Lön fileterare 2023

- Lönestatistik för en fileterareVad tjänar en fileterare i månaden? Medellönen för 2023 är:

27 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 27400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 27700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som fileterare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en fileterare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 27700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en fileterare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 166 kronor.

Dagslön för en fileterare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1319 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en fileterare kvar i lön efter skatt? En fileterare får ut 18 522 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 27 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 686 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 191 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 17 kronor
Lönen efter skatt 18 522 kronor


Sök lediga jobb som fileterare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som fileterare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Uniflex Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Sommarjobb (heltid) till produktion i södra Stockholm!🍗

Ledigt jobb som maskinoperatör, kött på Prodea Personal AB i Stockholm

Läs om jobbet
Linköping
🍖Produktionsmedarbetare till Linköping - Extrajobb!🍖

Ledigt jobb som maskinoperatör, kött på Prodea Personal AB i Linköping

Läs om jobbet
Falkenberg
Livsmedelsarbetare Falkenberg

Ledigt jobb som maskinoperatör, kött på AB Effektiv Varberg/Falkenberg i Falkenberg

Läs om jobbet

Vad gör en fileterare?

Vi har inga detaljer kring vad en fileterare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Styr och övervakar maskiner som bereder och tillagar råvaror för färdigmat samt bereder kött och fisk genom kokning, torkning, saltning eller rökning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en fileterare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för fileterare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 27700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som fileterare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som fileterare.

Prognosen för maskinoperatörer inom tillverkning är en total prognos för maskinoperatörer, cement-, sten- och betongvaror, maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri, maskinoperatörer, plastindustri, operatörer inom sågverk, hyvleri och plywood m.m., maskinoperatörer, kemisktekniska och fotografiska produkter, maskinoperatörer, pappersvaruindustri, övriga maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri, maskinoperatörer, mejeri, övriga maskinoperatörer, livsmedelsindustri m.m., maskinoperatörer, gummiindustri, maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri, maskinoperatörer, ytbehandling, valsverksoperatörer, maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete, maskinsnickare och maskinoperatörer, träindustri, maskinoperatörer inom ytbehandling, trä, maskinoperatörer, blekning, färgning och tvättning, maskinoperatörer, påfyllning, packning och märkning, manuella ytbehandlare, trä, maskinoperatörer, farmaceutiska produkter. Ungefär 115000 jobbar som maskinoperatörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för maskinoperatörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som fileterare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som fileterare medan männens lön är 27400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som fileterare.

Lönestatistik för fileterare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige26 100 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige28 100 kronor
Småland med öarna27 100 kronor
Sydsverige27 600 kronor
Västsverige27 500 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som fileterare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som fileterare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 200
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län430
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en fileterare i lön i månaden?

Medellönen för en fileterare är 27700 kronor.

Hur många jobbar som fileterare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en fileterare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 27400 kronor.

Hur mycket betalar en fileterare i skatt?

