Lön föreläsare 2024

- Lönestatistik för en föreläsareVad tjänar en föreläsare i månaden? Medellönen för 2024 är:

37 200 kronor


Se även lönestatistik för:

När det gäller könen så tjänar männen i snitt 31100 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 46200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som föreläsare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en föreläsare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 37200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en föreläsare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 223 kronor.

Dagslön för en föreläsare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1771 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en föreläsare kvar i lön efter skatt? En föreläsare får ut 25 183 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 37 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 372 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 339 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 25 183 kronor


Sök lediga jobb som föreläsare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 25 jobbannonser för lediga tjänster som föreläsare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på Escape Game Over Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
Program Manager - Customer Relations

Ledigt jobb som programledare på E.On Sverige AB i Malmö

Läs om jobbet
Solna
Flanörer till 50-tals serie sökes! Torsdag 27/6

Ledigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna

Läs om jobbet
Solna
💪 BODYBUILDERS SÖKES TILL POSTFÖRETAGS-REKLAM! 🏋️‍♂️

Ledigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna

Läs om jobbet

Vad gör en föreläsare?

Vi har inga detaljer kring vad en föreläsare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför övrigt arbete inom kultur och underhållning än inom 3431–3433. Exempel på arbetsuppgifter: Framför cirkuskonster och illusionsnummer. Jonglerar, imiterar m.m. Agerar i farliga sekvenser på film. Presenterar program i radio och TV.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en föreläsare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för föreläsare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 30400 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som föreläsare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en föreläsare tjänar männen i snitt 31100 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som föreläsare.

Lönestatistik för föreläsare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige37 200 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige¤¤¤ kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som föreläsare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som föreläsare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en föreläsare i lön i månaden?

Medellönen för en föreläsare är 37200 kronor.

Hur många jobbar som föreläsare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en föreläsare?

"text": "Lönestatistiken för män i det här yrket visar på en medellön på 31100 kronor. För kvinnor saknas det statistik för lönen vilket troligtvis beror på att det finns för litet underlag. Det kan i sin tur bero på att för få tjejer jobbar i yrket."

Hur mycket betalar en föreläsare i skatt?

