Lön justerare, instrument 2023

- Lönestatistik för en justerare, instrumentVad tjänar en justerare, instrument i månaden? Medellönen för 2023 är:

32 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 27200 kronor i yrket medan männen har en lön på 33100 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 32600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som justerare, instrument.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en justerare, instrument i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en justerare, instrument

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 192 kronor.

Dagslön för en justerare, instrument

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1529 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en justerare, instrument kvar i lön efter skatt? En justerare, instrument får ut 21 607 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 467 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 723 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 607 kronor


Sök lediga jobb som justerare, instrument

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som justerare, instrument eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Västerås på ART-TEC DENTAL LAB Västerås AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Falköping
Låstekniker

Ledigt jobb som låssmed/låstekniker på Bravida Sverige AB i Falköping

Läs om jobbet
Malmö
Bilmontör Malmö

Ledigt jobb som instrumentmekaniker på Car & Diagnostics Sweden AB i Malmö

Läs om jobbet
Borås
Tekniker underhåll hjälpmedel, el/medicin

Ledigt jobb som hjälpmedelstekniker på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Borås

Läs om jobbet

Vad gör en justerare, instrument?

Vi har inga detaljer kring vad en justerare, instrument jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tillverkar, installerar, justerar och reparerar tekniska och vetenskapliga precisionsinstrument. Tillverkar och reparerar lås och vapen. Justerar och reparerar hjälpmedel och utrustning för personer med funktionsnedsättning. Monterar och utför service på lås och inpasseringssystem samt dyrkar upp lås och tillverkar nycklar. Reparerar, rengör, justerar och säljer ur.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en justerare, instrument i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för justerare, instrument skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 32300 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 32000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som justerare, instrument?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som justerare, instrument.

Ungefär 3100 jobbar som finmekaniker i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för finmekaniker det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för finmekaniker kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som justerare, instrument? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 27200 kronor som justerare, instrument medan männens lön är 33100 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som justerare, instrument.

Lönestatistik för justerare, instrument i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige32 500 kronor
Stockholm33 000 kronor
Östra Mellansverige31 500 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige30 900 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland35 600 kronor


Hur många jobbar som justerare, instrument i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som justerare, instrument enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län270
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län230

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en justerare, instrument i lön i månaden?

Medellönen för en justerare, instrument är 32100 kronor.

Hur många jobbar som justerare, instrument i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en justerare, instrument?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 27200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 33100 kronor.

Hur mycket betalar en justerare, instrument i skatt?

En justerare, instrument betalar i snitt 9210 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln justerare, instrument in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som justerare, instrument eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till justerare, instrument

