Lön biografvärd 2023

- Lönestatistik för en biografvärdVad tjänar en biografvärd i månaden? Medellönen för 2023 är:

27 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 26600 kronor i yrket medan männen har en lön på 27900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 29000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som biografvärd.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en biografvärd i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 27600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en biografvärd

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 165 kronor.

Dagslön för en biografvärd

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1314 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en biografvärd kvar i lön efter skatt? En biografvärd får ut 18 452 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 27 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 669 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 179 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 17 kronor
Lönen efter skatt 18 452 kronor


Sök lediga jobb som biografvärd

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som biografvärd eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Eskilstuna på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Mölndal
Transportarbetare - timvikariat

Ledigt jobb som sjukhusvaktmästare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Mölndal

Läs om jobbet
Uppsala
Tekniker med AV-inriktning

Ledigt jobb som kontorsvaktmästare på Uppsala Universitet i Uppsala

Läs om jobbet
Härryda
Möbelsamordnare

Ledigt jobb som kontorsvaktmästare på Härryda kommun i Härryda

Läs om jobbet

Vad gör en biografvärd?

Vi har inga detaljer kring vad en biografvärd jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Samlar in, sorterar och delar ut post och paket m.m. Ansvarar för kontorsmaterial samt underhåller vissa kontorsmaskiner. Hjälper till vid omflyttningar. Utför enklare reparationer. Bär bagage på hotell. Tar emot entrébiljetter och ansvarar för gästers ytterkläder.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en biografvärd i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för biografvärd skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 29000 kronor

 • Kommunalanställd: 27200 kronor

 • Regionanställd 27500 kronor

 • Privatanställd arbetare 27300 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som biografvärd?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som biografvärd.

Ungefär 6300 jobbar som vaktmästare i landet, av dessa är cirka 18 procent kvinnor och 82 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för vaktmästare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för vaktmästare kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som biografvärd? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 26600 kronor som biografvärd medan männens lön är 27900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som biografvärd.

Lönestatistik för biografvärd i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige27 100 kronor
Stockholm28 200 kronor
Östra Mellansverige28 000 kronor
Småland med öarna26 900 kronor
Sydsverige26 800 kronor
Västsverige26 200 kronor
Norra Mellansverige25 300 kronor
Mellersta Norrland27 200 kronor
Övre Norrland26 300 kronor


Hur många jobbar som biografvärd i Sverige?

Det är totalt 6000 personer som idag är anställda som biografvärd enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6 000
Stockholm och Stockholms län1 600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län260
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands190
Västerbottens och Norrbottens län210

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en biografvärd i lön i månaden?

Medellönen för en biografvärd är 27600 kronor.

Hur många jobbar som biografvärd i Sverige?

Det finns 6000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en biografvärd?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 26600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 27900 kronor.

Hur mycket betalar en biografvärd i skatt?

En biografvärd betalar i snitt 7865 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln biografvärd in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som biografvärd eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till biografvärd

