Lön lärare, barn- o. fritidsprogrammet 2024

- Lönestatistik för en lärare, barn- o. fritidsprogrammetVad tjänar en lärare, barn- o. fritidsprogrammet i månaden? Medellönen för 2024 är:

38 500 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 38300 kronor i yrket medan männen har en lön på 38600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 38900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som lärare, barn- o. fritidsprogrammet.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en lärare, barn- o. fritidsprogrammet i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 38500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en lärare, barn- o. fritidsprogrammet

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 231 kronor.

Dagslön för en lärare, barn- o. fritidsprogrammet

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1833 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en lärare, barn- o. fritidsprogrammet kvar i lön efter skatt? En lärare, barn- o. fritidsprogrammet får ut 26 094 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 38 500 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 602 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 496 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 24 kronor
Lönen efter skatt 26 094 kronor


Sök lediga jobb som lärare, barn- o. fritidsprogrammet

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som lärare, barn- o. fritidsprogrammet eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Trollhättan på Kunskapsförbundet Väst. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
Yrkeslärare inom försäljning och service till Universitetsholmens gymnasium

Ledigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö

Läs om jobbet
Malmö
Yrkeslärare frisör och barberare på Universitetsholmens gymnasium

Ledigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö

Läs om jobbet
Malmö
Yrkeslärare i finsnickeri till Universitetsholmens gymnasium

Ledigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö

Läs om jobbet

Vad gör en lärare, barn- o. fritidsprogrammet?

Vi har inga detaljer kring vad en lärare, barn- o. fritidsprogrammet jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Undervisar på gymnasial och eftergymnasial nivå i yrkesämnen. Planerar, genomför och utvärderar undervisningen i enlighet med läro- och ämnesplaner. Utför bedömning och betygsättning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en lärare, barn- o. fritidsprogrammet i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för lärare, barn- o. fritidsprogrammet skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 38900 kronor

 • Regionanställd 37900 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 37500 kronorÄr det lätt att få jobb som lärare, barn- o. fritidsprogrammet?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som lärare, barn- o. fritidsprogrammet.

Ungefär 10400 jobbar som lärare i yrkesämnen i landet, av dessa är cirka 43 procent kvinnor och 57 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för lärare i yrkesämnen det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för lärare i yrkesämnen kommer vara mycket stora. Yrket kräver legitimation.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som lärare, barn- o. fritidsprogrammet? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 38300 kronor som lärare, barn- o. fritidsprogrammet medan männens lön är 38600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som lärare, barn- o. fritidsprogrammet.

Lönestatistik för lärare, barn- o. fritidsprogrammet i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige37 400 kronor
Stockholm38 300 kronor
Östra Mellansverige37 400 kronor
Småland med öarna37 000 kronor
Sydsverige36 600 kronor
Västsverige38 400 kronor
Norra Mellansverige36 600 kronor
Mellersta Norrland36 300 kronor
Övre Norrland36 700 kronor


Hur många jobbar som lärare, barn- o. fritidsprogrammet i Sverige?

Det är totalt 10300 personer som idag är anställda som lärare, barn- o. fritidsprogrammet enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige10 300
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 800
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 000
Blekinge och Skåne län1 400
Hallands och Västra Götalands län2 000
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 000
Västernorrlands och Jämtlands440
Västerbottens och Norrbottens län720

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en lärare, barn- o. fritidsprogrammet i lön i månaden?

Medellönen för en lärare, barn- o. fritidsprogrammet är 38500 kronor.

Hur många jobbar som lärare, barn- o. fritidsprogrammet i Sverige?

Det finns 10300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en lärare, barn- o. fritidsprogrammet?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 38300 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 38600 kronor.

Hur mycket betalar en lärare, barn- o. fritidsprogrammet i skatt?

En lärare, barn- o. fritidsprogrammet betalar i snitt 11122 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln lärare, barn- o. fritidsprogrammet in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som lärare, barn- o. fritidsprogrammet eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till lärare, barn- o. fritidsprogrammet

