Lön markvärdinna 2024

- Lönestatistik för en markvärdinnaVad tjänar en markvärdinna i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30600 kronor i yrket medan männen har en lön på 32900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 33300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som markvärdinna.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en markvärdinna i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en markvärdinna

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 187 kronor.

Dagslön för en markvärdinna

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1490 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en markvärdinna kvar i lön efter skatt? En markvärdinna får ut 21 046 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 325 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 626 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 046 kronor


Sök lediga jobb som markvärdinna

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 17 jobbannonser för lediga tjänster som markvärdinna eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Sandviken på Resebemanning & Rekrytering Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Senior Affärsresesäljare sökes!

Ledigt jobb som affärsresesäljare på Resebemanning & Rekrytering Sverige AB i Stockholm

Läs om jobbet
Göteborg
Semestervikarie som Check-in medarbetare

Ledigt jobb som incheckare på Stena Line Scandinavia AB i Göteborg

Läs om jobbet
Halmstad
Biljettkontrollant till Halland

Ledigt jobb som biljettkontrollör på Bemannia Kontor AB i Halmstad

Läs om jobbet

Vad gör en markvärdinna?

Vi har inga detaljer kring vad en markvärdinna jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Lämnar upplysningar om resor, resmål, logi och evenemang. Förmedlar och säljer resor. Gör upp resplaner och bokar biljetter, hotellrum m.m. Svarar för passagerarservice på flygplatser samt på färje- och bussterminaler. Informerar om avgångstider, biljettpriser, linjesträckningar, res­tider m.m. Kontrollerar färdbevis och registrerar bagage.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en markvärdinna i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för markvärdinna skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 33300 kronor

 • Kommunalanställd: 31400 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 31300 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som markvärdinna? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30600 kronor som markvärdinna medan männens lön är 32900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som markvärdinna.

Lönestatistik för markvärdinna i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 800 kronor
Stockholm32 900 kronor
Östra Mellansverige28 500 kronor
Småland med öarna26 700 kronor
Sydsverige30 800 kronor
Västsverige34 000 kronor
Norra Mellansverige26 500 kronor
Mellersta Norrland23 800 kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som markvärdinna i Sverige?

Det är totalt 5500 personer som idag är anställda som markvärdinna enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 500
Stockholm och Stockholms län2 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en markvärdinna i lön i månaden?

Medellönen för en markvärdinna är 31300 kronor.

Hur många jobbar som markvärdinna i Sverige?

Det finns 5500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en markvärdinna?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 30600 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32900 kronor.

Hur mycket betalar en markvärdinna i skatt?

En markvärdinna betalar i snitt 8970 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln markvärdinna in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som markvärdinna eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till markvärdinna

