Lönestatistik för en formsprutställare 2023

Vad tjänar en formsprutställare i månaden? Medellönen är 30200 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28800 kronor i yrket medan männen har en lön på 30600 kronor. Se även avsynare, gummiprodukter , avsynare, pappersprodukter och avsynare, plastprodukter .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 30200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som formsprutställare.

Medellön, snittlön eller medianlön för en formsprutställare?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln formsprutställare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Styr och övervakar maskiner som blandar, gjuter, formar, armerar och svetsar plastämnen och plastkompositer till olika produkter och detaljer. Bygger båtskrov m.m. i plast.”

Hur ser lönestatistiken ut för en formsprutställare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för formsprutställare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 30200 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som formsprutställare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28800 kronor som formsprutställare medan männens lön är 30600 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 24900 kronor27000 kronor
2015 25400 kronor27300 kronor
2016 26500 kronor27800 kronor
2017 26300 kronor28900 kronor
2018 28000 kronor29200 kronor
2019 27900 kronor29700 kronor
2020 27700 kronor29500 kronor
2021 28800 kronor30600 kronor

Lönestatistik för formsprutställare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige29100
Stockholm..
Östra Mellansverige30400
Småland med öarna28400
Sydsverige29300
Västsverige29600
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland29000
Övre Norrland..

Hur många jobbar som formsprutställare i Sverige?

Det är totalt 8500 personer som idag är anställda som formsprutställare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige8500
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län840
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2100
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län2600
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en formsprutställare i lön i månaden?

Medellönen för en formsprutställare är 30200 kronor.

Hur många jobbar som formsprutställare i Sverige?

