Lönestatistik för en eltekniker, reparation 2023

Vad tjänar en eltekniker, reparation i månaden? Medellönen är 33600 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 26900 kronor i yrket medan männen har en lön på 34100 kronor. Se även automationselektriker , bilelektriker och busselektriker .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 35200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som eltekniker, reparation.

Medellön, snittlön eller medianlön för en eltekniker, reparation?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln eltekniker, reparation in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Installerar, underhåller och reparerar elektriska anläggningar i exempelvis industrilokaler. Underhåller och utför felsökning av utrustningar som styr olika processer inom industrin. Felsöker och reparerar elsystem i fordon, flygplan och på fartyg.”

Hur ser lönestatistiken ut för en eltekniker, reparation i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för eltekniker, reparation skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 34000 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 33600 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som eltekniker, reparation? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 26900 kronor som eltekniker, reparation medan männens lön är 34100 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor30700 kronor
2015 0 kronor31900 kronor
2016 0 kronor32800 kronor
2017 29600 kronor34800 kronor
2018 31600 kronor35400 kronor
2019 26300 kronor34000 kronor
2020 26500 kronor34000 kronor
2021 26900 kronor34100 kronor

Lönestatistik för eltekniker, reparation i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige33400
Stockholm33300
Östra Mellansverige30900
Småland med öarna35400
Sydsverige37700
Västsverige34900
Norra Mellansverige30700
Mellersta Norrland34100
Övre Norrland35600

Hur många jobbar som eltekniker, reparation i Sverige?

Det är totalt 6300 personer som idag är anställda som eltekniker, reparation enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6300
Stockholm och Stockholms län380
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1300
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län860
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands240
Västerbottens och Norrbottens län570

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en eltekniker, reparation i lön i månaden?

Medellönen för en eltekniker, reparation är 33600 kronor.

Hur många jobbar som eltekniker, reparation i Sverige?

Det finns 6300 personer anställda i Sverige.


Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som eltekniker, reparation eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till eltekniker, reparation

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Automationselektriker Lön för en Bilelektriker Lön för en Busselektriker Lön för en Distributionselektriker Lön för en Driftelektriker Lön för en Driftmontör, elkraft Lön för en Elektriker, distribution Lön för en Elektriker, industri Lön för en Elektriker, installation Lön för en Elektromekaniker Lön för en Elinstallatör Lön för en Ellinjemontör Lön för en Elmontör, installation elcentral Lön för en Elmontör, linjemontör Lön för en Elmontör, reparation elutrustning Lön för en Elmotorreparatör Lön för en Elreparatör, distribution Lön för en Elreparatör, installation Lön för en Elreparatör, reparation Lön för en Elservicemontör Lön för en Elservicetekniker Lön för en Elskyltsmontör Lön för en Eltekniker, reparation Lön för en Elverksmontör Lön för en Fabrikselektriker Lön för en Fartygselektriker Lön för en Flygplanselektriker Lön för en Fordonselektriker Lön för en Hissmontör Lön för en Industrielektriker Lön för en Installationselektriker Lön för en Kabelläggare Lön för en Kabelmontör, elkraft Lön för en Kabeloperatör, linjemontör Lön för en Kabelreparatör Lön för en Lastbilselektriker Lön för en Lindare, reparation Lön för en Linjemontör, elkraft Lön för en Linjemästare, elkraft Lön för en Linjereparatör, elkraft Lön för en Maskinelektriker Lön för en Montör, installation el Lön för en Montör, reparation elutrustning Lön för en Portmontör Lön för en Reparatör, elmotor Lön för en Resemontör, elektriker Lön för en Rulltrappmontör Lön för en Serviceelektriker, industri Lön för en Serviceelektriker, installation Lön för en Servicetekniker, elkraft Lön för en Servicetekniker, el-maskin Lön för en Skyltmontör, elskyltar Lön för en Starkströmselektriker Lön för en Stationsmontör, elkraft Lön för en Studioelektriker Lön för en Ställverksmontör Lön för en Underhållselektriker Lön för en Varvselektriker Lön för en Verkmästare, el Lön för en Verkstadselektriker Lön för en Övermontör, elkraft
Uddevalla
Uddevalla Energi söker en industrielektriker med positiv energi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Uddevalla Energi AB i Uddevalla
Lycksele
Elektriker till Kristineberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Wikan Personal AB i Lycksele
Stockholm
Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Auxante AB i Stockholm
Södertälje
Har du erfarenhet som tekniker och vill arbeta med E-mobility?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonselektriker på Svensk Autorekrytering AB i Södertälje
Degerfors
Industrielektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Outokumpu Stainless AB i Degerfors
Södertälje
Har du erfarenhet som Mekaniker och vill arbeta med Motorprovning?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonselektriker på Svensk Autorekrytering AB i Södertälje
Lidköping
Automationselektriker till Petainer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som automationselektriker på Petainer Lidköping AB i Lidköping
Västerås
Industrielektriker till Skultuna
Ledigt jobb som industrielektriker på Jernbro Industrial Services AB i Västerås
Köping
Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Randstad AB i Köping
Uddevalla
Installationselektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Ikett Personalpartner AB i Uddevalla
Munkedal
El och Instrumenttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som automationselektriker på Arctic Paper Munkedals AB i Munkedal
Gotland
Industrielektriker till Klintehamn
Ledigt jobb som industrielektriker på Jernbro Industrial Services AB i Gotland
Malå
Maskinförare till Setra Malå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Setra Group AB i Malå
Eslöv
Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Randstad AB i Eslöv
Södertälje
Underhållstekniker till Scania Industrial Maintenance
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som automationselektriker på Scania CV AB i Södertälje
Växjö
TopWork söker industrielektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på TopWork Sverige AB i Växjö
Stockholm
Teknisk Support till Generalagent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonselektriker på Svensk Autorekrytering AB i Stockholm
Stenungsund
Industrielektriker till Vattenfall, Stenungsund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Vattenfall AB i Stenungsund
Avesta
Förrådsarbetare - Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Outokumpu Stainless AB i Avesta
Varberg
Sommarjobbare till El- och automation-avdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på Södra Skogsägarna ekonomisk fören i Varberg
Borlänge
Elektriker till Borlänge/Dalarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som driftelektriker på Lassila & Tikanoja FM AB i Borlänge
Västerås
Automationsingenjör med industrierfarenhet till AFRY i Västerås!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som automationselektriker på AFRY AB i Västerås
Gotland
Automationselektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som automationselektriker på Protos AB i Gotland
Luleå
Hisstekniker till Nelab Hiss i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hissmontör på Lernia Bemanning AB i Luleå
Skellefteå
Hisstekniker Nelab Hiss i Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hissmontör på Lernia Bemanning AB i Skellefteå
Karlstad
Styrinstallatör/Automationselektriker Assemblin Automation Karlstad/Örebro
Ledigt jobb som automationselektriker på Assemblin El AB i Karlstad
Finspång
Industrielektriker till Norrköping/Finspång
Ledigt jobb som industrielektriker på Jernbro Industrial Services AB i Finspång
Sölvesborg
TopWork söker industrielektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på TopWork Sverige AB i Sölvesborg
Göteborg
Industrielektriker med inriktning Högspänning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrielektriker på eLinked AB i Göteborg
Malmö
Test & Commissioning Technician, Elevator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hissmontör på TK Elevator Sweden AB i Malmö