Lön grillkock, hotell, restaurang, storhushåll 2024

- Lönestatistik för en grillkock, hotell, restaurang, storhushållVad tjänar en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i månaden? Medellönen för 2024 är:

28 500 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28100 kronor i yrket medan männen har en lön på 28800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 31400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 28500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 171 kronor.

Dagslön för en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1357 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll kvar i lön efter skatt? En grillkock, hotell, restaurang, storhushåll får ut 19 083 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 28 500 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 828 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 288 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 083 kronor


Sök lediga jobb som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Utepedagogik Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Lilla Edet
självgående lunch kock

Ledigt jobb som kock, storhushåll på Aleksa & Company AB i Lilla Edet

Läs om jobbet
Luleå
KINA KOCK

Ledigt jobb som specialkock på Kuo & Familj AB i Luleå

Läs om jobbet
Stockholm
Kock

Ledigt jobb som specialkock på Bedy's Sweden AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll?

Vi har inga detaljer kring vad en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Lagar, lägger upp och garnerar mat inom hotell- och restaurangnäring, inom storkök, provkök, på ett fartyg eller i en butik.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för grillkock, hotell, restaurang, storhushåll skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 31400 kronor

 • Kommunalanställd: 28400 kronor

 • Regionanställd 29400 kronor

 • Privatanställd arbetare 28500 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll.

Prognosen för kockar, köksmästare och souschefer är en total prognos för köksmästare och souschefer, kockar och kallskänkor. Ungefär 42400 jobbar som kockar, köksmästare och souschefer i landet, av dessa är cirka 50 procent kvinnor och 50 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för kockar, köksmästare och souschefer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för kockar, köksmästare och souschefer kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28100 kronor som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll medan männens lön är 28800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll.

Lönestatistik för grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige27 600 kronor
Stockholm28 700 kronor
Östra Mellansverige27 200 kronor
Småland med öarna27 400 kronor
Sydsverige27 400 kronor
Västsverige27 900 kronor
Norra Mellansverige27 600 kronor
Mellersta Norrland26 200 kronor
Övre Norrland26 600 kronor


Hur många jobbar som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i Sverige?

Det är totalt 35100 personer som idag är anställda som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige35 100
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län3 900
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län6 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i lön i månaden?

Medellönen för en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll är 28500 kronor.

Hur många jobbar som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i Sverige?

Det finns 35100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 28800 kronor.

Hur mycket betalar en grillkock, hotell, restaurang, storhushåll i skatt?

En grillkock, hotell, restaurang, storhushåll betalar i snitt 8134 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln grillkock, hotell, restaurang, storhushåll in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som grillkock, hotell, restaurang, storhushåll eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Stockholm
Sommarjobb i köket på våra kollogårdar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kallskänka på Utepedagogik Sverige AB i Stockholm
Lilla Edet
självgående lunch kock
Ledigt jobb som kock, storhushåll på Aleksa & Company AB i Lilla Edet
Luleå
KINA KOCK
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialkock på Kuo & Familj AB i Luleå
Stockholm
Kock
Ledigt jobb som specialkock på Bedy's Sweden AB i Stockholm
Stenungsund
Kock till vårt skolkök
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Stenungsunds Montessori Ekonomiska Fören i Stenungsund
Säffle
Kock
Ledigt jobb som kock, à la carte på Busra & Emre AB i Säffle
Sollentuna
Måltidsbiträde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kallskänka på Sollentuna kommun i Sollentuna
Sollentuna
Kock till Sodexos uppdrag på Sollentuna Sjukhus
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som dietkock/dietkokerska på Sodexo AB i Sollentuna
Huddinge
Kock
Ledigt jobb som kock, à la carte på Chili-Wok i Stockholm AB i Huddinge
Sölvesborg
Kock inom Måltidsservice
Ledigt jobb som kock, storhushåll på Sölvesborgs kommun i Sölvesborg
Huddinge
Kock
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Huddinge kommun i Huddinge
Borås
Kockar till Vård- och Äldreförvaltningen, Kristinegränd 7
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Borås kommun i Borås
Alvesta
Alvesta kommun söker 1:e kock till Furuliden i Moheda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Alvesta kommun i Alvesta
Örebro
Kock till Hagagårdens kök
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Örebro kommun i Örebro
Nacka
Varmkökskock
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Nacka Stormarknad AB i Nacka
Hörby
Kock
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på 3O Stjärnhusen AB i Hörby
Piteå
Kock 100% Strömbacka produktionskök
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Piteå kommun i Piteå
Stockholm
Kock för omgående anställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, à la carte på Meet a Group international AB i Stockholm
Göteborg
Kock
Ledigt jobb som kock, à la carte på Göteborgsfamiljen AB i Göteborg
Uddevalla
Matlagare till Gullmarsstrand Hotell & Konferens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, à la carte på M Dryck & Konsult AB i Uddevalla
Stockholm
Kock kväll Fransk/Svensk STOCKHOLM
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, à la carte på Go W Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Kock helger Fransk/Svensk/brunch STOCKHOLM
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, à la carte på Go W Stockholm AB i Stockholm
Stockholm
Kock Asiatisk
Ledigt jobb som specialkock på Happy Forest AB i Stockholm
Stockholm
Sommarjobb i köket på Uddens kollogård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, storhushåll på Utepedagogik Sverige AB i Stockholm
Norrköping
Sommarvikarierande Kock
Ledigt jobb som kock, storhushåll på Hela Människan Norrköping Ria i Norrköping
Stockholm
Kock
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, à la carte på Enskede Värdshus AB i Stockholm
Jönköping
Kock till kinesisk och japansk restaurang
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som specialkock på Mr Rice AB i Jönköping
Göteborg
Duktig kock - dagtid catering!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kock, à la carte på Gourmet Sofie Catering Göteborg AB i Göteborg
Malmö
Kökschef
Ledigt jobb som kock, à la carte på Brunchoteket Malmö AB i Malmö
Stockholm
Tennstopet söker kock
Ledigt jobb som kock, à la carte på Restaurang Tennstopet AB i Stockholm