Lön cateringassistent, ekonomibiträde 2024

- Lönestatistik för en cateringassistent, ekonomibiträdeVad tjänar en cateringassistent, ekonomibiträde i månaden? Medellönen för 2024 är:

24 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 24700 kronor i yrket medan männen har en lön på 24900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 28100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som cateringassistent, ekonomibiträde.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en cateringassistent, ekonomibiträde i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 24800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en cateringassistent, ekonomibiträde

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 149 kronor.

Dagslön för en cateringassistent, ekonomibiträde

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1181 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en cateringassistent, ekonomibiträde kvar i lön efter skatt? En cateringassistent, ekonomibiträde får ut 16 489 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 24 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 172 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 2 841 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 15 kronor
Lönen efter skatt 16 489 kronor


Sök lediga jobb som cateringassistent, ekonomibiträde

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som cateringassistent, ekonomibiträde eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Kiruna på HS fastfood AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Täby
McDonald's Täby Centrum & Täby Hägernäs söker nya glada medarbetare

Ledigt jobb som restaurangbiträde på Food Folk Sverige AB i Täby

Läs om jobbet
Österåker
McDonald's Åkersberga söker nya glada medarbetare

Ledigt jobb som restaurangbiträde på Food Folk Sverige AB i Österåker

Läs om jobbet
Malmö
Medarbetare

Ledigt jobb som restaurangbiträde på King Food AB i Malmö

Läs om jobbet

Vad gör en cateringassistent, ekonomibiträde?

Vi har inga detaljer kring vad en cateringassistent, ekonomibiträde jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Portionerar mat, tar emot betalning i kassa samt plockar disk och diskar inom restaurang eller storkök. Förbereder mat, sköljer, skalar och hackar grönsaker. Deltar i enklare matlagning. Ansvarar för frukostservering.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en cateringassistent, ekonomibiträde i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för cateringassistent, ekonomibiträde skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 28100 kronor

 • Kommunalanställd: 25000 kronor

 • Regionanställd 26200 kronor

 • Privatanställd arbetare 24700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som cateringassistent, ekonomibiträde?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som cateringassistent, ekonomibiträde.

Prognosen för restaurang- och kafébiträden är en total prognos för kafé- och konditoribiträden, restaurang- och köksbiträden m.fl.. Ungefär 67000 jobbar som restaurang- och kafébiträden i landet, av dessa är cirka 62 procent kvinnor och 38 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för restaurang- och kafébiträden det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för restaurang- och kafébiträden kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som cateringassistent, ekonomibiträde? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 24700 kronor som cateringassistent, ekonomibiträde medan männens lön är 24900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som cateringassistent, ekonomibiträde.

Lönestatistik för cateringassistent, ekonomibiträde i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige24 200 kronor
Stockholm24 700 kronor
Östra Mellansverige23 300 kronor
Småland med öarna24 100 kronor
Sydsverige24 000 kronor
Västsverige24 600 kronor
Norra Mellansverige23 900 kronor
Mellersta Norrland23 100 kronor
Övre Norrland24 400 kronor


Hur många jobbar som cateringassistent, ekonomibiträde i Sverige?

Det är totalt 56900 personer som idag är anställda som cateringassistent, ekonomibiträde enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige56 900
Stockholm och Stockholms län14 600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län5 800
Hallands och Västra Götalands län10 800
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en cateringassistent, ekonomibiträde i lön i månaden?

Medellönen för en cateringassistent, ekonomibiträde är 24800 kronor.

Hur många jobbar som cateringassistent, ekonomibiträde i Sverige?

Det finns 56900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en cateringassistent, ekonomibiträde?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 24700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 24900 kronor.

Hur mycket betalar en cateringassistent, ekonomibiträde i skatt?

En cateringassistent, ekonomibiträde betalar i snitt 7028 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln cateringassistent, ekonomibiträde in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som cateringassistent, ekonomibiträde eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Kiruna
Frasses i Kiruna Extra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på HS fastfood AB i Kiruna
Täby
McDonald's Täby Centrum & Täby Hägernäs söker nya glada medarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Food Folk Sverige AB i Täby
Österåker
McDonald's Åkersberga söker nya glada medarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Food Folk Sverige AB i Österåker
Malmö
Medarbetare
Ledigt jobb som restaurangbiträde på King Food AB i Malmö
Landskrona
MAX söker medarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Max Burgers AB i Landskrona
Stockholm
Arbetsledare sökes till vår Burger King-restaurang Farsta!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Nordic Service Partners AB i Stockholm
Stockholm
Burger King Farsta söker Servicefokuserade restaurangmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Nordic Service Partners AB i Stockholm
Ängelholm
Diskare/städare
Ledigt jobb som diskare på Skånska Ord & Bord AB i Ängelholm
Ängelholm
Köksbiträde
Ledigt jobb som köksbiträde på Skånska Ord & Bord AB i Ängelholm
Örebro
Bar/servispersonal
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Örebro Ölhall AB i Örebro
Lund
Eatery Lund söker ett matsalsbiträde
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Eatery Sverige AB i Lund
KFC Söker Medarbetare
Ledigt jobb som restaurangbiträde på NSP Gallus AB i
Stockholm
Diskare på deltid/extra sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diskare på Bondegatan Pub AB i Stockholm
Stockholm
Köksbiträde sökes till varierande uppdrag inom skola och förskola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Restaurang Assistans i Skandinavien AB i Stockholm
Stockholm
Stockholms bästa diskhjälte sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som diskare på Restaurang Assistans i Skandinavien AB i Stockholm
Stockholm
Kock/ Köksbiträde/ Hemmakock - Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Crew 4 You Sweden AB i Stockholm
Göteborg
Juniorkockar!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Restaurang Assistans i Skandinavien AB i Göteborg
Norrtälje
McDonald's Norrtälje söker nya glada medarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Food Folk Sverige AB i Norrtälje
Borås
Sandwich Artist i Subway
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Meet a Group international AB i Borås
Östersund
Ekonomibiträde till Östbergsskolans kök
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ekonomibiträde, storhushåll på Östersunds kommun i Östersund
Älvdalen
Pizzabagare, säsongsjobb med eventuell tillsvidareanställning
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Ceken & Co AB i Älvdalen
Stockholm
Burger King Vasagatan söker Servicefokuserade restaurangmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Nordic Service Partners AB i Stockholm
Luleå
Skiftledare SSP Kulturens Hus
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Ls Jobbet AB i Luleå
Stockholm
Servicefokuserade restaurangmedarbetare - NATT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Nordic Service Partners AB i Stockholm
Stockholm
Arbetsledare sökes till Burger King Vasagatan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Nordic Service Partners AB i Stockholm
Nyköping
köksbiträde sökes
Ledigt jobb som köksbiträde på Rockbaren Nyköping AB i Nyköping
Västerås
Leklandsvärd Västerås
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Leo's AB i Västerås
Luleå
Restaurangbiträde, SSP Luleå Airport
Ledigt jobb som restaurangbiträde på Ls Jobbet AB i Luleå
Örebro
Restaurangbiträde till Sodexos restaurang i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som köksbiträde på Sodexo AB i Örebro
Malmö
MAX söker driftledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som restaurangbiträde på Max Burgers AB i Malmö