Lön kalanderoperatör, plast 2023

- Lönestatistik för en kalanderoperatör, plast



Vad tjänar en kalanderoperatör, plast i månaden? Medellönen för 2023 är:

30 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28800 kronor i yrket medan männen har en lön på 30600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 30200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kalanderoperatör, plast.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kalanderoperatör, plast i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kalanderoperatör, plast

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 181 kronor.

Dagslön för en kalanderoperatör, plast

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1438 kronor.



Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kalanderoperatör, plast kvar i lön efter skatt? En kalanderoperatör, plast får ut 20 275 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 130 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 493 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 275 kronor


Sök lediga jobb som kalanderoperatör, plast

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som kalanderoperatör, plast eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Eskilstuna på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Borås
Bearbetningsoperatör

Ledigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Borås

Läs om jobbet
Herrljunga
Bearbetningsoperatör

Ledigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Herrljunga

Läs om jobbet
Borås
Hjullastare till industrin

Ledigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Borås

Läs om jobbet

Vad gör en kalanderoperatör, plast?

Vi har inga detaljer kring vad en kalanderoperatör, plast jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Styr och övervakar maskiner som blandar, gjuter, formar, armerar och svetsar plastämnen och plastkompositer till olika produkter och detaljer. Bygger båtskrov m.m. i plast.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kalanderoperatör, plast i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kalanderoperatör, plast skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 30200 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:



Är det lätt att få jobb som kalanderoperatör, plast?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som kalanderoperatör, plast.

Prognosen för maskinoperatörer inom tillverkning är en total prognos för maskinoperatörer, cement-, sten- och betongvaror, maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri, maskinoperatörer, plastindustri, operatörer inom sågverk, hyvleri och plywood m.m., maskinoperatörer, kemisktekniska och fotografiska produkter, maskinoperatörer, pappersvaruindustri, övriga maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri, maskinoperatörer, mejeri, övriga maskinoperatörer, livsmedelsindustri m.m., maskinoperatörer, gummiindustri, maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri, maskinoperatörer, ytbehandling, valsverksoperatörer, maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete, maskinsnickare och maskinoperatörer, träindustri, maskinoperatörer inom ytbehandling, trä, maskinoperatörer, blekning, färgning och tvättning, maskinoperatörer, påfyllning, packning och märkning, manuella ytbehandlare, trä, maskinoperatörer, farmaceutiska produkter. Ungefär 115000 jobbar som maskinoperatörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för maskinoperatörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.



Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kalanderoperatör, plast? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28800 kronor som kalanderoperatör, plast medan männens lön är 30600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kalanderoperatör, plast.

Lönestatistik för kalanderoperatör, plast i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 100 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige30 400 kronor
Småland med öarna28 400 kronor
Sydsverige29 300 kronor
Västsverige29 600 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland29 000 kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som kalanderoperatör, plast i Sverige?

Det är totalt 8500 personer som idag är anställda som kalanderoperatör, plast enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige8 500
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län840
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2 100
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län2 600
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kalanderoperatör, plast i lön i månaden?

Medellönen för en kalanderoperatör, plast är 30200 kronor.

Hur många jobbar som kalanderoperatör, plast i Sverige?

Det finns 8500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kalanderoperatör, plast?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30600 kronor.

Hur mycket betalar en kalanderoperatör, plast i skatt?

En kalanderoperatör, plast betalar i snitt 8642 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kalanderoperatör, plast in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kalanderoperatör, plast eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner




Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kalanderoperatör, plast

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Avsynare, gummiprodukter Lön för en Avsynare, pappersprodukter Lön för en Avsynare, plastprodukter Lön för en Blandningsoperatör, gummi Lön för en Blöjmaskinskötare Lön för en Båtbyggare, plast Lön för en CNC-operatör, plast Lön för en Däckbyggare Lön för en Epoxigjutare Lön för en Fogskärare, plast Lön för en Formbytare, gummi Lön för en Formgjutare, plast Lön för en Formmaskinskötare, plast Lön för en Formsprutare, gummi Lön för en Formsprutare, plast Lön för en Formsprutställare Lön för en Formspruttekniker Lön för en Gummiblandare Lön för en Gummilösningskörare Lön för en Gummioperatör Lön för en Gummipressare Lön för en Gummivalsare Lön för en Gummivaruarbetare Lön för en Härdare, plast Lön för en Kalanderförare, gummi Lön för en Kalanderoperatör, gummi Lön för en Kalanderoperatör, plast Lön för en Kalanderpressare, gummi Lön för en Kalanderskötare, gummi Lön för en Kalanderskötare, plast Lön för en Kartongarbetare Lön för en Kartongmaskinförare Lön för en Kartongmaskinskötare Lön för en Kuvertmaskinskötare Lön för en Laminatpressare, plast Lön för en Laminerare, plast Lön för en Maskinoperatör, grafisk industri, pappersvaror Lön för en Maskinoperatör, gummiindustri Lön för en Maskinoperatör, pappersvaruindustri Lön för en Maskinoperatör, plastindustri Lön för en Pappersspinnare Lön för en Pappersvaruarbetare Lön för en Plastarbetare Lön för en Plastbåtbyggare Lön för en Plastgjutare Lön för en Plasthärdare Lön för en Plastimpregnerare Lön för en Plastmaskinoperatör Lön för en Plastoperatör Lön för en Plastpressare Lön för en Plastreparatör Lön för en Plastskiveformare Lön för en Plastsprutare Lön för en Plastsvetsare Lön för en Plastvaruarbetare Lön för en Pressare, vulkanisering Lön för en Pressoperatör, gummi Lön för en Påsmaskinskötare Lön för en Regummerare Lön för en Skrovbyggare, plast Lön för en Skumgummiarbetare Lön för en Skumplastarbetare Lön för en Skärare, pappersvaruindustri Lön för en Spritsmaskinskötare, gummi Lön för en Sprutoperatör, gummi Lön för en Stansare, pappersvaruindustri Lön för en Strängsprutare, plast Lön för en Ställare, pappersvaruindustri Lön för en Ställare, plast Lön för en Stämpelarbetare, gummistämplar Lön för en Svetsare, plast- Lön för en Säckmaskinskötare Lön för en Tillskärare, gummi Lön för en Tryckare, plast, vaxduk Lön för en Uppläggare, plast Lön för en Vakuumarbetare, plast Lön för en Valsoperatör, gummi Lön för en Varmformare, plast Lön för en Wellpappmaskinförare Lön för en Vulkanisör Lön för en Vulkare
Eskilstuna
Processoperatör till Senior Material
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Eskilstuna
Borås
Bearbetningsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Borås
Herrljunga
Bearbetningsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Herrljunga
Borås
Hjullastare till industrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Borås
Halmstad
Flera industriarbetare sökes till 5-skift i Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Jobandtalent People Sweden AB i Halmstad
Ljungby
Vi söker maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på Eterni Sweden AB i Ljungby
Herrljunga
Industriarbetare till 2-skift
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Boge Kompetens AB i Herrljunga
Ulricehamn
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på OnePartnerGroup Borås AB i Ulricehamn
Herrljunga
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på OnePartnerGroup Borås AB i Herrljunga
Borås
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på OnePartnerGroup Borås AB i Borås
Ulricehamn
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på OnePartnerGroup Borås AB i Ulricehamn
Herrljunga
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastarbetare på OnePartnerGroup Borås AB i Herrljunga
Tranås
Vi söker dig som är pensionär eller har annan sysselsättning minst 50 %
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Montico Hr Partner AB i Tranås
Båstad
Industriarbetare sökes till Torekov/Båstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Uniflex Sverige AB i Båstad
Simrishamn
Plasman i Simrishamn välkomnar Operatörer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Plasman Sverige AB i Simrishamn
Tingsryd
Teknisk maskinoperatör till nattskift
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Maxkompetens Sverige AB i Tingsryd
Växjö
Teknisk maskinoperatör till nattskift
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Maxkompetens Sverige AB i Växjö
Osby
CNC Operatör 2-skift
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som formmaskinskötare, plast på Maxkompetens Sverige AB i Osby
Ulricehamn
Bearbetningsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup Borås AB i Ulricehamn
Vaggeryd
Maskinoperatörer till Svenska Retursystem i Vaggeryd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på OnePartnerGroup GGVV AB i Vaggeryd
Mullsjö
Produktionsmedarbetare sökes till företag i Mullsjö!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Lernia Bemanning AB i Mullsjö
Södertälje
Plastreparatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastreparatör på BILIA AB i Södertälje
Borås
Nu söker vi maskinoperatörer till Primo i Limmared
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Maxkompetens Sverige AB i Borås
Tranemo
Maskinoperatör | Primo | Limmared
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Manpower AB i Tranemo
Tranemo
Maskinoperatör | Primo | Dalstorp
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Experis AB i Tranemo
Ulricehamn
Maskinoperatör | Primo | Dalstorp
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Manpower AB i Ulricehamn
Ulricehamn
Maskinoperatör | Primo | Dalstorp
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Experis AB i Ulricehamn
Hallsberg
Bil Plastreperatör
Ledigt jobb som plastreparatör på HALLSBERGS BILLACKERING AB i Hallsberg
Stockholm
Bilplastreparatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastreparatör på Bil+ Bromma AB i Stockholm
Vårgårda
Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som plastmaskinoperatör på Viab Vårgårda AB i Vårgårda