar, lastbilar, långtradare, trailrar, bussar, traktorer samt cyklar. Underhåller och reparerar lantbruks-, skogs-, entreprenad- och anläggningsmaskiner. Beställer, lagerhåller och säljer reservdelar och tillbehör.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en serviceman, bilverkstad i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för serviceman, bilverkstad skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 29900 kronor

 • Kommunalanställd: 30500 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som serviceman, bilverkstad?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som serviceman, bilverkstad.

Ungefär 33900 jobbar som motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer i landet, av dessa är cirka 3 procent kvinnor och 97 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer kommer vara mycket stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som serviceman, bilverkstad? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 26900 kronor som serviceman, bilverkstad medan männens lön är 31500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som serviceman, bilverkstad.

Lönestatistik för serviceman, bilverkstad i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 800 kronor
Stockholm30 000 kronor
Östra Mellansverige28 000 kronor
Småland med öarna29 800 kronor
Sydsverige30 800 kronor
Västsverige31 000 kronor
Norra Mellansverige29 000 kronor
Mellersta Norrland31 000 kronor
Övre Norrland33 400 kronor


Hur många jobbar som serviceman, bilverkstad i Sverige?

Det är totalt 31200 personer som idag är anställda som serviceman, bilverkstad enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige31 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län3 000
Hallands och Västra Götalands län7 500
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 400
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län1 100

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en serviceman, bilverkstad i lön i månaden?

Medellönen för en serviceman, bilverkstad är 31400 kronor.

Hur många jobbar som serviceman, bilverkstad i Sverige?

Det finns 31200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en serviceman, bilverkstad?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 26900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31500 kronor.

Hur mycket betalar en serviceman, bilverkstad i skatt?

En serviceman, bilverkstad betalar i snitt 9000 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln serviceman, bilverkstad in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som serviceman, bilverkstad eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till serviceman, bilverkstad