En fileterare betalar i snitt 7895 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln fileterare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som fileterare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till fileterare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Aromblandare Lön för en Autoklavskötare, livsmedel Lön för en Avsynare, konfektyr Lön för en Avsynare, mejeriprodukter Lön för en Avsynare, tobaksvaror Lön för en Bageriarbetare Lön för en Bryggeriarbetare Lön för en Brygghusarbetare Lön för en Bränneriarbetare Lön för en Brännvinsbrännare Lön för en Charkarbetare, tillverkning Lön för en Charkuteriarbetare, tillverkning Lön för en Charkuterist, industriell tillverkning Lön för en Chokladarbetare Lön för en Cigarettarbetare Lön för en Cigarettekniker Lön för en Cigarrarbetare Lön för en Diffusionsskötare Lön för en Djurfoderberedare Lön för en Dragist, sötvaror Lön för en Extraherare, frukt- och grönsaksberedning Lön för en Extratörsoperatör, sockerindustri Lön för en Filéoperatör Lön för en Filéskärare Lön för en Fileterare Lön för en Fiskberedare Lön för en Fiskfabriksarbetare Lön för en Fiskmatberedare Lön för en Fiskrensare, konservering Lön för en Formare, choklad Lön för en Fruktpressare Lön för en Frörensare Lön för en Färdigmatlagare Lön för en Gelatinarbetare Lön för en Glassarbetare Lön för en Glassberedare Lön för en Glasstillverkare Lön för en Industribagare Lön för en Industrikock Lön för en Infrysare Lön för en Jäskällararbetare Lön för en Jästberedare Lön för en Kafferostare Lön för en Kakaorostare Lön för en Kampanjarbetare, sockerbruk Lön för en Karamellarbetare Lön för en Karamellformare Lön för en Karamellkokare Lön för en Kokare, sötvaror Lön för en Kolonnarbetare Lön för en Konfektyrarbetare Lön för en Konservarbetare, grönsaker Lön för en Konservarbetare, kött och fisk Lön för en Konservkokare Lön för en Kvarnarbetare Lön för en Kvarnmaskinskötare Lön för en Kvarnoperatör Lön för en Livsmedelsarbetare, bageri Lön för en Livsmedelsarbetare, kött o. fiskberedning Lön för en Livsmedelsarbetare, mejeriprodukter Lön för en Läskedrycksberedare Lön för en Margarinberedare Lön för en Marsipanberedare Lön för en Maskinförare, rosteri Lön för en Maskinoperatör, bageri Lön för en Maskinoperatör, bryggeri Lön för en Maskinoperatör, foder Lön för en Maskinoperatör, frukt- o. grönsaksberedning Lön för en Maskinoperatör, konservindustri Lön för en Maskinoperatör, kvarnindustri Lön för en Maskinoperatör, kött- och fiskberedning Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, bageri och konfektyr Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, bryggeri Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, frukt och grönsaker Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, kvarn Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, kött och fisk Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, mejeri Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, socker Lön för en Maskinoperatör, livsmedelsindustri, te, kaffe, kakao Lön för en Maskinoperatör, mejeri Lön för en Maskinoperatör, pastatillverkning Lön för en Maskinoperatör, sockerindustri Lön för en Maskinoperatör, te-, kaffe- o. kakaoberedning Lön för en Maskinoperatör, tobaksindustri Lön för en Maskinskötare, bageri Lön för en Maskinskötare, brödfabrik Lön för en Maskinskötare, glasstillverkning Lön för en Maskinskötare, margarintillverkning Lön för en Maskinskötare, mejeri Lön för en Maskinskötare, rosteri Lön för en Maskinskötare, tobaksindustri Lön för en Mejeriarbetare Lön för en Mjölnare Lön för en Musteriarbetare Lön för en Mältare Lön för en Nibsberedare Lön för en Oljepressare, oljeväxter Lön för en Ostarbetare Lön för en Osttillverkare Lön för en Potatismjölberedare Lön för en Processoperatör, bryggeri Lön för en Processoperatör, konfektyr Lön för en Processoperatör, kvarn Lön för en Processoperatör, margarintillverkning Lön för en Processoperatör, mejeriprodukter Lön för en Processoperatör, sockerindustri Lön för en Provtagare, mejeri Lön för en Raffinerare, sockerindustri Lön för en Rostare, kaffe Lön för en Rostare, mandel, nötter Lön för en Rosteriarbetare Lön för en RYO-tekniker Lön för en Råvaruberedare, konservindustri Lön för en Rökare, livsmedelsindustri Lön för en Saftberedare, sockerindustri Lön för en Saltare, konservtillverkning Lön för en Saturatör, sockerindustri Lön för en Senapsberedare Lön för en Siloarbetare Lön för en Silooperatör Lön för en Skärmaskinist, sockerindustri Lön för en Snusarbetare Lön för en Sockerberedare Lön för en Sockerbruksarbetare Lön för en Sockerkokare Lön för en Spannmålsarbetare Lön för en Spannmålstorkare Lön för en Spisbrödsarbetare Lön för en Spritberedare Lön för en Steriliserare, konservering Lön för en Såsberedare Lön för en Tappare, bryggeri Lön för en Tappmaskinskötare Lön för en Tobaksarbetare Lön för en Tobaksberedare Lön för en Torkskötare, kvarn Lön för en Torrmjölksarbetare Lön för en Trågare Lön för en Ugnsarbetare, bageri Lön för en Vinarbetare Lön för en Vinberedare Lön för en Vinmakare Lön för en Ysteriarbetare Lön för en Ysterioperatör Lön för en Ärtsorterare Lön för en Ättiksberedare