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Barnavårdslärare, yrkesundervisning Lön för en Gymnasielärare, yrkesämnen Lön för en Handelslärare Lön för en Komvuxlärare, gymnasielärare, yrkesämnen Lön för en Lantbrukslärare Lön för en Lärare, automation Lön för en Lärare, bageri och konditori Lön för en Lärare, barn- o. fritidsprogrammet Lön för en Lärare, beklädnadsyrken Lön för en Lärare, bygg och anläggning Lön för en Lärare, drift- och energiteknik Lön för en Lärare, DU, fartygsteknik Lön för en Lärare, elektronik Lön för en Lärare, elprogrammet Lön för en Lärare, el-teleteknik Lön för en Lärare, energiprogrammet Lön för en Lärare, fiskeriyrken Lön för en Lärare, flygteknik Lön för en Lärare, fordonsprogrammet Lön för en Lärare, fordonsteknik Lön för en Lärare, frisör och skönhetsvård Lön för en Lärare, handel och administration Lön för en Lärare, hantverksprogrammet Lön för en Lärare, hotell och restaurang Lön för en Lärare, industriprogrammet Lön för en Lärare, installation Lön för en Lärare, kött och charkuteri Lön för en Lärare, lantbruk, skogsbruk, trädgård Lön för en Lärare, livsmedelsprogrammet Lön för en Lärare, media, grafisk produktion Lön för en Lärare, miljövård Lön för en Lärare, måleriteknik Lön för en Lärare, naturbruk Lön för en Lärare, omvårdnad, social omsorg Lön för en Lärare, omvårdnad, tandvård Lön för en Lärare, processteknik Lön för en Lärare, sjömansyrken Lön för en Lärare, storhushåll Lön för en Lärare, textil-beklädnadsteknik Lön för en Lärare, transport Lön för en Lärare, träteknik Lön för en Lärare, verkstads- och industriteknik Lön för en Lärare, VVS-teknik Lön för en Lärare, vårdyrken Lön för en Lärare, yrkesämne Lön för en Naturbrukslärare Lön för en Sjukvårdslärare Lön för en Skogsbruksinstruktör Lön för en Skogsbrukslärare Lön för en Sömnadslärare, yrkesinriktad utb. Lön för en Trädgårdslärare Lön för en Vårdlärare, gymnasieskola Lön för en Yrkeslärare, gymnasial eller eftergymnasial nivå
Trollhättan
Yrkeslärare till industriprogrammet Nils Ericson gymnasiet
Ledigt jobb som yrkeslärare på Kunskapsförbundet Väst i Trollhättan
Malmö
Yrkeslärare inom försäljning och service till Universitetsholmens gymnasium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö
Malmö
Yrkeslärare frisör och barberare på Universitetsholmens gymnasium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö
Malmö
Yrkeslärare i finsnickeri till Universitetsholmens gymnasium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö
Malmö
Yrkeslärare i textildesign till Universitetsholmens gymnasium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Malmö kommun i Malmö
Älvdalen
Gymnasielärare i Biologi och naturkunskap
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Älvdalens Utbildningscentrum AB i Älvdalen
Gävle
Praktiska gymnasiet i Gävle söker yrkeslärare till El- och energiprogrammet
Ledigt jobb som yrkeslärare på Praktiska Sverige AB i Gävle
Gävle
Yrkeslärare till Fordon- och transportprogrammet
Ledigt jobb som yrkeslärare på Praktiska Sverige AB i Gävle
Fagersta
Lärare fordons-och transportprogrammet, 100%
Ledigt jobb som yrkeslärare på Fagersta kommun i Fagersta
Göteborg
Learning Experience Designer, Volvo Group University
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Volvo Business Services AB i Göteborg
Uppsala
Yrkeslärare vuxenutbildning fordon/godshantering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Bergstrands Gymnasium AB i Uppsala
Östersund
Yrkeslärare frisör till Jämtlands Gymnasium Wargentin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Jämtlands Gymnasieförbund i Östersund
Laholm
Yrkeslärare till Fordons- och transportprogrammet, Laholms kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Laholms kommun i Laholm
Degerfors
Lärare Vård och SFI
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Degerfors kommun i Degerfors
Halmstad
Svetslärare till Kattegattgymnasiet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Halmstads kommun i Halmstad
Örebro
Lärare till naturbruksprogrammet Karolinska gymnasiet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Örebro kommun i Örebro
Filipstad
Fordonslärare Spångbergsgymnasiet Filipstad
Ledigt jobb som yrkeslärare på Filipstads kommun i Filipstad
Uppsala
Yrkeslärare administration, handel och varuhantering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Uppsala kommun i Uppsala
Uppsala
Yrkeslärare i plåtslageri
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Uppsala kommun i Uppsala
Örebro
Var med och utbilda morgondagens elektriker på Nercia Utbildning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Nercia Bemanning AB i Örebro
Örebro
Var med och utbilda inom fastighet på Nercia Utbildning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Nercia Bemanning AB i Örebro
Göteborg
Var med och utbilda inom fastighet på Nercia Utbildning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Nercia Bemanning AB i Göteborg
Huddinge
Yrkeslärare fordon och transportprogrammet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Huddinge kommun i Huddinge
Ljusdal
Lärare Naturbruk skog
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Ljusdals kommun i Ljusdal
Lund
Yrkeslärare till utbildningar inom vård- och omsorgsprogrammet, Komvux Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Lunds kommun i Lund
Stockholm
Yrkeslärare inom VVS i Astar Stockholm
Ledigt jobb som yrkeslärare på Astar AB i Stockholm
Lund
Yrkeslärare till fordonsprogrammet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Movant AB i Lund
Lund
Yrkeslärare till fordonsprogrammet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Movant AB i Lund
Ljungby
Pedagog i Svenska som andraspråk mot yrkesverksamma
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Ljungby kommun i Ljungby
Uppsala
Yrkeslärare inom programmet skog, mark och djur
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som yrkeslärare på Uppsala kommun i Uppsala