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Abonnemangskontorist Lön för en Abonnentman Lön för en Affärsresekonsulent Lön för en Affärsresekonsult Lön för en Affärsresesäljare Lön för en Beställningsoperatör Lön för en Besöksbokare Lön för en Besöksintervjuare Lön för en Biljettkontrollant Lön för en Biljettör, resebyrå Lön för en Bokningsassistent, turistbyrå Lön för en Bokningschef, hotell Lön för en Bokningskontorist, hotell Lön för en Bokningssekreterare, resebyrå Lön för en Bokningstjänsteman, resebyrå Lön för en Callcenterpersonal, intervju Lön för en Callcenterpersonal, telefonpassning Lön för en Campingvärd Lön för en Charterresesäljare Lön för en Concierge Lön för en Expeditör, telefonist Lön för en Expeditör, telex Lön för en Flygreseförsäljare Lön för en Flygtrafikassistent Lön för en Foajéchef, teater Lön för en Fältintervjuare Lön för en Föreståndare, stugby Lön för en Föreståndare, vandrarhem Lön för en Försäljare, resor Lön för en Garantihandläggare Lön för en Hotellportier Lön för en Hotellreceptionist Lön för en Hotellvärd Lön för en Incheckare Lön för en Informationsassistent, miljöfrågor Lön för en Informationsassistent, produkter eller tjänster Lön för en Informationsassistent, trafikinformatör Lön för en Informatör, trafikinformation Lön för en Informatör, upplysningstjänst Lön för en Intervjuare, opinions- o. marknadsundersökning Lön för en Kommunikatör, kundtjänst callcenter Lön för en Konferensvärd Lön för en Kontorsreceptionist Lön för en Kontorstelefonist Lön för en Kundmottagare, övrig Lön för en Kundtjänstbiträde, butik Lön för en Kundtjänstbiträde, callcenter Lön för en Kursvärd Lön för en Marknadsundersökare, intervjuare Lön för en Markvärdinna Lön för en Mässvärd Lön för en Nattportier Lön för en Nattreceptionist Lön för en Portier Lön för en Prisinformationskontorist Lön för en Privatresesäljare Lön för en Radiotelefonist Lön för en Receptionist, hotell Lön för en Receptionist, kontor Lön för en Receptionist, telefonist Lön för en Receptionsansvarig, hotell Lön för en Receptionsansvarig, övrig Lön för en Reklamationshandläggare Lön för en Resebyråassistent Lön för en Resebyråsäljare Lön för en Resebyråtjänsteman, säljare Lön för en Reseförsäljare, resebyrå Lön för en Resehandläggare Lön för en Resekonsulent Lön för en Resekonsult Lön för en Resesäljare, resebyrå Lön för en Rikstelefonist Lön för en Sjukhusvärd Lön för en Sporthallsreceptionist Lön för en Sporthallsvärd Lön för en Stationsassistent, flyg Lön för en Studiovärd Lön för en Stugfogde Lön för en Stugvärd Lön för en Säljare, resebyrå Lön för en Säljledare, resebyrå Lön för en Taxitelefonist Lön för en Telefonintervjuare Lön för en Telefonist Lön för en Telegrafexpeditör Lön för en Telekommunikatör, kundtjänst callcenter Lön för en Trafikassistent, luftfart, passagerarservice Lön för en Trafikexpedient, flyg Lön för en Trafikexpeditör, flyg Lön för en Trafikinformatör Lön för en Trafikupplysare Lön för en Travel consultant Lön för en Travel counselor Lön för en Turistassistent Lön för en Turistbyråföreståndare Lön för en Turistbyråtjänsteman Lön för en Turistinformatör Lön för en Utlandstelefonist Lön för en Utställningsvärd Lön för en Vandrarhemsföreståndare Lön för en Vandrarhemsvärd Lön för en Värd, camping Lön för en Värd, sporthall Lön för en Värd, studio Lön för en Växelreceptionist Lön för en Växeltelefonist
Sandviken
Affärsresesäljare/Möteskoordinator - Resekompani
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärsresesäljare på Resebemanning & Rekrytering Sverige AB i Sandviken
Stockholm
Senior Affärsresesäljare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärsresesäljare på Resebemanning & Rekrytering Sverige AB i Stockholm
Göteborg
Semestervikarie som Check-in medarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som incheckare på Stena Line Scandinavia AB i Göteborg
Halmstad
Biljettkontrollant till Halland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som biljettkontrollör på Bemannia Kontor AB i Halmstad
Göteborg
Resesäljare/Reseproducent till EverTrek
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som resesäljare/reseförsäljare/resekonsulent på Resebemanning & Rekrytering Sverige AB i Göteborg
Storuman
Trafikassistent till Hemavan Tärnaby Airport
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som trafikassistent på Hemavan Tärnaby Airport AB i Storuman
Stockholm
Customer Service Agents till BRA i Bromma!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som trafikassistent på EdZa AB i Stockholm
Håbo
Resesäljare aktiva resor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som resesäljare/reseförsäljare/resekonsulent på Active Scandinavia AB i Håbo
Solna
Hotell säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som resesäljare/reseförsäljare/resekonsulent på Hoom Park & Hotel AB i Solna
Göteborg
Affärsresesäljare till Travel Service
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärsresesäljare på Resebemanning & Rekrytering Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Sökande av Byggprojektsäljare för Privatpersoner, erfarenhet sökes
Ledigt jobb som affärsresesäljare på EDRES BYGG i Stockholm
Reseproducent till Kroatienspecialisten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som resesäljare/reseförsäljare/resekonsulent på Kroatienspecialisten AB i
Högsby
Kundtjänstmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som trafikassistent på REGION KALMAR LÄN i Högsby
Kundtjänst/Resesäljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som resesäljare/reseförsäljare/resekonsulent på A & H Orient Travel AB i
Göteborg
Säljare sökes till växande städfirma – Endast provisionsbaserad lön
Ledigt jobb som affärsresesäljare på Tryfoni, Elena i Göteborg
Stockholm
Solutions Expert, Trava
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som resesäljare/reseförsäljare/resekonsulent på Resebemanning Sverige AB i Stockholm
Göteborg
Enterprise Account Executive
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som affärsresesäljare på Greenbyte AB i Göteborg