Lön elmätaravläsare 2024

- Lönestatistik för en elmätaravläsareVad tjänar en elmätaravläsare i månaden? Medellönen för 2024 är:

24 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 23700 kronor i yrket medan männen har en lön på 24600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 32200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som elmätaravläsare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en elmätaravläsare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 24200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en elmätaravläsare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 145 kronor.

Dagslön för en elmätaravläsare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1152 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en elmätaravläsare kvar i lön efter skatt? En elmätaravläsare får ut 16 068 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 24 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 065 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 2 768 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 15 kronor
Lönen efter skatt 16 068 kronor


Sök lediga jobb som elmätaravläsare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som elmätaravläsare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Gagnef på Gagnefs kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Luleå
Besättningsman Skärgård

Ledigt jobb som diversearbetare på Luleå kommun i Luleå

Läs om jobbet
Gävle
Värd till Gästservice på Furuviksparken

Ledigt jobb som tivoliarbetare/nöjesparksarbetare på AB Furuviksparken i Gävle

Läs om jobbet
Töreboda
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!

Ledigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Töreboda

Läs om jobbet

Vad gör en elmätaravläsare?

Vi har inga detaljer kring vad en elmätaravläsare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat arbete än inom 9621–9622. Exem­pel på arbetsuppgifter: fyller på varuautomater samt tömmer myntboxar och parkeringsautomater. Avläser el-, gas- och vattenmätare samt kontrollerar TV-licenser.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en elmätaravläsare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för elmätaravläsare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 27000 kronor

 • Kommunalanställd: 30000 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 24200 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som elmätaravläsare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 23700 kronor som elmätaravläsare medan männens lön är 24600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som elmätaravläsare.

Lönestatistik för elmätaravläsare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige23 700 kronor
Stockholm24 500 kronor
Östra Mellansverige23 500 kronor
Småland med öarna23 100 kronor
Sydsverige23 000 kronor
Västsverige24 100 kronor
Norra Mellansverige23 400 kronor
Mellersta Norrland23 600 kronor
Övre Norrland23 500 kronor


Hur många jobbar som elmätaravläsare i Sverige?

Det är totalt 23500 personer som idag är anställda som elmätaravläsare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige23 500
Stockholm och Stockholms län3 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län4 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2 100
Blekinge och Skåne län3 600
Hallands och Västra Götalands län4 800
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 500
Västernorrlands och Jämtlands1 100
Västerbottens och Norrbottens län1 600

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en elmätaravläsare i lön i månaden?

Medellönen för en elmätaravläsare är 24200 kronor.

Hur många jobbar som elmätaravläsare i Sverige?

Det finns 23500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en elmätaravläsare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 23700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 24600 kronor.

Hur mycket betalar en elmätaravläsare i skatt?