En föreläsare betalar i snitt 10734 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln föreläsare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som föreläsare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till föreläsare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackvisitör, rekvisitör Lön för en AD-assistent Lön för en Affärsdekoratör Lön för en A-fotograf Lön för en Akrobat Lön för en Arkivfotograf Lön för en Assistent, AD- Lön för en Ateljédekoratör Lön för en Ateljéfotograf Lön för en Attributör Lön för en B-fotograf Lön för en Bildbehandlare Lön för en Bildjournalist Lön för en Bildredigerare Lön för en Buktalare Lön för en Butiksinredare Lön för en Butikskommunikatör Lön för en Chefsdekoratör Lön för en Chefsfotograf Lön för en Cirkusartist Lön för en Clown Lön för en Dekorationschef Lön för en Dekorationsmålare, bygg Lön för en Dekoratör, affär Lön för en Dekoratör, inredning Lön för en Dekoratör, utställning Lön för en Dekormålare, film Lön för en Dekormålare, teater Lön för en Dekormålare, TV Lön för en Discjockey Lön för en Dockspelare Lön för en Dokumentärfotograf Lön för en Eldslukare Lön för en Entertainer Lön för en FAD (First assistant director) Lön för en Fakir Lön för en Filmare Lön för en Filmfotograf Lön för en Filminspicient Lön för en Filmmålare Lön för en Filmscripta Lön för en Flygfotograf Lön för en Fotograf Lön för en Fotografassistent Lön för en Frilansfotograf Lön för en Färgkonsult, inredning Lön för en Föreläsare Lön för en Gycklare Lön för en Heminredare Lön för en Heminredningskonsult Lön för en Home staging konsult Lön för en Home styling konsult Lön för en Illusionist Lön för en Imitatör Lön för en Industrifotograf Lön för en Inläsare Lön för en Inredare, övrig Lön för en Inredningsdesigner Lön för en Inredningskonsulent, övrig Lön för en Inredningskonsult, övrig Lön för en Inredningsritare Lön för en Inspelningsassistent Lön för en Inspicient Lön för en Institutionsfotograf Lön för en Jonglör Lön för en Kameraassistent, foto Lön för en Komiker Lön för en Konferencier Lön för en Konsult, färg- Lön för en Kostymassistent Lön för en Kostymmästare Lön för en Kostymör Lön för en Köksarkitekt Lön för en Lindansare Lön för en Ljudradioinspicient Lön för en Loggare Lön för en Modefotograf Lön för en Moderator Lön för en Museifotograf Lön för en Mässdekoratör Lön för en Naturfotograf Lön för en Nyhetsfotograf Lön för en Nyhetsuppläsare Lön för en Orkestervaktmästare Lön för en Passare Lön för en Porträttfotograf Lön för en Presentatör, radio, TV m.m. Lön för en Pressfotograf Lön för en Produktionsassistent, film, TV Lön för en Produktionssekreterare Lön för en Programannonsör Lön för en Programledare Lön för en Programpresentatör Lön för en Programsekreterare Lön för en Programtextare Lön för en Programvärd Lön för en Prompter Lön för en Påklädare Lön för en Redigerare Lön för en Regiassistent Lön för en Reklamdekoratör Lön för en Reklamfotograf Lön för en Rekvisitör Lön för en Rekvisitörsassistent Lön för en Reportagefotograf Lön för en Scendekoratör Lön för en Scenograf Lön för en Scenografassistent Lön för en Scripta Lön för en Sjukhusfotograf Lön för en Skolfotograf Lön för en Speaker Lön för en Stand-up-komiker Lön för en Statist Lön för en Stillbildsfotograf Lön för en Studioman Lön för en Stuntman Lön för en Stylist, inredning Lön för en Sufflör Lön för en Svärdslukare Lön för en Sändningsledare, TV Lön för en Tablåläggare, TV Lön för en Talboksinläsare Lön för en Taltidningsinläsare Lön för en Tatuerare Lön för en Teaterassistent Lön för en Teaterdekoratör Lön för en Teaterinspicient Lön för en Teatermålare Lön för en Tidningsinläsare Lön för en Trapetskonstnär Lön för en Trickfilmsfotograf Lön för en Trollkarl Lön för en TV-fotograf Lön för en TV-inspicient Lön för en TV-presentatör Lön för en TV-scripta Lön för en Varietéartist Lön för en Videofotograf Lön för en Visual merchandiser
Göteborg
Spelledare till Escape Room - Extrajobb ca varannan helg - student
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som programvärd/programvärdinna på Escape Game Over Sweden AB i Göteborg
Malmö
Program Manager - Customer Relations
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som programledare på E.On Sverige AB i Malmö
Solna
Flanörer till 50-tals serie sökes! Torsdag 27/6
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
💪 BODYBUILDERS SÖKES TILL POSTFÖRETAGS-REKLAM! 🏋️‍♂️
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Avancerade statister sökes till reklaminspelning 2/7
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Göteborg
Product Manager - Home Charging
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som programledare på Volvo Personvagnar AB i Göteborg
Knivsta
10 statister sökes till till rolig film för sociala medier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Knivsta
Solna
3 personer för "aktivist" roll till rolig film för sociala medier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Statist sökes till kaffefilm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
STATISTER 20-40 år sökes till reklamfilmsinspelning för läskedryck! 13 juni
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Rullstolsburen person sökes till UK-kampanj för välgörenhetsorganisation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Bargäster sökes till Barracuda Queens 2!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Starka personligheter till reklamfilm - Tonårskillar, 13-17 år
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Starka personligheter till reklamfilm - Män och kvinnor, eller par
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Starka personligheter till reklamfilm för Apotekskedja - Mamma med två barn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Starka personligheter till reklamfilm för Apotekskedja - Barn 5-7 år
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Solna
Kvinna 25-30 sökes till läkarvårdsreklam
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Göteborg
Product Manager: Retail & Public Charging Network
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som programledare på Volvo Personvagnar AB i Göteborg
Ekerö
Spelledare till Escape Room i Stockholm/ Extrajobb / Student
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som programvärd/programvärdinna på Quezzle AB i Ekerö
Game presenter and shuffler (Swedish)
Ledigt jobb som programvärd/programvärdinna på DKR i
Skellefteå
Sr Manager - Manufacturing Program Planning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som programledare på Northvolt Ett AB i Skellefteå
Stockholm
Head of Tech
Ledigt jobb som programledare på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Svensktalande Online Game Presenter - Rumänien, Bukarest!
Ledigt jobb som programpresentatör på Sorenson Recruiting i
Solna
Statister 13-17 år sökes till ny ungdomsserie för SVT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som statist på Acasting Sweden AB i Solna
Qualitative Moderator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som moderator på Nordic Viewpoint AB i