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anfångare Lön för en Armaturmontör, porslin Lön för en Attributmakare Lön för en Avionikmekaniker Lön för en Avsynare, finmekanik Lön för en Avsynare, glas- och keramikprodukter Lön för en Avsynare, guld- och silverprodukter Lön för en Avsynare, musikinstrument Lön för en Benmakare Lön för en Bijouteriarbetare Lön för en Blanksticksgravör Lön för en Blockgjutare Lön för en Blåsinstrumentmakare Lön för en Blästrare, glas Lön för en Borstbindare, hantverk Lön för en Bottenslipare, glas Lön för en Bössmakare Lön för en Ciselör Lön för en Degelmakare Lön för en Dekorationsmålare, glas Lön för en Dekorationsmålare, porslin Lön för en Dekorationsmålare, skyltning Lön för en Dekoratör, keramik, glas Lön för en Dekormålare, skyltning Lön för en Dekorslipare, glas Lön för en Dockmakare Lön för en Dragspelsbyggare Lön för en Dragspelsreparatör Lön för en Drejare Lön för en Emaljerare, keramik Lön för en Emaljör Lön för en Etsare, glas Lön för en Finmekaniker Lön för en Finmekaniker, hopsättare Lön för en Fiolbyggare Lön för en Flyginstrumentmekaniker Lön för en Folierare Lön för en Formare, keramik Lön för en Formgjutare, keramik Lön för en Fotoetsare, glas Lön för en Fototekniker, reparation Lön för en Färgtryckspåläggare, porslin Lön för en Gemmolog Lön för en Gipsgjutare Lön för en Gitarrbyggare Lön för en Gitarrtekniker Lön för en Gjutare, keramik Lön för en Glas- och porslinsmålare Lön för en Glasblåsare Lön för en Glasbruksarbetare Lön för en Glaserare, keramik Lön för en Glasetsare Lön för en Glasgravör Lön för en Glashyttearbetare Lön för en Glasmålare Lön för en Glaspolerare Lön för en Glasskärare, glasbruk Lön för en Glasslipare, dekor Lön för en Glasslipare, övrig Lön för en Glasverksarbetare Lön för en Gravör, glas Lön för en Gravör, metall Lön för en Gravör, ädelmetall Lön för en Gravörtextare Lön för en Guldgravör Lön för en Guldsmed Lön för en Guldvaruarbetare Lön för en Halmvaruarbetare Lön för en Handformare, keramik Lön för en Handstickare Lön för en Handvirkare Lön för en Handvävare Lön för en Hantverksoptiker Lön för en Hjälpmedelstekniker Lön för en Hornvaruarbetare Lön för en Hyttbiträde, glashytta Lön för en Hyttmästare, glasbruk Lön för en Hänklare Lön för en Inbärare, glasbruk Lön för en Institutionstekniker, finmekanik Lön för en Instrumentmakare, finmekanik Lön för en Instrumentmekaniker Lön för en Instrumentmontör Lön för en Instrumentoptiker Lön för en Instrumentreparatör, finmekanik Lön för en Instrumenttekniker, finmekanik Lön för en Intonatör Lön för en Justerare, instrument Lön för en Juvelerare Lön för en Juvelfattare Lön för en Kakelformare Lön för en Kamerareparatör Lön för en Kameratekniker Lön för en Kantslipare, glas Lön för en Kapselformare, porslin Lön för en Keramikarbetare Lön för en Keramikpressare Lön för en Kolvblåsare Lön för en Kompassmakare Lön för en Konsthantverkare, textil/läder Lön för en Konsthantverkare, trä Lön för en Korgmakare Lön för en Korgmakeriarbetare Lön för en Korgmöbelmakare Lön för en Krukmakare Lön för en Kulare, glas Lön för en Låsmontör Lön för en Låssmed Lön för en Låssmedsmästare Lön för en Låstekniker Lön för en Maskinformare, keramik Lön för en Maskingravör, metall Lön för en Mikromekaniker Lön för en Modellgjutare, keramik Lön för en Modellör, keramik Lön för en Montör, lås Lön för en Musikinstrumentbyggare Lön för en Musikinstrumentmakare Lön för en Mätarjusterare Lön för en Mönsterslipare, glas Lön för en Neonböjare Lön för en Nyckelmakare Lön för en Ocularist Lön för en Optiker, instrument Lön för en Orgelbyggare Lön för en Orgelpipmakare Lön för en Orgelstämmare Lön för en Ortopedassistent, tillverkning Lön för en Patinerare Lön för en Penselmakare, hantverk Lön för en Pianobyggare Lön för en Pianostämmare Lön för en Pianotekniker Lön för en Pjäsmekaniker Lön för en Planare, glas Lön för en Planslipare, glas Lön för en Polerare, glas Lön för en Porslinsdekoratör Lön för en Porslinsgjutare Lön för en Porslinslagare Lön för en Porslinsmålare Lön för en Porslinsputsare Lön för en Porslinsslipare Lön för en Porslinsstämplare Lön för en Pressare, keramik Lön för en Putsare, porslin Lön för en Reparatör, sjukhussängar Lön för en Servicetekniker, handikapphjälpmedel Lön för en Servicetekniker, sjukhussängar Lön för en Silversmed Lön för en Silvervaruarbetare Lön