En elmätaravläsare betalar i snitt 6849 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln elmätaravläsare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som elmätaravläsare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till elmätaravläsare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affischbärare Lön för en Affischklistrare Lön för en Affischuppsättare Lön för en Affischör Lön för en Attraktionsförare Lön för en Attraktionsvärd Lön för en Auktionsbiträde Lön för en Auktionsmedhjälpare Lön för en Auktionsvaktmästare Lön för en Automatpåfyllare, varuautomater m.m. Lön för en Automatskötare, varor Lön för en Bagagevaktmästare Lön för en Bellboy Lön för en Biblioteksvaktmästare Lön för en Biljettmottagare Lön för en Biografvaktmästare Lön för en Biografvärd Lön för en Caddy Lön för en Dekalmontör Lön för en Distributionsassistent, tidning Lön för en Elmätaravläsare Lön för en Expeditionsassistent Lön för en Foajévaktmästare Lön för en Garderobiär Lön för en Garderobsarbetare Lön för en Garderobsvakt Lön för en Garderobsvaktmästare Lön för en Garderobsvärd Lön för en Grovarbetare, diverse Lön för en Gårdskarl Lön för en Hissförare, personhiss Lön för en Hotellvaktmästare Lön för en Institutionstekniker, vaktmästare Lön för en Karusellskötare Lön för en Kolportör Lön för en Kontorsvaktmästare Lön för en Kundvagnsuppsamlare Lön för en Licenskontrollant, TV Lön för en Likbärare Lön för en Museivaktmästare Lön för en Mynttömningspersonal Lön för en Mätaravläsare Lön för en Piccolo Lön för en Pickolo Lön för en Polletthämtare Lön för en Publikvärd Lön för en Reklamdistributör Lön för en Reklamutdelare Lön för en Reparatör, bingohall Lön för en Rockvaktmästare Lön för en Sandwichman Lön för en Servicetekniker, källvattenautomater Lön för en Sjukhusvaktmästare Lön för en Skidliftvärd Lön för en Skrivningsvakt Lön för en Skrivvakt Lön för en Snöläggare Lön för en Snötillverkare Lön för en Spelautomatskötare Lön för en Spelskötare, nöjespark Lön för en Tamburvaktmästare Lön för en Teatervaktmästare Lön för en Tentamensvakt Lön för en Tidningsbud Lön för en Tidningsdistributör Lön för en Tidningsförsäljare, lösnummer Lön för en Tidningsutbärare Lön för en Tidningsutdelare Lön för en Tivoliarbetare, biljetthanterare Lön för en Tivoliarbetare, maskinförare Lön för en Vaktmästare, biograf, teater Lön för en Vaktmästare, kontor Lön för en Vaktmästare, museum Lön för en Vaktmästare, sjukhus Lön för en Väderobservatör Lön för en Väderrapportör
Gagnef
Parkarbetare- säsongsjobb med handledaransvar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Gagnefs kommun i Gagnef
Luleå
Besättningsman Skärgård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Luleå kommun i Luleå
Gävle
Värd till Gästservice på Furuviksparken
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som tivoliarbetare/nöjesparksarbetare på AB Furuviksparken i Gävle
Töreboda
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Töreboda
Göteborg
Servicearbetare-vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Göteborg
Göteborg
Servicearbetare-tillsvidare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Göteborg
Stenungsund
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Stenungsund
Timrå
Mångsidig allt i allo med C-körkort sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Momenta i Bergeforsen AB i Timrå
Härnösand
Museivärdar till sommarsäsongen på Västernorrlands museum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som publikvärd på Stift Länsmuseet Västernorrland i Härnösand
Gnosjö
Ambullerande industriarbetare
Ledigt jobb som diversearbetare på Untangle Bemanning AB i Gnosjö
Lund
Amanuenser till Lund Nano Lab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Lunds Universitet i Lund
Sigtuna
Besiktningsperson
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på AB SigtunaHem i Sigtuna
Umeå
Idrottsplatsarbetare Nolia, Fritid, Drift
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Umeå kommun i Umeå
Karlskoga
Sommarjobb på Karlskoga Energi & Miljö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Karlskoga Energi och Miljö AB i Karlskoga
Uddevalla
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Uddevalla
Eskilstuna
Säsongspersonal däck och hjul
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på BILIA AB i Eskilstuna
Karlskrona
Resurspersonal till Resursenheten Karlskrona
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION BLEKINGE i Karlskrona
Eskilstuna
Vaktmästare till Herrfallet - Arboga
Ledigt jobb som diversearbetare på Herrfallet AB i Eskilstuna
Karlskoga
Sommarvikarier till Karlskoga Energi & Miljö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Karlskoga Energi och Miljö AB i Karlskoga
Piteå
Medarbetare hos AlterHedens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Alterhedens Rabarberi i Piteå
Burlöv
Kund- och Maskinservice
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Rallco AB i Burlöv
Eskilstuna
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Oxelösund
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Oxelösund
Katrineholm
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Katrineholm
Nyköping
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Nyköping
Gnesta
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Gnesta
Älvdalen
Sommarens säsongstjänster
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skidliftvärd på Stiftelsen Idre Fjäll i Älvdalen
Stockholm
Idrottsplatsarbetare till Mälarhöjdens idrottsplats
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Stockholms kommun i Stockholm
Boden
Snöskottare tak
Ledigt jobb som diversearbetare på Miljöservice Norr AB i Boden
Lycksele
Säsongsarbete Karusellansvarig Lycksele Djurpark
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som tivoliarbetare/nöjesparksarbetare på Lycksele Djurpark AB i Lycksele