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Affischbärare Lön för en Affischklistrare Lön för en Affischuppsättare Lön för en Affischör Lön för en Attraktionsförare Lön för en Attraktionsvärd Lön för en Auktionsbiträde Lön för en Auktionsmedhjälpare Lön för en Auktionsvaktmästare Lön för en Automatpåfyllare, varuautomater m.m. Lön för en Automatskötare, varor Lön för en Bagagevaktmästare Lön för en Bellboy Lön för en Biblioteksvaktmästare Lön för en Biljettmottagare Lön för en Biografvaktmästare Lön för en Biografvärd Lön för en Caddy Lön för en Dekalmontör Lön för en Distributionsassistent, tidning Lön för en Elmätaravläsare Lön för en Expeditionsassistent Lön för en Foajévaktmästare Lön för en Garderobiär Lön för en Garderobsarbetare Lön för en Garderobsvakt Lön för en Garderobsvaktmästare Lön för en Garderobsvärd Lön för en Grovarbetare, diverse Lön för en Gårdskarl Lön för en Hissförare, personhiss Lön för en Hotellvaktmästare Lön för en Institutionstekniker, vaktmästare Lön för en Karusellskötare Lön för en Kolportör Lön för en Kontorsvaktmästare Lön för en Kundvagnsuppsamlare Lön för en Licenskontrollant, TV Lön för en Likbärare Lön för en Museivaktmästare Lön för en Mynttömningspersonal Lön för en Mätaravläsare Lön för en Piccolo Lön för en Pickolo Lön för en Polletthämtare Lön för en Publikvärd Lön för en Reklamdistributör Lön för en Reklamutdelare Lön för en Reparatör, bingohall Lön för en Rockvaktmästare Lön för en Sandwichman Lön för en Servicetekniker, källvattenautomater Lön för en Sjukhusvaktmästare Lön för en Skidliftvärd Lön för en Skrivningsvakt Lön för en Skrivvakt Lön för en Snöläggare Lön för en Snötillverkare Lön för en Spelautomatskötare Lön för en Spelskötare, nöjespark Lön för en Tamburvaktmästare Lön för en Teatervaktmästare Lön för en Tentamensvakt Lön för en Tidningsbud Lön för en Tidningsdistributör Lön för en Tidningsförsäljare, lösnummer Lön för en Tidningsutbärare Lön för en Tidningsutdelare Lön för en Tivoliarbetare, biljetthanterare Lön för en Tivoliarbetare, maskinförare Lön för en Vaktmästare, biograf, teater Lön för en Vaktmästare, kontor Lön för en Vaktmästare, museum Lön för en Vaktmästare, sjukhus Lön för en Väderobservatör Lön för en Väderrapportör
Eskilstuna
Site Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Eskilstuna
Mölndal
Transportarbetare - timvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjukhusvaktmästare på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Mölndal
Uppsala
Tekniker med AV-inriktning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Uppsala Universitet i Uppsala
Härryda
Möbelsamordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Härryda kommun i Härryda
Stockholm
Ambulerande vaktmästare/receptionist i Stockholm sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Uniflex Sverige AB i Stockholm
Eskilstuna
Site Support till Senior Material Europe
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Arena Personal Sverige AB i Eskilstuna
Oskarshamn
Serviceman till Kuststation Oskarshamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Kustbevakningen i Oskarshamn
Luleå
Servicetekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Luleå kommun i Luleå
Stockholm
FRA söker allsidig vaktmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Försvarets Radioanstalt i Stockholm
Upplands-Bro
Vaktmästare med B-körkort till Kungsängen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på AB AlphaCE Rekrytering i Upplands-Bro
Järfälla
Vaktmästare med B-körkort till Kungsängen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på AB AlphaCE Rekrytering i Järfälla
Eskilstuna
SITE SUPPORT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Senior Material (Europe) AB i Eskilstuna
Gävle
Servicemedarbetare i vårdnära miljö för timanställning, Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjukhusvaktmästare på REGION GÄVLEBORG i Gävle
Vansbro
Fastighetsskötare till Lyko Vansbro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Lyko Group AB (publ) i Vansbro
Stockholm
Riksarkivet söker vaktmästare till Servicesektionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Riksarkivet i Stockholm
Lund
Vaktmästare Timanställd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Lunds kommun i Lund
Stockholm
Vaktmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjukhusvaktmästare på Arena Personal Sverige AB i Stockholm
Bollnäs
Vaktmästare till logistik och service
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjukhusvaktmästare på REGION GÄVLEBORG i Bollnäs
Gävle
Vi söker garderobiär/entrévärd till Nya Interpool & Brasseriet i Gävle!
Ledigt jobb som garderobiär/garderobvaktmästare på Cheffle AB i Gävle
Göteborg
Iris söker Mångsidig Vaktmästare/allt i allo i Göteborg.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Iris Hadar AB i Göteborg
Uddevalla
Verksamhetsvaktmästare, Västerskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Uddevalla kommun i Uddevalla
Stockholm
Tillsynsman
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Randstad AB i Stockholm
Stockholm
Vaktmästare till Järva stadsdelsförvaltning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Stockholms kommun i Stockholm
Västerås
Lösningsfokuserad vaktmästare med IT-kompetens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Länsstyrelsen i Västmanlands län i Västerås
Sollentuna
Vaktmästare hotell
Ledigt jobb som hotellvaktmästare/piccolo på Stockholm Hotel Apartments i Sollentuna AB i Sollentuna
Norrköping
Medarbetare till Sodexo material och textilhantering på Vrinnevisjukhuset
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjukhusvaktmästare på Sodexo AB i Norrköping
Vimmerby
Verksamhetsvaktmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Vimmerby kommun i Vimmerby
Stockholm
Vaktmästare till Stockholm City
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på Sodexo AB i Stockholm
Linköping
Timvikarier till Inre logistik, Service US
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjukhusvaktmästare på REGION ÖSTERGÖTLAND i Linköping
Stockholm
Internservicemedarbetare/vaktmästare till DICE på Södermalm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kontorsvaktmästare på KFX HR-partner Skandinavien AB i Stockholm