Lön läkemedelsansvarig, apotekare 2023

- Lönestatistik för en läkemedelsansvarig, apotekareVad tjänar en läkemedelsansvarig, apotekare i månaden? Medellönen för 2023 är:

40 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 40100 kronor i yrket medan männen har en lön på 42400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 43700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som läkemedelsansvarig, apotekare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en läkemedelsansvarig, apotekare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 40600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en läkemedelsansvarig, apotekare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 243 kronor.

Dagslön för en läkemedelsansvarig, apotekare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1933 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en läkemedelsansvarig, apotekare kvar i lön efter skatt? En läkemedelsansvarig, apotekare får ut 27 567 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 40 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 975 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 749 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 26 kronor
Lönen efter skatt 27 567 kronor


Sök lediga jobb som läkemedelsansvarig, apotekare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som läkemedelsansvarig, apotekare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Järfälla på Kronans Apotek AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Jönköping
Klinisk apotekare på vårdcentral

Ledigt jobb som klinikapotekare på Stift Bräcke Diakoni i Jönköping

Läs om jobbet
Stockholm
Jobba som farmaceut på Costco Wholesales Apotek i Sverige!

Ledigt jobb som farmaceut/apotekare på Costco Wholesale Sweden AB i Stockholm

Läs om jobbet
Karlstad
Farmaceut till Läkemedelscentrum, Karlstad

Ledigt jobb som farmaceut/apotekare på REGION VÄRMLAND i Karlstad

Läs om jobbet

Vad gör en läkemedelsansvarig, apotekare?

Vi har inga detaljer kring vad en läkemedelsansvarig, apotekare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Forskar inom, tillverkar, kontrollerar, marknadsför och säljer läkemedel inom exempelvis apotek, läkemedelsindustri och sjukhus. Informerar allmänheten och vårdpersonal om läkemedlets effekter och användning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en läkemedelsansvarig, apotekare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för läkemedelsansvarig, apotekare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd 43700 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 39700 kronorÄr det lätt att få jobb som läkemedelsansvarig, apotekare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som läkemedelsansvarig, apotekare.

Prognosen för farmaceuter är en total prognos för receptarier, apotekare. Ungefär 6600 jobbar som farmaceuter i landet, av dessa är cirka 87 procent kvinnor och 13 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för farmaceuter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för farmaceuter kommer vara små till medelstora. Yrket kräver legitimation.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som läkemedelsansvarig, apotekare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 40100 kronor som läkemedelsansvarig, apotekare medan männens lön är 42400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som läkemedelsansvarig, apotekare.

Lönestatistik för läkemedelsansvarig, apotekare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige39 500 kronor
Stockholm40 900 kronor
Östra Mellansverige39 900 kronor
Småland med öarna39 500 kronor
Sydsverige39 900 kronor
Västsverige37 800 kronor
Norra Mellansverige37 500 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som läkemedelsansvarig, apotekare i Sverige?

Det är totalt 2000 personer som idag är anställda som läkemedelsansvarig, apotekare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 000
Stockholm och Stockholms län630
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län370
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län150
Blekinge och Skåne län210
Hallands och Västra Götalands län300
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län150
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en läkemedelsansvarig, apotekare i lön i månaden?

Medellönen för en läkemedelsansvarig, apotekare är 40600 kronor.

Hur många jobbar som läkemedelsansvarig, apotekare i Sverige?

Det finns 2000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en läkemedelsansvarig, apotekare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 40100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 42400 kronor.

Hur mycket betalar en läkemedelsansvarig, apotekare i skatt?

En läkemedelsansvarig, apotekare betalar i snitt 11750 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln läkemedelsansvarig, apotekare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som läkemedelsansvarig, apotekare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Järfälla
Farmaceut till Kronans Apotek i Veddesta
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Järfälla
Jönköping
Klinisk apotekare på vårdcentral
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som klinikapotekare på Stift Bräcke Diakoni i Jönköping
Stockholm
Jobba som farmaceut på Costco Wholesales Apotek i Sverige!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Costco Wholesale Sweden AB i Stockholm
Karlstad
Farmaceut till Läkemedelscentrum, Karlstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på REGION VÄRMLAND i Karlstad
Säter
Farmaceut till Kronans Apotek i Säter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Säter
Finspång
Farmaceut till Kronans Apotek Finspång Viberga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Finspång
Helsingborg
Farmaceut till Apoteksgruppen i Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Helsingborg
Göteborg
Farmaceut till Apoteksgruppen Carlanderska Göteborg (Franchise)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Göteborg
Arbeta som farmaceut i Norge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Dedicare AB (publ) i
Apotekschef som vil jobbe en periode i Norge?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som läkemedelsansvarig, apotekare på Dedicare AB (publ) i
Härryda
DOZ Apotek Göteborg söker ambulerande farmaceut
Ledigt jobb som farmaceut/apotekare på The We Select Company AB i Härryda
Stockholm
Farmaceut på Kronans Apotek Sveavägen i Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker farmaceuter till vår kompetenspool i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Stockholm
Stockholm
Apotekschef till Stationshuset i Sundbyberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Apotek Hjärtat AB i Stockholm
Enköping
Farmaceut till ICA Maxi Enköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Apotek Hjärtat AB i Enköping
Malmö
Farmaceut till Kronans Apotek Kronprinsen Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Malmö
Vaggeryd
Farmaceut till Apoteksgruppen i Vaggeryd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Vaggeryd
Eskilstuna
Apotekare/Receptarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Uniflex Sverige AB i Eskilstuna
Sigtuna
Apotekschef APH ICA Kvantum Märsta
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Apotek Hjärtat AB i Sigtuna
Stockholm
Farmaceut Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Apoteket AB i Stockholm
Svenljunga
Farmaceut till Apoteksgruppen Svenljunga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Svenljunga
Göteborg
Farmaceut till kommunal hälso- och sjukvård - vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Vingåker
Farmaceut till Apoteksgruppen i Vingåker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Vingåker
Norrköping
Farmaceut till Kronans Apotek Nya Torget i Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Norrköping
Norrköping
Farmaceut till E-apoteket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Apotek Hjärtat AB i Norrköping
Göteborg
Driven Farmaceut eller apotekstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Apotek Hjärtat AB i Göteborg
Farmaceut till Kronans apotek i Delsbo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i
Lund
Chefapotekare eller chefsfarmaceut till Psykiatri, habilitering och hjälpme
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på REGION SKÅNE i Lund
Hjo
Farmaceut till Kronans Apotek i Hjo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Hjo
Göteborg
Farmaceut till Apoteksgruppen Carlanderska i Göteborg (Franchise)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som farmaceut/apotekare på Kronans Apotek AB i Göteborg