Lön aktivitetsledare, guide 2024

- Lönestatistik för en aktivitetsledare, guideVad tjänar en aktivitetsledare, guide i månaden? Medellönen för 2024 är:

28 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket har kvinnor en snittlön på 28600 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 29800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som aktivitetsledare, guide.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en aktivitetsledare, guide i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 28600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en aktivitetsledare, guide

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 171 kronor.

Dagslön för en aktivitetsledare, guide

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1362 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en aktivitetsledare, guide kvar i lön efter skatt? En aktivitetsledare, guide får ut 19 153 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 28 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 846 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 300 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 153 kronor


Sök lediga jobb som aktivitetsledare, guide

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som aktivitetsledare, guide eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Gävle på Statens Maritima och Transporthistoriska Museer. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Gävle
Museivärdar deltid till Järnvägsmuseet, Gävle

Ledigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Statens Maritima och Transporthistoriska Museer i Gävle

Läs om jobbet
Dog mushers and handlers for our Alaskan huskies

Ledigt jobb som vildmarksguide på SNOWHOTEL KIRKENES AS i

Läs om jobbet
Borlänge
Turistvärdar till Ornässtugan

Ledigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Borlänge kommun i Borlänge

Läs om jobbet

Vad gör en aktivitetsledare, guide?

Vi har inga detaljer kring vad en aktivitetsledare, guide jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Leder utflykter, sightseeingturer och andra arrangemang, både för enskilda besökare och turister eller i grupp. Informerar om sevärdheter m.m. Representerar reseföretag på plats.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en aktivitetsledare, guide i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för aktivitetsledare, guide skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 29800 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 28400 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som aktivitetsledare, guide? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en aktivitetsledare, guide tjänar kvinnor i snitt 28600 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som aktivitetsledare, guide.

Lönestatistik för aktivitetsledare, guide i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige24 900 kronor
Stockholm29 400 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige¤¤¤ kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som aktivitetsledare, guide i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som aktivitetsledare, guide enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en aktivitetsledare, guide i lön i månaden?

Medellönen för en aktivitetsledare, guide är 28600 kronor.

Hur många jobbar som aktivitetsledare, guide i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en aktivitetsledare, guide?

Månadslönen för en kvinna i det här yrket ligger på 28600 kronor. Någon statistik för männen finns inte. Det beror troligtvis på att för få män jobbar inom det här yrket.

Hur mycket betalar en aktivitetsledare, guide i skatt?

En aktivitetsledare, guide betalar i snitt 8164 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln aktivitetsledare, guide in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som aktivitetsledare, guide eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till aktivitetsledare, guide