Stockholm
Operatör med erfarenhet av beredning sökes till västerort!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, konservering på Uniflex Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Sommarjobb (heltid) till produktion i södra Stockholm!🍗
Ledigt jobb som maskinoperatör, kött på Prodea Personal AB i Stockholm
Linköping
🍖Produktionsmedarbetare till Linköping - Extrajobb!🍖
Ledigt jobb som maskinoperatör, kött på Prodea Personal AB i Linköping
Falkenberg
Livsmedelsarbetare Falkenberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på AB Effektiv Varberg/Falkenberg i Falkenberg
Helsingborg
Operatör till Dagtid- Klippan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Boxflow Staffing Syd AB i Helsingborg
Helsingborg
Operatör 2-skift - Klippan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Boxflow Staffing Syd AB i Helsingborg
Stockholm
Maskinoperatör sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, konservering på Prowork Bemanning AB i Stockholm
Kristianstad
Säsongspersonal till Lantmännen i Åhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, foder på Wikan Personal AB i Kristianstad
Lysekil
Livsmedelsoperatör med goda möjligheter till intern karriär
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, fisk på Marenor AB i Lysekil
Norrköping
Driftoperatör / Processtekniker till Lantmännen i Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, foder på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Norrköping
Göteborg
Sommarjobb till Produktion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på AB Jakobsdals Charkuteri i Göteborg
Halmstad
Packare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Logent AB i Halmstad
Ljungby
Sommarjobbare till Lindvalls i Strömsnäsbruk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på OnePartnerGroup Ljungby AB i Ljungby
Skara
Uniflex söker Teamledare till DAVA Foods i Skara
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, foder på Uniflex Sverige AB i Skara
Halmstad
Livsmedelsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Hkscan Sweden AB i Halmstad
Sotenäs
Sommarjobb som livsmedelsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, fisk på Eterni Sweden AB i Sotenäs
Luleå
Semestervikarier till vår produktionsanläggning i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Nyhléns Hugosons AB i Luleå
Orust
Scanfjord söker maskinhallspersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, fisk på Scanfjord Mollösund AB i Orust
Norrköping
Vill du säsongsarbeta som torkskötare? sök redan idag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, foder på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Norrköping
Norrköping
Nu söker Lantmännen Spannmål Säsongsarbetare som Maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, foder på Uniflex Sverige AB i Norrköping
Eslöv
Truckförare/maskinoperatörer till Lantmännen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, foder på Wikan Personal AB i Eslöv
Pajala
Livsmedelsproduktion Fisk
Ledigt jobb som maskinoperatör, fisk på Rönnbäcks Fisk AB i Pajala
Helsingborg
Operatör till 3-skift - Klippan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Boxflow Staffing Syd AB i Helsingborg
Härryda
Livsmedelsarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Härryda
Göteborg
Bröderna Nilsson söker duktiga livsmedelsmedarbetare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Göteborg
Boden
Sommarvikarier till Guldfisken Kök AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som färdigmatlagare på Guldfiskens Kök AB i Boden
Hallsberg
Maskinoperatörer till livsmedelsproduktion!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Atria Sweden AB i Hallsberg
Sotenäs
Livsmedelsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, fisk på Eterni Sweden AB i Sotenäs
Sotenäs
Livsmedelsoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, fisk på Leröy Smögen Seafood AB i Sotenäs
Eslöv
Operatörer till välkänd kund i Eslöv! | Extrajobb
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, kött på Manpower AB i Eslöv