Det finns 8500 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som formsprutställare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till formsprutställare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Avsynare, gummiprodukter Lön för en Avsynare, pappersprodukter Lön för en Avsynare, plastprodukter Lön för en Blandningsoperatör, gummi Lön för en Blöjmaskinskötare Lön för en Båtbyggare, plast Lön för en CNC-operatör, plast Lön för en Däckbyggare Lön för en Epoxigjutare Lön för en Fogskärare, plast Lön för en Formbytare, gummi Lön för en Formgjutare, plast Lön för en Formmaskinskötare, plast Lön för en Formsprutare, gummi Lön för en Formsprutare, plast Lön för en Formsprutställare Lön för en Formspruttekniker Lön för en Gummiblandare Lön för en Gummilösningskörare Lön för en Gummioperatör Lön för en Gummipressare Lön för en Gummivalsare Lön för en Gummivaruarbetare Lön för en Härdare, plast Lön för en Kalanderförare, gummi Lön för en Kalanderoperatör, gummi Lön för en Kalanderoperatör, plast Lön för en Kalanderpressare, gummi Lön för en Kalanderskötare, gummi Lön för en Kalanderskötare, plast Lön för en Kartongarbetare Lön för en Kartongmaskinförare Lön för en Kartongmaskinskötare Lön för en Kuvertmaskinskötare Lön för en Laminatpressare, plast Lön för en Laminerare, plast Lön för en Maskinoperatör, grafisk industri, pappersvaror Lön för en Maskinoperatör, gummiindustri Lön för en Maskinoperatör, pappersvaruindustri Lön för en Maskinoperatör, plastindustri Lön för en Pappersspinnare Lön för en Pappersvaruarbetare Lön för en Plastarbetare Lön för en Plastbåtbyggare Lön för en Plastgjutare Lön för en Plasthärdare Lön för en Plastimpregnerare Lön för en Plastmaskinoperatör Lön för en Plastoperatör Lön för en Plastpressare Lön för en Plastreparatör Lön för en Plastskiveformare Lön för en Plastsprutare Lön för en Plastsvetsare Lön för en Plastvaruarbetare Lön för en Pressare, vulkanisering Lön för en Pressoperatör, gummi Lön för en Påsmaskinskötare Lön för en Regummerare Lön för en Skrovbyggare, plast Lön för en Skumgummiarbetare Lön för en Skumplastarbetare Lön för en Skärare, pappersvaruindustri Lön för en Spritsmaskinskötare, gummi Lön för en Sprutoperatör, gummi Lön för en Stansare, pappersvaruindustri Lön för en Strängsprutare, plast Lön för en Ställare, pappersvaruindustri Lön för en Ställare, plast Lön för en Stämpelarbetare, gummistämplar Lön för en Svetsare, plast- Lön för en Säckmaskinskötare Lön för en Tillskärare, gummi Lön för en Tryckare, plast, vaxduk Lön för en Uppläggare, plast Lön för en Vakuumarbetare, plast Lön för en Valsoperatör, gummi Lön för en Varmformare, plast Lön för en Wellpappmaskinförare Lön för en Vulkanisör Lön för en Vulkare
Karlstad
Bilplastreparatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastreparatör på Autoskador i Karlstad AB i Karlstad
Ljungby
TopWork söker maskinoperatör...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på TopWork Sverige AB i Ljungby
Värnamo
Ställare/formsputare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som formmaskinskötare, plast på Kinnarps AB i Värnamo
Gnosjö
Ställare/formsputare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som formmaskinskötare, plast på Kinnarps AB i Gnosjö
Vaggeryd
Ställare/formsputare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som formmaskinskötare, plast på Kinnarps AB i Vaggeryd
Värnamo
Processtekniker plastindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Bemanningspoolen i Värnamo AB i Värnamo
Borås
Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Borås
Värnamo
TopWork söker maskinoperatör...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på TopWork Sverige AB i Värnamo
Tranås
Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Full Fart Allservice AB i Tranås
Gnosjö
TopWork söker ställare till press- och bockmaskin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på TopWork Sverige AB i Gnosjö
Värnamo
TopWork söker maskinoperatör/ställare bockautomat...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på TopWork Sverige AB i Värnamo
Värnamo
TopWork söker maskinoperatör...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på TopWork Sverige AB i Värnamo
Laholm
Diab Sommarjobb 2023
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Diab AB i Laholm
Ronneby
Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Riflex Film AB i Ronneby
Emmaboda
Semestervikarier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på Amb Industri AB i Emmaboda
Jönköping
Vi söker operatörer för arbete hos Berry Superfos i Mullsjö!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Lernia Bemanning AB i Jönköping
Båstad
Operatör till Nolato Polymer i Torekov
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Uniflex Sverige AB i Båstad
Eskilstuna
Operatör | Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Manpower AB i Eskilstuna
Kristianstad
PLASTSVETSOPERATÖR TILL GERMA
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastsvetsare på Jobbarenan AB i Kristianstad
Halmstad
Flera industriarbetare sökes till 5-skift i Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Jobandtalent People Sweden AB i Halmstad
Skara
Maskinoperatörer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på BEWi Automotive AB i Skara
Trollhättan
Lead Engineer/ Project leader in plastic development
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på AFRY AB i Trollhättan
Enköping
Maskinoperatör Enköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på Libera i Sverige AB i Enköping
Göteborg
Teamleader (operatör) till Nolato Plastteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Nolato Plastteknik AB i Göteborg
Varberg
Härdfysiker - Ringhals
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som härdare, plast på Vattenfall AB i Varberg
Gislaved
Maskinoperatörer till Nexans i Grimsås!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Manpower AB i Gislaved
Helsingborg
Maskinoperatör till Orsing i Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som formmaskinskötare, plast på AB Ny Kollega i Skåne i Helsingborg
Tibro
Emballator Tectubes söker Maskinoperatörer till Hjo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Premier Service Sverige AB i Tibro
Tidaholm
Emballator Tectubes söker Maskinoperatörer till Hjo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Premier Service Sverige AB i Tidaholm
Helsingborg
Operatör till pall& lådlagning i Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på Jobandtalent People Sweden AB i Helsingborg