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arbetsfordonsreparatör Lön för en Autotekniker Lön för en Bildelsspecialist Lön för en Bilmekaniker Lön för en Bilmontör, reparation Lön för en Bilmotorreparatör Lön för en Bilreparatör Lön för en Bilreservdelsman Lön för en Biltekniker Lön för en Bussmekaniker Lön för en Bussreparatör Lön för en Båtmekaniker Lön för en Båtmotorreparatör Lön för en Cykelmekaniker Lön för en Cykelreparatör Lön för en Dieselmotorreparatör Lön för en Donkeyman Lön för en Fartygsreparatör Lön för en Flygmekaniker Lön för en Flygmotormekaniker Lön för en Flygmotorreparatör Lön för en Flygplansmekaniker Lön för en Flygplansmotormekaniker Lön för en Flygreparatör Lön för en Fordonsmekaniker Lön för en Fordonstekniker Lön för en Färdmekaniker, flyg Lön för en Godsvagnsmekaniker Lön för en Grävmaskinsreparatör Lön för en Helikoptermekaniker Lön för en Hissreparatör Lön för en Hisstekniker Lön för en Hydraulmontör Lön för en Hydraulreparatör Lön för en Industrimekaniker Lön för en Installationstekniker, maskiner o. mekanisk utrustning Lön för en Lastbilsmekaniker Lön för en Lastbilsreparatör Lön för en Lastvagnsmekaniker Lön för en Lokreparatör Lön för en Marinmekaniker Lön för en Maskinbyggare Lön för en Maskinelev, sjöfart Lön för en Maskinmekaniker, bilverkstad Lön för en Maskinmekaniker, övrig Lön för en Maskinmontör, installation, reparation Lön för en Maskinreparatör, industrimaskiner o. mekanisk utrustning Lön för en Maskinreparatör, lantbruks- o. anläggningsmaskiner Lön för en Maskintekniker, reparation o. service av fordon Lön för en Maskintekniker, reparation o. service av maskiner Lön för en Maskinuppsättare Lön för en Mopedreparatör Lön för en Motorcykelmekaniker Lön för en Motorcykelreparatör Lön för en Motorelev Lön för en Motorfordonsmekaniker Lön för en Motorfordonsreparatör Lön för en Motorman Lön för en Motormekaniker, bilverkstad Lön för en Motorreparatör, fordon Lön för en Motorreparatör, maskin Lön för en Motorskötare, fartyg Lön för en Oljedepåtekniker Lön för en Personbiltekniker Lön för en Personlig servicetekniker Lön för en Pumpmontör, installation, reparation Lön för en Pumpreparatör Lön för en Reparatör, arbetsfordon Lön för en Reparatör, cyklar Lön för en Reparatör, husvagnar Lön för en Reparatör, industrimaskiner Lön för en Reparatör, lastbilar Lön för en Reparatör, livflottar Lön för en Reparatör, motorfordon Lön för en Resemontör, maskin Lön för en Reservdelsbiträde Lön för en Reservdelsman, industri Lön för en Reservdelsman, lager Lön för en Reservdelsman, motorfordon Lön för en Reservdelsspecialist, lastbil Lön för en Reservdelsspecialist, maskin Lön för en Reservdelsspecialist, personbil Lön för en Robotmontör, reparation Lön för en Serviceman, bilverkstad Lön för en Servicemekaniker, bilverkstad Lön för en Servicemontör, industrimaskiner Lön för en Servicetekniker, brandredskap Lön för en Servicetekniker, hissar Lön för en Servicetekniker, livflottar Lön för en Servicetekniker, motorfordon Lön för en Servicetekniker, tappkranar Lön för en Servicetekniker, tåg Lön för en Servicetekniker, vindkraftverk Lön för en Skogsmaskinmekaniker Lön för en Snabbservicemekaniker, bilverkstad Lön för en Stationsmekaniker Lön för en Trailerreparatör Lön för en Traktormekaniker Lön för en Traktorreparatör Lön för en Truckreparatör Lön för en Turbinmontör, installation, reparation Lön för en Turbinreparatör Lön för en Tågtekniker Lön för en Underhållsmekaniker Lön för en Vagnmottagare Lön för en Vagnreparatör Lön för en Varvsarbetare, service mekanisk utrustning Lön för en Verkstadsägare, bilreparationer Lön för en Vindkraftstekniker
Järfälla
Vi söker en erfaren Reservdelsman till anläggning i Järfälla!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Järfälla
Järfälla
Verkstadscoach sökes till Kallhäll!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Järfälla
Stockholm
Reservdelsman sökes till anläggning i Segeltorp!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm
Upplands-Bro
Verkstadscoach sökes till Kungsängen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Upplands-Bro
Enköping
Vi söker en erfaren Reservdelsman till anläggning i Enköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Enköping
Upplands-Bro
Vi söker en erfaren Reservdelsman till anläggning i Kungsängen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Upplands-Bro
Stockholm
Reservdelsman sökes till Kista!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm
Huddinge
Reservdelsman sökes till kund i Smista!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Huddinge
Täby
Vi söker en erfaren Reservdelsman till anläggning i Täby!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Täby
Uppsala
Reservdelsman sökes till Uppsala!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Uppsala
Knivsta
Reservdelsman sökes till Knivsta!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Knivsta
Stockholm
Reservdelsman sökes till Spånga!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm
Danderyd
Reservdelsman sökes till Danderyd!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Danderyd
Stockholm
Reservdelsman sökes till Hagsätra!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm
Sigtuna
Vi söker mekaniker till TCR Arlanda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Sigtuna
Knivsta
Vi söker mekaniker till TCR Arlanda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Knivsta
Stockholm
Reservdelsman sökes till Älvsjö!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm
Stockholm
Mekaniker sökes till Kihlströms Transport och Lastbilscenter!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Stockholm
Tierp
Fordonstekniker sökes till Transdev i Gävle!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Tierp
Sandviken
Fordonstekniker sökes till Transdev i Sandviken!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Sandviken
Älvkarleby
Fordonstekniker sökes till Transdev i Gävle!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Älvkarleby
Sollentuna
Reservdelsman sökes till anläggning i Sollentuna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Sollentuna
Gävle
Fordonstekniker sökes till Transdev i Gävle!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Gävle
Österåker
Vi söker en erfaren Reservdelsman till anläggning i Åkersberga!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Österåker
Huddinge
Servicemekaniker sökes till Olofsson Bil i Haninge!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Huddinge
Huddinge
Diagnostekniker sökes till Olofsson Bil i Haninge!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Huddinge
Haninge
Servicemekaniker sökes till Olofsson Bil i Haninge!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Haninge
Huddinge
Reservdelsman sökes till Porsche Center Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Huddinge
Haninge
Diagnostekniker sökes till Olofsson Bil i Haninge!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonstekniker/bilmekaniker/personbilsmekaniker på Aura Personal AB i Haninge
Stockholm
Reservdelsman sökes till Porsche Center Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reservdelsspecialist/bildelsspecialist på Aura Personal AB i Stockholm