Lön liftdumper- och lastväxlarförare 2024

- Lönestatistik för en liftdumper- och lastväxlarförareVad tjänar en liftdumper- och lastväxlarförare i månaden? Medellönen för 2024 är:

29 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28700 kronor i yrket medan männen har en lön på 30000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som liftdumper- och lastväxlarförare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en liftdumper- och lastväxlarförare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en liftdumper- och lastväxlarförare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 179 kronor.

Dagslön för en liftdumper- och lastväxlarförare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1424 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en liftdumper- och lastväxlarförare kvar i lön efter skatt? En liftdumper- och lastväxlarförare får ut 20 065 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 077 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 457 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 065 kronor


Sök lediga jobb som liftdumper- och lastväxlarförare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som liftdumper- och lastväxlarförare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på WeStaff Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Uppsala
CE-chaufför som vill köra Uppsala-Stockholm-Uppsala ( via Jordbro)

Ledigt jobb som fjärrbilsförare på Nordic BR Norr AB i Uppsala

Läs om jobbet
Enköping
lastbilförare C Västerås

Ledigt jobb som distributionsförare på Riddaren Åkeri AB i Enköping

Läs om jobbet
Enköping
lastbilförare CE Västerås

Ledigt jobb som distributionsförare på Riddaren Åkeri AB i Enköping

Läs om jobbet

Vad gör en liftdumper- och lastväxlarförare?

Vi har inga detaljer kring vad en liftdumper- och lastväxlarförare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Kör tung lastbil och transporterar och hanterar gods. Beräknar godsets vikt och volym och medverkar i lastning och lossning. Transporterar och bärgar fordon. Kör bokbuss.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en liftdumper- och lastväxlarförare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för liftdumper- och lastväxlarförare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29900 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som liftdumper- och lastväxlarförare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som liftdumper- och lastväxlarförare.

Ungefär 56700 jobbar som lastbilsförare i landet, av dessa är cirka 7 procent kvinnor och 93 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för lastbilsförare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för lastbilsförare kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som liftdumper- och lastväxlarförare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28700 kronor som liftdumper- och lastväxlarförare medan männens lön är 30000 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som liftdumper- och lastväxlarförare.

Lönestatistik för liftdumper- och lastväxlarförare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 500 kronor
Stockholm30 800 kronor
Östra Mellansverige30 400 kronor
Småland med öarna28 900 kronor
Sydsverige29 700 kronor
Västsverige28 400 kronor
Norra Mellansverige28 500 kronor
Mellersta Norrland30 300 kronor
Övre Norrland31 500 kronor


Hur många jobbar som liftdumper- och lastväxlarförare i Sverige?

Det är totalt 66900 personer som idag är anställda som liftdumper- och lastväxlarförare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige66 900
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en liftdumper- och lastväxlarförare i lön i månaden?

Medellönen för en liftdumper- och lastväxlarförare är 29900 kronor.

Hur många jobbar som liftdumper- och lastväxlarförare i Sverige?

Det finns 66900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en liftdumper- och lastväxlarförare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30000 kronor.

Hur mycket betalar en liftdumper- och lastväxlarförare i skatt?

En liftdumper- och lastväxlarförare betalar i snitt 8552 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln liftdumper- och lastväxlarförare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som liftdumper- och lastväxlarförare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till liftdumper- och lastväxlarförare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Göteborg
Extra Mejeri-Chaufförer C till Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på WeStaff Sweden AB i Göteborg
Uppsala
CE-chaufför som vill köra Uppsala-Stockholm-Uppsala ( via Jordbro)
Ledigt jobb som fjärrbilsförare på Nordic BR Norr AB i Uppsala
Enköping
lastbilförare C Västerås
Ledigt jobb som distributionsförare på Riddaren Åkeri AB i Enköping
Enköping
lastbilförare CE Västerås
Ledigt jobb som distributionsförare på Riddaren Åkeri AB i Enköping
Upplands-Bro
Vi söker kranbilsförare i Västerås
Ledigt jobb som kranbilsförare på Riddaren Åkeri AB i Upplands-Bro
Upplands-Bro
förare b körkort
Ledigt jobb som distributionsförare på Riddaren Åkeri AB i Upplands-Bro
lastbilschaufför med C-körkort
Ledigt jobb som bygg- och anläggningsförare på Sörens Allt i Allo Service i
Jönköping
C Chaufför sökes omgående
Ledigt jobb som distributionsförare på Yasmin Nordic Group AB i Jönköping
Jönköping
C chaufför sökes omgående
Ledigt jobb som distributionsförare på Yasmin Nordic Group AB i Jönköping
Stockholm
Lets Transport söker CE-chaufförer till kund i Bålsta
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Lets transport AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Västberga - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Katrineholm
Engagerade CE chaufförer sökes till Byggelement!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Katrineholm
TINE Meieriet Sola søker motiverte C/CE sjåfører til oppstart omgående!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i
Distribusjonssjåfører søkes til sommeren!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i
Ljungby
CE-chaufförer sökes till Ljungby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fjärrbilsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Ljungby
Sollentuna
Engagerade C chaufförer sökes till Ragn-Sells i Kallhäll!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som renhållningsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Sollentuna
Umeå
CE chaufförer sökes till linjekörningar!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fjärrbilsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Umeå
Göteborg
Miljöarbetare sökes till Ragn-Sells!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Göteborg
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Västberga - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Västberga - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Norra Stockholm - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Norra Stockholm - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Järfälla
Vi söker C-chaufförer inom distribution i Kallhäll - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Järfälla
Borlänge
Lastbilsförare (Borlänge)
Ledigt jobb som distributionsförare på Bazar Snabbgross AB i Borlänge
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom återvinning i Högdalen - Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som renhållningsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Spånga- Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Stockholm
Botkyrka
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Tumba- Heltid!(Start imorgon)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Botkyrka
Huddinge
Vi söker C-Chaufförer inom distribution i Farsta - Heltid!(start imorgon)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Huddinge
Nacka
Vi söker C-Chaufförer inom återvinning i Nacka- Heltid!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som renhållningsförare på Simplex Bemanning AB i Nacka
Botkyrka
Vi söker C-Chaufförer inom distribution till sommarjobb i Tumba
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som distributionsförare på Simplex Bemanning AB i Botkyrka