Lön ekonomibiträde, storhushåll 2024

- Lönestatistik för en ekonomibiträde, storhushållVad tjänar en ekonomibiträde, storhushåll i månaden? Medellönen för 2024 är:

24 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 24700 kronor i yrket medan männen har en lön på 24900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 28100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som ekonomibiträde, storhushåll.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en ekonomibiträde, storhushåll i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 24800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en ekonomibiträde, storhushåll

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 149 kronor.

Dagslön för en ekonomibiträde, storhushåll

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1181 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en ekonomibiträde, storhushåll kvar i lön efter skatt? En ekonomibiträde, storhushåll får ut 16 489 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 24 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 172 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 2 841 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 15 kronor
Lönen efter skatt 16 489 kronor


Sök lediga jobb som ekonomibiträde, storhushåll

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som ekonomibiträde, storhushåll eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Karlstad på Gn Driftbolag AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Simrishamn
Jobba i köket

Ledigt jobb som köksbiträde på Kivik killebacken 3 Restaurang HB i Simrishamn

Läs om jobbet
Salem
Restaurangbiträde med ledaregenskaper

Ledigt jobb som restaurangbiträde på Restaurang Passione i Salem AB i Salem

Läs om jobbet
Lund
ChopChop Lund söker Kassa- och Serveringspersonal

Ledigt jobb som restaurangbiträde på ChopChop AB i Lund

Läs om jobbet

Vad gör en ekonomibiträde, storhushåll?

Vi har inga detaljer kring vad en ekonomibiträde, storhushåll jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Portionerar mat, tar emot betalning i kassa samt plockar disk och diskar inom restaurang eller storkök. Förbereder mat, sköljer, skalar och hackar grönsaker. Deltar i enklare matlagning. Ansvarar för frukostservering.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en ekonomibiträde, storhushåll i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för ekonomibiträde, storhushåll skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 28100 kronor

 • Kommunalanställd: 25000 kronor

 • Regionanställd 26200 kronor

 • Privatanställd arbetare 24700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som ekonomibiträde, storhushåll?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som ekonomibiträde, storhushåll.

Prognosen för restaurang- och kafébiträden är en total prognos för kafé- och konditoribiträden, restaurang- och köksbiträden m.fl.. Ungefär 67000 jobbar som restaurang- och kafébiträden i landet, av dessa är cirka 62 procent kvinnor och 38 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för restaurang- och kafébiträden det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för restaurang- och kafébiträden kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som ekonomibiträde, storhushåll? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 24700 kronor som ekonomibiträde, storhushåll medan männens lön är 24900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som ekonomibiträde, storhushåll.

Lönestatistik för ekonomibiträde, storhushåll i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige24 200 kronor
Stockholm24 700 kronor
Östra Mellansverige23 300 kronor
Småland med öarna24 100 kronor
Sydsverige24 000 kronor
Västsverige24 600 kronor
Norra Mellansverige23 900 kronor
Mellersta Norrland23 100 kronor
Övre Norrland24 400 kronor


Hur många jobbar som ekonomibiträde, storhushåll i Sverige?

Det är totalt 56900 personer som idag är anställda som ekonomibiträde, storhushåll enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige56 900
Stockholm och Stockholms län14 600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län5 800
Hallands och Västra Götalands län10 800
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en ekonomibiträde, storhushåll i lön i månaden?

Medellönen för en ekonomibiträde, storhushåll är 24800 kronor.

Hur många jobbar som ekonomibiträde, storhushåll i Sverige?

Det finns 56900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en ekonomibiträde, storhushåll?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 24700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 24900 kronor.

Hur mycket betalar en ekonomibiträde, storhushåll i skatt?

En ekonomibiträde, storhushåll betalar i snitt 7028 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln ekonomibiträde, storhushåll in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som ekonomibiträde, storhushåll eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Karlstad
Restaurangbiträde - Cafébiträde
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Gn Driftbolag AB i Karlstad
Simrishamn
Jobba i köket
Ledigt jobb som köksbiträde på Kivik killebacken 3 Restaurang HB i Simrishamn
Salem
Restaurangbiträde med ledaregenskaper
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Restaurang Passione i Salem AB i Salem
Lund
ChopChop Lund söker Kassa- och Serveringspersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på ChopChop AB i Lund
Malmö
Restaurangchef V Italiano Moderno Malmö
Ledigt jobb som restaurangbiträde på V Skomakargatan AB i Malmö
Åre
Frukostvärd/Frukostvärdinna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som frukostvärd/frukostvärdinna på Storlien Högfjällshotell AB i Åre
Uddevalla
Måltidsbiträde, Hogstorp förskola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som måltidsbiträde på Uddevalla kommun i Uddevalla
Stockholm
Breakfast host (Frukostvärd/Frukostvärdinna) Service Pool Stockholm, deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som frukostvärd/frukostvärdinna på Scandic Hotels AB i Stockholm
Stockholm
Breakfast host (Frukostvärd/Frukostvärdinna) Service Pool Stockholm, deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som frukostvärd/frukostvärdinna på Scandic Hotels AB i Stockholm
Kävlinge
Arbetsledare sökes till vår Burger King-restaurang i Löddeköpinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Nordic Service Partners AB i Kävlinge
Lund
Köksbiträde/kock
Ledigt jobb som köksbiträde på Mat och Harmoni i Lund AB i Lund
Lerum
Måltidsbiträde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som måltidsbiträde på Lerums kommun i Lerum
Sundbyberg
Restaurangbiträde
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Rhodos Grekiska Kolgrillen HB i Sundbyberg
Stockholm
Frukostansvarig Ulfsunda slott
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som frukostvärd/frukostvärdinna på Stockholm Meeting Selection AB i Stockholm
Grästorp
Köksbiträde
Ledigt jobb som köksbiträde på Grästorps Pizza Kök o Bar AB i Grästorp
Sigtuna
SSP - Restaurangmedarbetare & Butikspersonal Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på JobYard Sverige AB i Sigtuna
Åre
Köksassistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Meet a Group international AB i Åre
Arvika
Köksbiträde, Glava skola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Arvika kommun i Arvika
Huddinge
Diskare med körkort B
Ledigt jobb som diskare på Restaurang Matbiten Josef Romagna i Huddinge
Stockholm
MAX söker natt personal!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Max Burgers AB i Stockholm
Stockholm
Diskare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diskare på Meet a Group international AB i Stockholm
Varberg
Måltidsbiträde/Lokalvårdare till Deromeskolan med resurstid på kost och stä
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ekonomibiträde, storhushåll på Varbergs kommun i Varberg
Stockholm
Köksbiträde
Ledigt jobb som köksbiträde på Golden Kitchen AB i Stockholm
Stockholm
Administrativt matsalsbiträde Bromma
Ledigt jobb som måltidsbiträde på Fraiche Catering & Arrangements i Stockholm AB i Stockholm
Göteborg
Köksbiträde till Robin Mila pizzeria, Göteborg
Ledigt jobb som köksbiträde på Robin Mila PIZZERIA HB i Göteborg
Helsingborg
Restaurangbiträde till Kitchen Floor - Helsingborg C
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Ponvish Green AB i Helsingborg
Stockholm
Grillkockar/Kökspersonal Retro Restauranger
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Retro Restauranger Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Sommarjobb som köksbiträde på Akka Äventyrskollo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Utepedagogik Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Köksbiträde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Meet a Group international AB i Stockholm
Stockholm
Snart kommer KFC till Liljeholmen – Vill du vara med från start? 🍗
Ledigt jobb som restaurangbiträde på NSP Gallus AB i Stockholm