för en Skyltgravör Lön för en Skyltmålare Lön för en Skylttillverkare, hantverk Lön för en Skärare, glasbruk Lön för en Slipare, glas Lön för en Slöjdare, textil Lön för en Slöjdare, trä Lön för en Smed, lås Lön för en Stansgravör Lön för en Stränginstrumentmakare Lön för en Stålgravör, skyltar m.m. Lön för en Stämpelgravör Lön för en Tandteknikerbiträde Lön för en Tegelslagare Lön för en Textilvårdare Lön för en Trumtekniker Lön för en Trumtillverkare Lön för en Träslöjdare Lön för en Träsnidare Lön för en Täckstickare Lön för en Uppblåsare Lön för en Urmakare Lön för en Vapenmekaniker Lön för en Vapentekniker Lön för en Verkmakare Lön för en Verkstadsoptiker Lön för en Vågreparatör Lön för en Vävare, hantverk Lön för en Ädelmetalltryckare Lön för en Ädelstensslipare
Västerås
Tandteknikerbiträde
Ledigt jobb som tandteknikerbiträde på ART-TEC DENTAL LAB Västerås AB i Västerås
Falköping
Låstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Bravida Sverige AB i Falköping
Malmö
Bilmontör Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som instrumentmekaniker på Car & Diagnostics Sweden AB i Malmö
Borås
Tekniker underhåll hjälpmedel, el/medicin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Borås
Göteborg
Erfaren låstekniker till Securtias Technology!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Securitas Technology Sverige AB i Göteborg
Kristianstad
Hjälpmedelstekniker till Hjälpmedel Skåne
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på REGION SKÅNE i Kristianstad
Borlänge
Hjälpmedelstekniker, Teknisk hörselvård, Falun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på REGION DALARNA i Borlänge
Umeå
Låstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Bravida Sverige AB i Umeå
Uddevalla
Låssmed
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Curator AB i Uddevalla
Stockholm
CERTEGO söker yrkestrainee!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Certego AB i Stockholm
Umeå
Hjälpmedelstekniker till Hälso- och sjukvård i hemmet, Äldreomsorgen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på Umeå kommun i Umeå
Borås
Tekniker Underhåll - semestervikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Borås
Sigtuna
CERTEGO i Märsta söker lärling
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Certego AB i Sigtuna
Söderhamn
Urmakare
Ledigt jobb som urmakare på Al Wish, Mohiddin i Söderhamn
Uppsala
Passertekniker till Byggbeslag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Bravura Sverige AB i Uppsala
Stockholm
Låstekniker, Caverion – Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Caverion Sverige AB i Stockholm
Örnsköldsvik
Säkerhetstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på AB Norrskydd i Örnsköldsvik
Boden
Hjälpmedelstekniker till Hjälpmedelsverksamheten i Boden, sommarvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på REGION NORRBOTTEN i Boden
Gotland
Låssmed
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Bravida Sverige AB i Gotland
Stockholm
Låstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Safeteam i Sverige AB i Stockholm
Göteborg
Butikstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Safeteam i Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Projektör/projektledare inom lås och dörrbeslagning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Safeteam i Sverige AB i Stockholm
Gällivare
Hjälpmedelstekniker till Gällivare sjukhus, sommarvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på REGION NORRBOTTEN i Gällivare
Kiruna
Hjälpmedelstekniker till Kiruna sjukhus, sommarvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hjälpmedelstekniker på REGION NORRBOTTEN i Kiruna
Göteborg
Låssmed till Låsteam i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Sjötun Rekrytering AB i Göteborg
Ängelholm
Låstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på RA Gruppen AB i Ängelholm
Jönköping
Tekniker till TeamOlmed Jönköping
Ledigt jobb som hjälpmedelstekniker på Össur Nordic AB i Jönköping
Malmö
Låstekniker Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Yobber AB i Malmö
Göteborg
Låssmed till kund i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som låssmed/låstekniker på Barona Teknik & Installation AB i Göteborg
Malmö
Montörer/Lager personal till företag i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som finmekaniker på Prowork Göteborg AB i Malmö