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Aktivitetsguide Lön för en Aktivitetsledare, guide Lön för en Bussguide Lön för en Busskonduktör Lön för en Bussvärd Lön för en Båtvärd Lön för en Cabin attendant Lön för en Cabin manager Lön för en Fiskeguide Lön för en Flygpurser Lön för en Flygsteward Lön för en Flygvärd Lön för en Flygvärdinna Lön för en Friluftsguide Lön för en Färdbeviskontrollant Lön för en Färdledare Lön för en Företagsguide Lön för en Guide Lön för en Industriguide Lön för en Järnvägsexpeditör, tågtjänst Lön för en Järnvägskonduktör Lön för en Kabinchef Lön för en Konduktör, järnväg Lön för en Lokalguide Lön för en Museiguide Lön för en Museivärd Lön för en Naturguide Lön för en Platschef, reseföretag Lön för en Purser Lön för en Reseledare Lön för en Rundtursguide Lön för en Skidguide Lön för en Sportfiskecampassistent Lön för en Spårvagnskonduktör Lön för en Spärrexpeditör Lön för en Spärrvakt Lön för en Stationsexpeditör Lön för en Stationsvärd, pendeltåg, T-bana Lön för en Steward, trafikflyg Lön för en Stewardess, trafikflyg Lön för en Taxiguide Lön för en Trafikvärd, T-bana Lön för en Turistguide Lön för en Turistvärd Lön för en Turledare Lön för en Tågbefälhavare Lön för en Tågchef Lön för en Tågmästarbiträde Lön för en Tågmästare Lön för en Tågvakt Lön för en Tågvärd Lön för en Vandringsguide Lön för en Vildmarksguide Lön för en Äventyrsguide
Gävle
Museivärdar inför sommaren till Järnvägsmuseet, Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Statens Maritima och Transporthistoriska Museer i Gävle
Gävle
Museivärdar deltid till Järnvägsmuseet, Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Statens Maritima och Transporthistoriska Museer i Gävle
Dog mushers and handlers for our Alaskan huskies
Ledigt jobb som vildmarksguide på SNOWHOTEL KIRKENES AS i
Borlänge
Turistvärdar till Ornässtugan
Ledigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Borlänge kommun i Borlänge
Kiruna
Guide till STF Abisko Turiststation
Ledigt jobb som vildmarksguide på Svenska Turistfören Stf AB i Kiruna
Storuman
Guider till naturum Vindelfjällen Ammarnäs och Hemavan
Ledigt jobb som guide på Länsstyrelsen i Västerbottens län i Storuman
Lindesberg
Museivärd på Siggebohyttans bergsmansgård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Stiftelsen Örebro Läns Museum i Lindesberg
Nacka
Guide/instruktör Höghöjdsbana
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Äventyrsbanan Stockholm AB i Nacka
Nacka
Äventyrsguide
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Äventyrsbanan Stockholm AB i Nacka
Jönköping
Sommarpersonal till Grenna Museum
Ledigt jobb som guide på Stift Grenna Museum i Jönköping
Luleå
Sommarvärdar i Luleå domkyrka
Ledigt jobb som guide på Luleå domkyrkoförsamling i Luleå
Luleå
Sommarjobba som Guide/ turistinformatör Gammelstad Visitor Center
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Luleå kommun i Luleå
Luleå
Sommarjobba som Museiguide Friluftsmuseet Hägnan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Luleå kommun i Luleå
Stockholm
Wildlife Safari Guide
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Stockholm Iceguide AB i Stockholm
Arboga
Turistvärdar sommaren 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Arboga kommun i Arboga
Varberg
Guide till Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs fästning
Ledigt jobb som guide på Stift. Hallands Länsmuseer Halmstad O Varberg i Varberg
Trollhättan
Trollhättans stad söker säsongspersonal till tre besökspärlor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Trollhättans kommun i Trollhättan
Stockholm
Bike & Segway Tour Guide (French)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Stockholm Iceguide AB i Stockholm
Stockholm
Bike & Segway Guides (English)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Stockholm Iceguide AB i Stockholm
Stockholm
Bike & Segway Guides (German)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Stockholm Iceguide AB i Stockholm
Stockholm
Bike & Segway Tour Guide (Dutch)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Stockholm Iceguide AB i Stockholm
Skellefteå
Instruktörvaktmästarkockguide eller vad man kan kalla tjänsten :-)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som vildmarksguide på Skellefteå Adventurepark AB i Skellefteå
Stockholm
Cruise guide in Stockholm
Ledigt jobb som reseledare på Baltic Gateway AB i Stockholm
Fagersta
Turistvärd sökes för säsong 2024
Ledigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Fagersta kommun i Fagersta
Kiruna
Gruvguide sommar 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som rundtursguide på Kiruna/Lappland Ekonomisk Fören i Kiruna
Kristianstad
Äventyrsguide sökes till Upzone Åhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Upzone Äventyrsparker AB i Kristianstad
Stockholm
Guider, Stockholms Stadshus, sommaren 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som guide på Stockholms kommun i Stockholm
Karlskrona
Museivärdar till Marinmuseum i Karlskrona
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Statens Maritima och Transporthistoriska Museer i Karlskrona
Torsby
Vi söker turistvärdar till Visit Torsby - Torsby turistinformation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Torsby kommun i Torsby
Gotland
Sommarvärd Bläse Kalkbruk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som turistvärd/turistvärdinna på Ideella Fören Bläse Kalkbruk Intresseföreningmed i Gotland