Lön sjuksköterska, barnavårdscentral 2024

- Lönestatistik för en sjuksköterska, barnavårdscentralVad tjänar en sjuksköterska, barnavårdscentral i månaden? Medellönen för 2024 är:

41 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket har kvinnor en snittlön på 41300 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 43100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som sjuksköterska, barnavårdscentral.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en sjuksköterska, barnavårdscentral i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 41300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en sjuksköterska, barnavårdscentral

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 247 kronor.

Dagslön för en sjuksköterska, barnavårdscentral

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1967 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en sjuksköterska, barnavårdscentral kvar i lön efter skatt? En sjuksköterska, barnavårdscentral får ut 28 058 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 41 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 099 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 834 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 26 kronor
Lönen efter skatt 28 058 kronor


Sök lediga jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som sjuksköterska, barnavårdscentral eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Gävle på Annsam AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Östersund
Barnsjuksköterska Neonatal till Östersund Aug-Dec

Ledigt jobb som barnsjuksköterska på Centric Care AB i Östersund

Läs om jobbet
Sollentuna
Barnsjuksköterska/ Distriktssköterska till Sollentuna BVC

Ledigt jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral på REGION STOCKHOLM i Sollentuna

Läs om jobbet
Eskilstuna
Barnsjuksköterska sökes till Södermanland!

Ledigt jobb som barnsjuksköterska på Viva Bemanning AB i Eskilstuna

Läs om jobbet

Vad gör en sjuksköterska, barnavårdscentral?

Vi har inga detaljer kring vad en sjuksköterska, barnavårdscentral jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Vårdar och behandlar sjuka och skadade barn och ungdomar inom akutsjukvård, barnmedicin, barnkirurgi, spädbarnsvård eller på barnavårdscentral. Ger råd och stöd till föräldrar samt genomför hälsokontroller.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en sjuksköterska, barnavårdscentral i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för sjuksköterska, barnavårdscentral skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 43100 kronor

 • Regionanställd 41300 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 41500 kronorÄr det lätt att få jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral.

Prognosen för barnsjuksköterskor och skolsköterskor är en total prognos för barnsjuksköterskor, skolsköterskor. Ungefär 7600 jobbar som barnsjuksköterskor och skolsköterskor i landet, av dessa är cirka 98 procent kvinnor och 2 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för barnsjuksköterskor och skolsköterskor det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för barnsjuksköterskor och skolsköterskor kommer vara stora. Yrket kräver legitimation.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som sjuksköterska, barnavårdscentral? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en sjuksköterska, barnavårdscentral tjänar kvinnor i snitt 41300 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som sjuksköterska, barnavårdscentral.

Lönestatistik för sjuksköterska, barnavårdscentral i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige40 400 kronor
Stockholm42 400 kronor
Östra Mellansverige39 800 kronor
Småland med öarna38 200 kronor
Sydsverige39 300 kronor
Västsverige39 900 kronor
Norra Mellansverige39 300 kronor
Mellersta Norrland38 400 kronor
Övre Norrland40 200 kronor


Hur många jobbar som sjuksköterska, barnavårdscentral i Sverige?

Det är totalt 4000 personer som idag är anställda som sjuksköterska, barnavårdscentral enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige4 000
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län440
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län390
Blekinge och Skåne län530
Hallands och Västra Götalands län850
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län200
Västernorrlands och Jämtlands110
Västerbottens och Norrbottens län140

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en sjuksköterska, barnavårdscentral i lön i månaden?

Medellönen för en sjuksköterska, barnavårdscentral är 41300 kronor.

Hur många jobbar som sjuksköterska, barnavårdscentral i Sverige?

Det finns 4000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en sjuksköterska, barnavårdscentral?

Månadslönen för en kvinna i det här yrket ligger på 41300 kronor. Någon statistik för männen finns inte. Det beror troligtvis på att för få män jobbar inom det här yrket.

Hur mycket betalar en sjuksköterska, barnavårdscentral i skatt?

