Lön mekanikerbiträde, bilverkstad 2023

- Lönestatistik för en mekanikerbiträde, bilverkstadVad tjänar en mekanikerbiträde, bilverkstad i månaden? Medellönen för 2023 är:

24 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 25800 kronor i yrket medan männen har en lön på 24000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 26000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som mekanikerbiträde, bilverkstad.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en mekanikerbiträde, bilverkstad i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 24100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en mekanikerbiträde, bilverkstad

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 144 kronor.

Dagslön för en mekanikerbiträde, bilverkstad

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1148 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en mekanikerbiträde, bilverkstad kvar i lön efter skatt? En mekanikerbiträde, bilverkstad får ut 15 998 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 24 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 048 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 2 756 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 15 kronor
Lönen efter skatt 15 998 kronor


Sök lediga jobb som mekanikerbiträde, bilverkstad

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som mekanikerbiträde, bilverkstad eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Upplands-Bro på Svensk Autorekrytering AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Uppsala
Sixt rent a car Uppsala söker Bilvårdare.

Ledigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på S.Bil Stockholm AB i Uppsala

Läs om jobbet
Göteborg
Biltvätt och rekonditionering

Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Bvt Recond AB i Göteborg

Läs om jobbet
Upplands Väsby
Bilrekonditionerare till Håbo Bilvård - Upplands Väsby

Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Thread AB i Upplands Väsby

Läs om jobbet

Vad gör en mekanikerbiträde, bilverkstad?

Vi har inga detaljer kring vad en mekanikerbiträde, bilverkstad jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför rekonditioneringsarbete och fordonsvård. Rengör fönster, skyltfönster och glasväggar. Utför övrigt rengöringsarbete.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en mekanikerbiträde, bilverkstad i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för mekanikerbiträde, bilverkstad skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 24200 kronor

 • Regionanställd 26000 kronor

 • Privatanställd arbetare 24000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som mekanikerbiträde, bilverkstad?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som mekanikerbiträde, bilverkstad.

Ungefär 6900 jobbar som bilrekonditionerare och fönsterputsare i landet, av dessa är cirka 22 procent kvinnor och 78 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för bilrekonditionerare och fönsterputsare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för bilrekonditionerare och fönsterputsare kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som mekanikerbiträde, bilverkstad? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 25800 kronor som mekanikerbiträde, bilverkstad medan männens lön är 24000 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som mekanikerbiträde, bilverkstad.

Lönestatistik för mekanikerbiträde, bilverkstad i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige25 000 kronor
Stockholm24 400 kronor
Östra Mellansverige24 600 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige26 300 kronor
Västsverige26 500 kronor
Norra Mellansverige24 900 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som mekanikerbiträde, bilverkstad i Sverige?

Det är totalt 5600 personer som idag är anställda som mekanikerbiträde, bilverkstad enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 600
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län350
Hallands och Västra Götalands län810
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en mekanikerbiträde, bilverkstad i lön i månaden?

Medellönen för en mekanikerbiträde, bilverkstad är 24100 kronor.

Hur många jobbar som mekanikerbiträde, bilverkstad i Sverige?

Det finns 5600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en mekanikerbiträde, bilverkstad?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 25800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 24000 kronor.

Hur mycket betalar en mekanikerbiträde, bilverkstad i skatt?

En mekanikerbiträde, bilverkstad betalar i snitt 6819 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln mekanikerbiträde, bilverkstad in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som mekanikerbiträde, bilverkstad eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Upplands-Bro
Rekondare till stor anläggning i Kungsängen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilrekonditionerare på Svensk Autorekrytering AB i Upplands-Bro
Uppsala
Sixt rent a car Uppsala söker Bilvårdare.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på S.Bil Stockholm AB i Uppsala
Göteborg
Biltvätt och rekonditionering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilrekonditionerare på Bvt Recond AB i Göteborg
Upplands Väsby
Bilrekonditionerare till Håbo Bilvård - Upplands Väsby
Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Thread AB i Upplands Väsby
Håbo
Bilrekonditionerare till Håbo Bilvård - Bålsta
Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Thread AB i Håbo
Österåker
Bilrekonditionerare till Håbo Bilvård - Åkersberga
Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Thread AB i Österåker
Partille
Bilvårdare
Ledigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Nice Car Göteborg i Partille
Linköping
Bilvårdstekniker, Bilrekonditionerare "Rekondare"
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilrekonditionerare på Linköping Autocenter AB i Linköping
Örnsköldsvik
Leveranschaufför Junkies Food Storgatan Örnsköldsvik
Ledigt jobb som leveransman på Polercentrum i Örnsköldsvik AB i Örnsköldsvik
Karlskrona
Professionell Fönsterputs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fönsterputsare på Välstädat i Karlskrona AB i Karlskrona
Piteå
Vi söker däckmontörer till Piteå omgående!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Piteå
Gävle
Bilvårdare & Däckmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Bilvårdshuset Näringen AB i Gävle
Gävle
Bilrekonditionerare Gävle
Ledigt jobb som bilrekonditionerare på 5 starbilvård gävle i Gävle
Stockholm
bärhjälp till Chauffören
Ledigt jobb som leveransman på Okechukwo, Uchenna John i Stockholm
Härryda
Biltvättare
Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Lexlex AB i Härryda
Kungsbacka
Bilvårdstekniker/Recondare
Ledigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Kungsbacka Recondservice AB i Kungsbacka
Luleå
Vi söker däckmontörer till Däckia i Luleå!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Luleå
Göteborg
Bilvårdare/ Servicechaufför
Ledigt jobb som bilrekonditionerare på Göteborgs Stads Leasing AB i Göteborg
Trollhättan
Däckskiftare, däckmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Randstad AB i Trollhättan
Järfälla
Fantastisk möjlighet i Järfälla för erfaren bilrekondare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilrekonditionerare på Aura Personal AB i Järfälla
Upplands-Bro
Fantastisk möjlighet i Järfälla för erfaren bilrekondare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilrekonditionerare på Aura Personal AB i Upplands-Bro
Sollentuna
Karriärmöjlighet som rekondare till stor bilåterförsäljare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Sollentuna
Sundbyberg
Karriärmöjlighet som rekondare till stor bilåterförsäljare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Sundbyberg
Järfälla
Karriärmöjlighet som rekondare till stor bilåterförsäljare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Järfälla
Solna
Karriärmöjlighet som rekondare till stor bilåterförsäljare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Solna
Huddinge
Rekondare sökes till Flemingsberg för spännande arbete!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Huddinge
Botkyrka
Rekondare sökes till Botkyrka för spännande arbete!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Botkyrka
Tyresö
Rekondare sökes till Tyresö för spännande arbete!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Tyresö
Haninge
Rekondare sökes till Haninge för spännande arbete!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Haninge
Huddinge
Rekondare sökes till Skogås för spännande arbete!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bilvårdare/garagearbetare på Aura Personal AB i Huddinge