Lönestatistik för en elmätaravläsare 2023

Vad tjänar en elmätaravläsare i månaden? Medellönen är 24200 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 23700 kronor i yrket medan männen har en lön på 24600 kronor. Se även affischbärare , affischklistrare och affischuppsättare .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 32200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som elmätaravläsare.

Medellön, snittlön eller medianlön för en elmätaravläsare?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 24200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln elmätaravläsare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Utför annat arbete än inom 9621–9622. Exem­pel på arbetsuppgifter: fyller på varuautomater samt tömmer myntboxar och parkeringsautomater. Avläser el-, gas- och vattenmätare samt kontrollerar TV-licenser.”

Hur ser lönestatistiken ut för en elmätaravläsare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för elmätaravläsare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 27000 kronor

 • Kommunalanställd: 30000 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 24200 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som elmätaravläsare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 23700 kronor som elmätaravläsare medan männens lön är 24600 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 21000 kronor21000 kronor
2015 21600 kronor21500 kronor
2016 21500 kronor21300 kronor
2017 22000 kronor21700 kronor
2018 22600 kronor22600 kronor
2019 22700 kronor23100 kronor
2020 0 kronor23800 kronor
2021 23700 kronor24600 kronor

Lönestatistik för elmätaravläsare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige23700
Stockholm24500
Östra Mellansverige23500
Småland med öarna23100
Sydsverige23000
Västsverige24100
Norra Mellansverige23400
Mellersta Norrland23600
Övre Norrland23500

Hur många jobbar som elmätaravläsare i Sverige?

Det är totalt 23500 personer som idag är anställda som elmätaravläsare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige23500
Stockholm och Stockholms län3800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län4000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2100
Blekinge och Skåne län3600
Hallands och Västra Götalands län4800
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2500
Västernorrlands och Jämtlands1100
Västerbottens och Norrbottens län1600

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en elmätaravläsare i lön i månaden?

Medellönen för en elmätaravläsare är 24200 kronor.

Hur många jobbar som elmätaravläsare i Sverige?

