Lönestatistik för en kartongarbetare 2023

Vad tjänar en kartongarbetare i månaden? Medellönen är 33100 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31900 kronor i yrket medan männen har en lön på 33300 kronor. Se även avsynare, gummiprodukter , avsynare, pappersprodukter och avsynare, plastprodukter .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 33100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kartongarbetare.

Medellön, snittlön eller medianlön för en kartongarbetare?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kartongarbetare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Styr och övervakar maskiner som tillverkar påsar, kartonger, säckar, kuvert och andra produkter av papper, papp, kartong och liknande material.”

Hur ser lönestatistiken ut för en kartongarbetare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kartongarbetare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 33100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kartongarbetare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31900 kronor som kartongarbetare medan männens lön är 33300 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 28400 kronor29700 kronor
2015 26500 kronor28900 kronor
2016 26800 kronor28800 kronor
2017 28500 kronor30400 kronor
2018 30500 kronor31900 kronor
2019 30500 kronor31700 kronor
2020 30100 kronor31800 kronor
2021 31900 kronor33300 kronor

Lönestatistik för kartongarbetare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige31500
Stockholm..
Östra Mellansverige31500
Småland med öarna32600
Sydsverige31000
Västsverige33200
Norra Mellansverige29800
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som kartongarbetare i Sverige?

Det är totalt 3200 personer som idag är anställda som kartongarbetare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige3200
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län560
Blekinge och Skåne län600
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kartongarbetare i lön i månaden?

Medellönen för en kartongarbetare är 33100 kronor.

Hur många jobbar som kartongarbetare i Sverige?

Det finns 3200 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kartongarbetare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till kartongarbetare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Avsynare, gummiprodukter Lön för en Avsynare, pappersprodukter Lön för en Avsynare, plastprodukter Lön för en Blandningsoperatör, gummi Lön för en Blöjmaskinskötare Lön för en Båtbyggare, plast Lön för en CNC-operatör, plast Lön för en Däckbyggare Lön för en Epoxigjutare Lön för en Fogskärare, plast Lön för en Formbytare, gummi Lön för en Formgjutare, plast Lön för en Formmaskinskötare, plast Lön för en Formsprutare, gummi Lön för en Formsprutare, plast Lön för en Formsprutställare Lön för en Formspruttekniker Lön för en Gummiblandare Lön för en Gummilösningskörare Lön för en Gummioperatör Lön för en Gummipressare Lön för en Gummivalsare Lön för en Gummivaruarbetare Lön för en Härdare, plast Lön för en Kalanderförare, gummi Lön för en Kalanderoperatör, gummi Lön för en Kalanderoperatör, plast Lön för en Kalanderpressare, gummi Lön för en Kalanderskötare, gummi Lön för en Kalanderskötare, plast Lön för en Kartongarbetare Lön för en Kartongmaskinförare Lön för en Kartongmaskinskötare Lön för en Kuvertmaskinskötare Lön för en Laminatpressare, plast Lön för en Laminerare, plast Lön för en Maskinoperatör, grafisk industri, pappersvaror Lön för en Maskinoperatör, gummiindustri Lön för en Maskinoperatör, pappersvaruindustri Lön för en Maskinoperatör, plastindustri Lön för en Pappersspinnare Lön för en Pappersvaruarbetare Lön för en Plastarbetare Lön för en Plastbåtbyggare Lön för en Plastgjutare Lön för en Plasthärdare Lön för en Plastimpregnerare Lön för en Plastmaskinoperatör Lön för en Plastoperatör Lön för en Plastpressare Lön för en Plastreparatör Lön för en Plastskiveformare Lön för en Plastsprutare Lön för en Plastsvetsare Lön för en Plastvaruarbetare Lön för en Pressare, vulkanisering Lön för en Pressoperatör, gummi Lön för en Påsmaskinskötare Lön för en Regummerare Lön för en Skrovbyggare, plast Lön för en Skumgummiarbetare Lön för en Skumplastarbetare Lön för en Skärare, pappersvaruindustri Lön för en Spritsmaskinskötare, gummi Lön för en Sprutoperatör, gummi Lön för en Stansare, pappersvaruindustri Lön för en Strängsprutare, plast Lön för en Ställare, pappersvaruindustri Lön för en Ställare, plast Lön för en Stämpelarbetare, gummistämplar Lön för en Svetsare, plast- Lön för en Säckmaskinskötare Lön för en Tillskärare, gummi Lön för en Tryckare, plast, vaxduk Lön för en Uppläggare, plast Lön för en Vakuumarbetare, plast Lön för en Valsoperatör, gummi Lön för en Varmformare, plast Lön för en Wellpappmaskinförare Lön för en Vulkanisör Lön för en Vulkare
Värnamo
Maskinoperatör till ny fabrik i Värnamo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som wellpappmaskinförare på Ds Smith Packaging Sweden AB i Värnamo
Mariestad
produktionspersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som pappersvaruarbetare på Randstad AB i Mariestad
Eslöv
Driven maskinoperatör - Eslöv
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som wellpappmaskinförare på Boxflow Staffing Syd AB i Eslöv
Hylte
Maskinoperatörer
Ledigt jobb som kartongmaskinskötare på Roi Rekrytering Sverige AB i Hylte
Bromölla
Nymölla Bruk söker semestervikarier 2023
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som pappersvaruarbetare på Sylvamo Sweden AB i Bromölla
Falun
Logistiker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som pappersvaruarbetare på Manpower AB i Falun
Sunne
Sommarjobb 2023 Sunne - Summer work 2023 Sunne
Ledigt jobb som pappersvaruarbetare på AB Tetra Pak i Sunne
Nybro
Produktionsmedarbetare till Smurfit Kappa
Ledigt jobb som wellpappmaskinförare på Roi Rekrytering Sverige AB i Nybro
Värnamo
Sommarjobb: Maskinoperatör/Lageroperatör Värnamo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som wellpappmaskinförare på Ds Smith Packaging Sweden AB i Värnamo
Mariestad
Sommarjobb: Maskinoperatör/Lageroperatör Mariestad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som wellpappmaskinförare på Ds Smith Packaging Sweden AB i Mariestad