Lön virkare 2024

- Lönestatistik för en virkareVad tjänar en virkare i månaden? Medellönen för 2024 är:

26 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 25900 kronor i yrket medan männen har en lön på 27900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 26900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som virkare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en virkare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 26900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en virkare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 161 kronor.

Dagslön för en virkare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1281 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en virkare kvar i lön efter skatt? En virkare får ut 17 961 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 26 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 544 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 094 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 17 kronor
Lönen efter skatt 17 961 kronor


Sök lediga jobb som virkare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 15 jobbannonser för lediga tjänster som virkare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Tranemo på Abas Protect AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Linköping
Konstruktör för textil- och mekanik till våra designteam

Ledigt jobb som konfektionssömmerska på SAAB AB i Linköping

Läs om jobbet
Falkenberg
Pysslig Industrimedarbetare

Ledigt jobb som maskinoperatör, garnberedning på Jobandtalent Sweden AB i Falkenberg

Läs om jobbet
Göteborg
gardinsömmerska

Ledigt jobb som industrisömmerska på Wewic Inredning & Design AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en virkare?

Vi har inga detaljer kring vad en virkare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat maskinoperatörsarbete inom textil-, skinn och läderindustri än inom 8151. Exempel på arbetsuppgifter: Hanterar maskiner för att dela hudar samt färgar och mjukar upp skinn. Ytbehandlar och polerar skinn och läder. Styr och övervakar maskiner som tillverkar skor, väskor och andra produkter i läder, skinn, garn, textil eller syntetmaterial. Styr och övervakar maskiner som tillverkar trossar, nät och snören av natur- eller syntetmaterial. Sköter maskiner som spinner, tvinnar, nystar och spolar garn och tråd.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en virkare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för virkare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 26900 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som virkare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som virkare.

Prognosen för maskinoperatörer inom tillverkning är en total prognos för maskinoperatörer, cement-, sten- och betongvaror, maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri, maskinoperatörer, plastindustri, operatörer inom sågverk, hyvleri och plywood m.m., maskinoperatörer, kemisktekniska och fotografiska produkter, maskinoperatörer, pappersvaruindustri, övriga maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri, maskinoperatörer, mejeri, övriga maskinoperatörer, livsmedelsindustri m.m., maskinoperatörer, gummiindustri, maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri, maskinoperatörer, ytbehandling, valsverksoperatörer, maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete, maskinsnickare och maskinoperatörer, träindustri, maskinoperatörer inom ytbehandling, trä, maskinoperatörer, blekning, färgning och tvättning, maskinoperatörer, påfyllning, packning och märkning, manuella ytbehandlare, trä, maskinoperatörer, farmaceutiska produkter. Ungefär 115000 jobbar som maskinoperatörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för maskinoperatörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som virkare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 25900 kronor som virkare medan männens lön är 27900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som virkare.

Lönestatistik för virkare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige25 700 kronor
Stockholm23 500 kronor
Östra Mellansverige27 000 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige26 300 kronor
Västsverige25 900 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland24 100 kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som virkare i Sverige?

Det är totalt 2200 personer som idag är anställda som virkare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 200
Stockholm och Stockholms län200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län300
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands170
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en virkare i lön i månaden?

Medellönen för en virkare är 26900 kronor.

Hur många jobbar som virkare i Sverige?

Det finns 2200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en virkare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 25900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 27900 kronor.

Hur mycket betalar en virkare i skatt?

