Lön färdbeviskontrollant 2024

- Lönestatistik för en färdbeviskontrollantVad tjänar en färdbeviskontrollant i månaden? Medellönen för 2024 är:

32 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31800 kronor i yrket medan männen har en lön på 32700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 32300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som färdbeviskontrollant.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en färdbeviskontrollant i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en färdbeviskontrollant

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 193 kronor.

Dagslön för en färdbeviskontrollant

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1538 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en färdbeviskontrollant kvar i lön efter skatt? En färdbeviskontrollant får ut 21 747 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 502 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 747 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 747 kronor


Sök lediga jobb som färdbeviskontrollant

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 7 jobbannonser för lediga tjänster som färdbeviskontrollant eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Umeå på Vy Tåg AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
Anslut dig till vår resa |Bli Tågvärd hos SJ i Malmö

Ledigt jobb som tågvärd/tågvärdinna på SJ AB i Malmö

Läs om jobbet
Linköping
Anslut dig till vår resa |Bli Tågvärd hos SJ i Linköping

Ledigt jobb som tågvärd/tågvärdinna på SJ AB i Linköping

Läs om jobbet
Borås
Timanställd tågvärd till SJ Götalandståg i Borås!

Ledigt jobb som tågvärd/tågvärdinna på Academic Work Sweden AB i Borås

Läs om jobbet

Vad gör en färdbeviskontrollant?

Vi har inga detaljer kring vad en färdbeviskontrollant jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Kontrollerar och säljer färdbevis. Ansvarar för passagerarnas säkerhet och bekvämlighet på tåg och spårvagnar. Serverar måltider och drycker samt säljer olika varor. Informerar om avgångstider, biljettpriser, linjesträckningar, restider m.m.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en färdbeviskontrollant i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för färdbeviskontrollant skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 32300 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som färdbeviskontrollant?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som färdbeviskontrollant.

Ungefär 5100 jobbar som tågvärdar och ombordansvariga i landet, av dessa är cirka 48 procent kvinnor och 52 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för tågvärdar och ombordansvariga det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för tågvärdar och ombordansvariga kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som färdbeviskontrollant? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31800 kronor som färdbeviskontrollant medan männens lön är 32700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som färdbeviskontrollant.

Lönestatistik för färdbeviskontrollant i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 200 kronor
Stockholm31 400 kronor
Östra Mellansverige29 700 kronor
Småland med öarna31 700 kronor
Sydsverige32 600 kronor
Västsverige30 100 kronor
Norra Mellansverige29 300 kronor
Mellersta Norrland30 400 kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som färdbeviskontrollant i Sverige?

Det är totalt 4900 personer som idag är anställda som färdbeviskontrollant enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige4 900
Stockholm och Stockholms län2 700
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län320
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län110
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län490
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län320
Västernorrlands och Jämtlands120
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en färdbeviskontrollant i lön i månaden?

Medellönen för en färdbeviskontrollant är 32300 kronor.

Hur många jobbar som färdbeviskontrollant i Sverige?

Det finns 4900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en färdbeviskontrollant?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32700 kronor.

Hur mycket betalar en färdbeviskontrollant i skatt?

En färdbeviskontrollant betalar i snitt 9269 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln färdbeviskontrollant in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som färdbeviskontrollant eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till färdbeviskontrollant

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Aktivitetsguide Lön för en Aktivitetsledare, guide Lön för en Bussguide Lön för en Busskonduktör Lön för en Bussvärd Lön för en Båtvärd Lön för en Cabin attendant Lön för en Cabin manager Lön för en Fiskeguide Lön för en Flygpurser Lön för en Flygsteward Lön för en Flygvärd Lön för en Flygvärdinna Lön för en Friluftsguide Lön för en Färdbeviskontrollant Lön för en Färdledare Lön för en Företagsguide Lön för en Guide Lön för en Industriguide Lön för en Järnvägsexpeditör, tågtjänst Lön för en Järnvägskonduktör Lön för en Kabinchef Lön för en Konduktör, järnväg Lön för en Lokalguide Lön för en Museiguide Lön för en Museivärd Lön för en Naturguide Lön för en Platschef, reseföretag Lön för en Purser Lön för en Reseledare Lön för en Rundtursguide Lön för en Skidguide Lön för en Sportfiskecampassistent Lön för en Spårvagnskonduktör Lön för en Spärrexpeditör Lön för en Spärrvakt Lön för en Stationsexpeditör Lön för en Stationsvärd, pendeltåg, T-bana Lön för en Steward, trafikflyg Lön för en Stewardess, trafikflyg Lön för en Taxiguide Lön för en Trafikvärd, T-bana Lön för en Turistguide Lön för en Turistvärd Lön för en Turledare Lön för en Tågbefälhavare Lön för en Tågchef Lön för en Tågmästarbiträde Lön för en Tågmästare Lön för en Tågvakt Lön för en Tågvärd Lön för en Vandringsguide Lön för en Vildmarksguide Lön för en Äventyrsguide