En sjuksköterska, barnavårdscentral betalar i snitt 11959 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln sjuksköterska, barnavårdscentral in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till sjuksköterska, barnavårdscentral

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Gävle
AnnSam söker Barnsjuksköterska! ☀️ Uppdrag v33-35 i Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska, vårdavdelning på Annsam AB i Gävle
Östersund
Barnsjuksköterska Neonatal till Östersund Aug-Dec
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på Centric Care AB i Östersund
Sollentuna
Barnsjuksköterska/ Distriktssköterska till Sollentuna BVC
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral på REGION STOCKHOLM i Sollentuna
Eskilstuna
Barnsjuksköterska sökes till Södermanland!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på Viva Bemanning AB i Eskilstuna
Uppsala
Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom sökes till Uppsala!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på Viva Bemanning AB i Uppsala
Uppsala
Barnsjuksköterska till bemanningsuppdrag i Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska, vårdavdelning på Centric Care AB i Uppsala
Ånge
Distrikts-/Barnsjuksköterska till BVC, Hälsocentralen Ånge
Ledigt jobb som barnsjuksköterska på Netjobs Group AB i Ånge
Gotland
Sjuksköterska/ Barnsjuksköterska Barnavdelningen Visby lasarett
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska, vårdavdelning på REGION GOTLAND i Gotland
Gävle
Almia söker barn- och ungdomssjuksköterska till neonatalavdelning Gävle
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på Almia AB i Gävle
Trosa
Distriktssköterska/barnsjuksköterska/sjuksköterska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SÖRMLAND i Trosa
Sundsvall
Almia söker barn- och ungdomssjuksköterska till neonatalavdelning Sundsva
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på Almia AB i Sundsvall
Stockholm
Surbrunns BVC söker BVC-sjuksköterska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Botkyrka
BVC-sjuksköterska till Fittja vårdcentral
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION STOCKHOLM i Botkyrka
Lund
Barnsjuksköterska till Akutmottagning barn och ungdom i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SKÅNE i Lund
Jönköping
Specialistsjuksköterska barn/distriktssköterska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral på REGION JÖNKÖPINGS LÄN i Jönköping
Göteborg
BHV sköterska sökes till uppdrag i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska, mottagning/barnsjuksköterska, vårdcentral på Clara Care Partner AB i Göteborg
Stockholm
Specialistsjuksköterska i barn- och ungdom/sjuksköterska till Barnonkologen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Stockholm
BVC-sjuksköterska Mama Mia Solna BVC
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sjuksköterska, barnavårdscentral på Barnmorskegruppen Mama Mia AB i Stockholm
Ystad
Barnsjuksköterska till Barn- och ungdomsmedicinmottagning Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SKÅNE i Ystad
Norrköping
Barnsjuksköterska till Östergötland län
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska, vårdavdelning på Medcura AB i Norrköping
Göteborg
BHV sköterska till privat vårdcentral/BVC i Göteborg v 41–44
Ledigt jobb som barnsjuksköterska, mottagning/barnsjuksköterska, vårdcentral på Vårdsken AB i Göteborg
Eskilstuna
Sjuksköterska till habiliteringsmottagningen i Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Solna
Specialistutbildad sjuksköterska Barn PMI
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION STOCKHOLM i Solna
Eskilstuna
Sjuksköterska till neonatalavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Lund
Sjuksköterskor till Neonatal intensivvårdsavdelning i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SKÅNE i Lund
Lund
Barnsjuksköterska till Neonatalavdelning intensivvård i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SKÅNE i Lund
Uppsala
Barnavdelning 95B söker sjuksköterskor!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska, vårdavdelning på REGION UPPSALA i Uppsala
Östersund
Vi söker Magnifiqa Barnsjuksköterskor!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på Palmelind Konsult AB i Östersund
Helsingborg
Barnsjuksköterska inom diabetesvård till Barn- och ungdomsmedicinmottagning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION SKÅNE i Helsingborg
Stockholm
Barn/Specialistsjuksköterska inom diabetes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnsjuksköterska på REGION STOCKHOLM i Stockholm