En virkare betalar i snitt 7656 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln virkare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som virkare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till virkare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Airbagtillverkare, operatör Lön för en Appreterare Lön för en Avsynare, lädervaror Lön för en Avsynare, skor Lön för en Avsynare, tyger Lön för en Avtagare, spinneri Lön för en Bandvävare Lön för en Blandmaskinskötare, garnberedning Lön för en Blandmaskinställare, garnberedning Lön för en Bottenläderstansare Lön för en Bottnare Lön för en Brodör, maskin Lön för en Brodös, maskin Lön för en Detaschör Lön för en Dressare Lön för en Etuimakare, läder Lön för en Fleurist Lön för en Färgblandare, textil Lön för en Gardinsömmerska, industri Lön för en Garnfärgare Lön för en Garntvättare Lön för en Hamparbetare Lön för en Handskblockare Lön för en Handskmakare Lön för en Handskstansare Lön för en Handsksömmare Lön för en Hasplare, textilindustri Lön för en Helstyckssömmerska Lön för en Kalkhusarbetare, garveri Lön för en Kammaskinskötare Lön för en Kapockarbetare Lön för en Kardmaskinskötare Lön för en Kemtvättare Lön för en Kettlare Lön för en Klackläderstansare Lön för en Konfektionssömmerska Lön för en Konstfiberberedare Lön för en Linhäcklare Lön för en Lumprivare Lön för en Lumpsorterare Lön för en Läderfärgare Lön för en Lädersömmare Lön för en Lädervaruarbetare Lön för en Manglare Lön för en Maskinoperatör, blekning, färgning o. tvättning Lön för en Maskinoperatör, garnberedning Lön för en Maskinoperatör, skoindustri Lön för en Maskinoperatör, textilindustri, blekning, färgning, tvättning Lön för en Maskinoperatör, textilindustri, garnberedning Lön för en Maskinoperatör, textilindustri, skor, väskor m.m. Lön för en Maskinoperatör, textilindustri, sömnad Lön för en Maskinoperatör, textilindustri, vävning och stickning Lön för en Maskinoperatör, textilindustri, övrigt Lön för en Maskinoperatör, tvätteri Lön för en Maskinoperatör, vävning och stickning Lön för en Maskinskärare, textil Lön för en Maskinstickare Lön för en Maskinställare, textil Lön för en Maskintvättare Lön för en Maskinvirkare Lön för en Maskinvävare Lön för en Mattvättare Lön för en Modellsömmerska Lön för en Momentsömmerska Lön för en Möbeltvättare Lön för en Mönstersättare Lön för en Nystare Lön för en Nåtlare Lön för en Nåtlingsberedare Lön för en Nättillverkare Lön för en Ovanläderskärare Lön för en Pinnare Lön för en Plisserare Lön för en Plysare Lön för en Portföljmakare Lön för en Portföljsömmare Lön för en Provsömmerska Lön för en Rayonspinnare Lön för en Rensmaskinskötare Lön för en Repslagare Lön för en Ruggare Lön för en Rullare, textilindustri Lön för en Rundstickare Lön för en Råhudsarbetare Lön för en Selfaktorspinnare Lön för en Skinnfärgare Lön för en Skoarbetare Lön för en Skoavsynare Lön för en Skärare, skor Lön för en Snörmakare Lön för en Solvare Lön för en Spannramsförare Lön för en Spinnare Lön för en Spinnmaskinoperatör Lön för en Spinnmaskinskötare Lön för en Spinnmaskinställare Lön för en Splitsare, textil Lön för en Spolare, textilindustri Lön för en Stansare, skor Lön för en Stickare, textilindustri Lön för en Stickmaskinställare Lön för en Strumpformare Lön för en Strumpsorterare Lön för en Strumpsömmare Lön för en Sträckmaskinskötare Lön för en Styckrullare Lön för en Sulare Lön för en Sulberedare Lön för en Sulpressare Lön för en Sulskärflare Lön för en Syntetspinnare Lön för en Sömmerska, konfektion Lön för en Sömmerska, möbelstoppning Lön för en Textilblekare Lön för en Textilfärgare Lön för en Textilmaskinställare, garnberedning Lön för en Textilmaskinställare, vävning o. stickning Lön för en Textiltryckare, maskinoperatör Lön för en Textiltvättare Lön för en Tillskärare, lädervaror Lön för en Tillskärare, maskinoperatör, textil Lön för en Tillskärare, skor Lön för en Toffelspikare Lön för en Torkmaskinskötare, textil Lön för en Trikåstickare Lön för en Tryckare, textil Lön för en Tvinnare Lön för en Tvistare Lön för en Tvättare Lön för en Tvättbiträde Lön för en Tvätteriarbetare Lön för en Tvättmaskinist Lön för en Tvättmaskinskötare Lön för en Tvättvärd Lön för en Tygavsynare Lön för en Tyglagare Lön för en Tygpressare Lön för en Ullsorterare Lön för en Vadbindare Lön för en Vaddarbetare Lön för en Varpare Lön för en Virkare Lön för en Virkmaskinskötare Lön för en Våttvättare Lön för en Väskmakare Lön för en Väskmontör Lön för en Väsksömmare Lön för en Vävare, maskin Lön för en Vävavsynare, blekning, färgning Lön för en Vävlagare Lön för en Vävmaskinställare Lön för en Vävplysare Lön för en Ytbehandlare, skor
Tranemo
Produktionsarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nättillverkare på Abas Protect AB i Tranemo
Linköping
Konstruktör för textil- och mekanik till våra designteam
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som konfektionssömmerska på SAAB AB i Linköping
Falkenberg
Pysslig Industrimedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, garnberedning på Jobandtalent Sweden AB i Falkenberg
Göteborg
gardinsömmerska
Ledigt jobb som industrisömmerska på Wewic Inredning & Design AB i Göteborg
Svenljunga
Maskinoperatörer till textilindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, garnberedning på Nr.1 Personalpartner AB i Svenljunga
Kristianstad
Industrisömmerska!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrisömmerska på Ikett Personalpartner AB i Kristianstad
Kalmar
Gardin och sömnads-assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hemtextilsömmerska på Textilgallerian.Se Joli AB i Kalmar
Kalmar
Erfaren sömmerska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hemtextilsömmerska på Textilgallerian.Se Joli AB i Kalmar
Mark
Maskinoperatörer till textilindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, garnberedning på Nr.1 Personalpartner AB i Mark
Västervik
Intresseanmälan - Operatör inom sömnad till Saab Barracuda i Gamleby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrisömmerska på Skill Rekrytering & Bemanning AB i Västervik
Mark
Operatörer sökes till kund i Kinna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinställare, textil på Speed Group AB i Mark
Stockholm
Erfaren sömmerska inom gardiner, hissgardiner
Ledigt jobb som industrisömmerska på Persiennkompaniet Norden AB i Stockholm
Halmstad
Tillverkningspersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinställare, textil på Nordifa AB i Halmstad
Östersund
Woolpower söker sömmerskor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som konfektionssömmerska på Min Byrå i Jämtland AB i Östersund
Göteborg
Nystartsjobb- sy kanter på mattor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hemtextilsömmerska på Göteborgs Langettering AB i Göteborg