Det finns 23500 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som elmätaravläsare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till elmätaravläsare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affischbärare Lön för en Affischklistrare Lön för en Affischuppsättare Lön för en Affischör Lön för en Attraktionsförare Lön för en Attraktionsvärd Lön för en Auktionsbiträde Lön för en Auktionsmedhjälpare Lön för en Auktionsvaktmästare Lön för en Automatpåfyllare, varuautomater m.m. Lön för en Automatskötare, varor Lön för en Bagagevaktmästare Lön för en Bellboy Lön för en Biblioteksvaktmästare Lön för en Biljettmottagare Lön för en Biografvaktmästare Lön för en Biografvärd Lön för en Caddy Lön för en Dekalmontör Lön för en Distributionsassistent, tidning Lön för en Elmätaravläsare Lön för en Expeditionsassistent Lön för en Foajévaktmästare Lön för en Garderobiär Lön för en Garderobsarbetare Lön för en Garderobsvakt Lön för en Garderobsvaktmästare Lön för en Garderobsvärd Lön för en Grovarbetare, diverse Lön för en Gårdskarl Lön för en Hissförare, personhiss Lön för en Hotellvaktmästare Lön för en Institutionstekniker, vaktmästare Lön för en Karusellskötare Lön för en Kolportör Lön för en Kontorsvaktmästare Lön för en Kundvagnsuppsamlare Lön för en Licenskontrollant, TV Lön för en Likbärare Lön för en Museivaktmästare Lön för en Mynttömningspersonal Lön för en Mätaravläsare Lön för en Piccolo Lön för en Pickolo Lön för en Polletthämtare Lön för en Publikvärd Lön för en Reklamdistributör Lön för en Reklamutdelare Lön för en Reparatör, bingohall Lön för en Rockvaktmästare Lön för en Sandwichman Lön för en Servicetekniker, källvattenautomater Lön för en Sjukhusvaktmästare Lön för en Skidliftvärd Lön för en Skrivningsvakt Lön för en Skrivvakt Lön för en Snöläggare Lön för en Snötillverkare Lön för en Spelautomatskötare Lön för en Spelskötare, nöjespark Lön för en Tamburvaktmästare Lön för en Teatervaktmästare Lön för en Tentamensvakt Lön för en Tidningsbud Lön för en Tidningsdistributör Lön för en Tidningsförsäljare, lösnummer Lön för en Tidningsutbärare Lön för en Tidningsutdelare Lön för en Tivoliarbetare, biljetthanterare Lön för en Tivoliarbetare, maskinförare Lön för en Vaktmästare, biograf, teater Lön för en Vaktmästare, kontor Lön för en Vaktmästare, museum Lön för en Vaktmästare, sjukhus Lön för en Väderobservatör Lön för en Väderrapportör
Stockholm
Teknisk Administratör till spännande energibolag ♨️
Ledigt jobb som mätaravläsare på Wrknest AB i Stockholm
Göteborg
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Göteborg
Stenungsund
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Stenungsund
Stockholm
Elsparkcykelreparatörer sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Rekryteringsgruppen i Stockholm AB i Stockholm
Västerås
Feriearbete inom Region Västmanland, Sommaren 2023
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION VÄSTMANLAND i Västerås
Stockholm
Montör till söderort
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Rekryteringsgruppen i Stockholm AB i Stockholm
Danderyd
Extra arbete inom elektronisk tidtagning under helger
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Neptron AB i Danderyd
Kungsbacka
Montör för kort uppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Barona Teknik & Installation AB i Kungsbacka
Kungälv
Montör för kort uppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Barona Teknik & Installation AB i Kungälv
Partille
Montör för kort uppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Barona Teknik & Installation AB i Partille
Göteborg
Montör för kort uppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Barona Teknik & Installation AB i Göteborg
Härryda
Brandskyddstekniker till vår Teknikgrupp
Ledigt jobb som diversearbetare på Presto AB i Härryda
Göteborg
Studiovärd för On Air Game Shows Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som publikvärd på On Air Game Shows Sweden AB i Göteborg
Linköping
Ett flertal personer till grönytearbeten runt om i Östergötland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på FPP Flexibel Personalpartner AB i Linköping
Skellefteå
Projektanställning - Repair shop technician
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Gilbarco Veeder-Root AB i Skellefteå
Stockholm
Entrévärd till Gröna Lunds restauranger
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som publikvärd på AB Gröna Lunds Tivoli i Stockholm
Nora
Parkarbetare/Utemiljöarbetare/Miljövärd i Nora kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Nora kommun i Nora
Malmö
Restaurang biträde
Ledigt jobb som sandwichman på Sub i Malmö AB i Malmö
Halmstad
Vi söker en bränslekontrollant till en kund i Hallands län
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Bemannia Kontor AB i Halmstad
Uppsala
Extra jobb! Reklambyte på kundvagnar i dagligvaruhandeln!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Active Instore i Halmstad AB i Uppsala
Borås
Servicearbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Borås
Övertorneå
Övertorneå församling söker diversearbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Övertorneå församling i Övertorneå
Nässjö
Semestervikarier till Entreprenad
Ledigt jobb som diversearbetare på Nässjö Affärsverk AB i Nässjö
Svedala
Passenger Service söker medarbetare till Malmö Airport
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Swedavia AB i Svedala
Svedala
Sommarsäsong Passenger Service Malmö Airport
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på Swedavia AB i Svedala
Mölndal
Mätvärdesingenjör | Mölndal Energi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mätaravläsare på Experis AB i Mölndal
Gällivare
Junior servicetekniker till Beans in Cup
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som automatskötare på Bravura Sverige AB i Gällivare
Trelleborg
Mätingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mätaravläsare på Trelleborgs kommun i Trelleborg
Eskilstuna
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Katrineholm
Sommarungdom till Region Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diversearbetare på REGION SÖRMLAND i Katrineholm