Lönestatistik för en ateljésömmerska 2023

Vad tjänar en ateljésömmerska i månaden? Medellönen är 27100 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket har kvinnor en snittlön på 27900 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag. Se även ateljésömmerska , avsynare, tygkonfektion och bilsadelmakare .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som ateljésömmerska.

Medellön, snittlön eller medianlön för en ateljésömmerska?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 27100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln ateljésömmerska in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Tar fram förslag till modeller, tillverkar mallar och mönster. Skär ut plaggdelar och andra detaljer i tyg, skinn och andra material för tillverkning av kläder och andra konfektionspro­dukter. Designar och syr klädesplagg efter kunders önskemål. Ändrar och lagar kläder av tyg och pälsskinn.”

Hur ser lönestatistiken ut för en ateljésömmerska i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för ateljésömmerska skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 29200 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 27100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som ateljésömmerska? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en ateljésömmerska tjänar kvinnor i snitt 27900 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 23900 kronor0 kronor
2015 28100 kronor0 kronor
2016 27600 kronor0 kronor
2017 28100 kronor0 kronor
2018 28300 kronor0 kronor
2019 30100 kronor0 kronor
2020 28600 kronor0 kronor
2021 27900 kronor0 kronor

Lönestatistik för ateljésömmerska i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige28800
Stockholm29100
Östra Mellansverige..
Småland med öarna..
Sydsverige..
Västsverige..
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som ateljésömmerska i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som ateljésömmerska enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige..
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en ateljésömmerska i lön i månaden?

Medellönen för en ateljésömmerska är 27100 kronor.

Hur många jobbar som ateljésömmerska i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som ateljésömmerska eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till ateljésömmerska

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ateljésömmerska Lön för en Avsynare, tygkonfektion Lön för en Bilsadelmakare Lön för en Biltapetserare Lön för en Brodör, hantverk Lön för en Brodös, hantverk Lön för en Buntmakare Lön för en Damskräddare Lön för en Direktris, textil Lön för en Efterbehandlare, läder Lön för en Gardinsömmerska, ateljé Lön för en Gardinuppsättare Lön för en Garvare Lön för en Garvarmästare Lön för en Garveriarbetare Lön för en Gradör Lön för en Handskomakare Lön för en Hattmakare Lön för en Hattmodist Lön för en Hemsömmerska Lön för en Herrskräddare Lön för en Hudsorterare Lön för en Inprovare Lön för en Inredningssadelmakare Lön för en Kapellmakare Lön för en Klippare, konfektion Lön för en Klänningssömmerska Lön för en Konststoppare Lön för en Körsnär Lön för en Lampskärmssömmerska Lön för en Linnesömmerska Lön för en Modist Lön för en Måttskräddare Lön för en Måttskärare Lön för en Möbelstoppare Lön för en Mönsterkonstruktör Lön för en Mönsterritare, tyger Lön för en Mössömmerska Lön för en Ortopedskomakare Lön för en Ortopedskotekniker Lön för en Paraplymakare Lön för en Presenningsarbetare Lön för en Presenningssömmare Lön för en Pälsmodellör Lön för en Pälsskinnberedare Lön för en Pälssömmerska Lön för en Sadelmakare Lön för en Schablonskärare Lön för en Segelmakare Lön för en Segelsömmare Lön för en Skinnberedare Lön för en Skomakare Lön för en Skoreparatör Lön för en Skräddare Lön för en Skärare, pälsvaror Lön för en Spaltmästare, garveri Lön för en Stoppmöbelarbetare Lön för en Sömmare, bilklädsel Lön för en Sömmare, segel Lön för en Sömmare, tält Lön för en Sömmerska, ateljé Lön för en Tapetserare, inredning bil, båt m.m. Lön för en Tapetserare, möbler m.m. Lön för en Tapetserare, sömmare Lön för en Tapetserare, sömmerska Lön för en Tapetsör, inredning bil, båt m.m. Lön för en Tapetsör, möbler m.m. Lön för en Tillskärare, möbler Lön för en Tillskärare, skinnkläder Lön för en Tillskärare, tygkonfektion Lön för en Trålbindare Lön för en Tygläggare Lön för en Tältsömmare Lön för en Ändringsskräddare
Stockholm
Ateljéchef på exklusiv inredningsateljé
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ateljésömmerska på Carina Olsén Design AB i Stockholm
Borås
Undervisningstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som produkttekniker, konfektion på Högskolan i Borås i Borås
Stockholm
Skräddare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som herrskräddare på Kungliga Operan AB i Stockholm
Nacka
Skräddare/sömmerska
Ledigt jobb som ändringsskräddare på Sickla Kemtvätt & Skrädderi Sko o Nyckelservice i Nacka
Täby
Kund mottagning med skrädderi kunskap ( måttagning)
Ledigt jobb som ändringsskräddare på Tyg Sy Mode i Stockholm AB i Täby
Stockholm
Skräddare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skräddare på S:t Eriks Kemtvätt och Skrädderi AB i Stockholm
Stockholm
Sömmerska Sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ateljésömmerska på Faridés Syateljé i Stockholm
Stockholm
Skrädderi/ Sömmerska
Ledigt jobb som skräddare på Sjöstadens Kem & Skrädderi AB i Stockholm
Stockholm
Skräddare
Ledigt jobb som skräddare på Stiftelsen Skansen i Stockholm
Stockholm
Sömmerska - Textil inredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ateljésömmerska på Carina Olsén Design AB i Stockholm
Göteborg
Skräddare
Ledigt jobb som ändringsskräddare på Hushållstvätt i Göteborg AB i Göteborg
Gnosjö
Sömmerska/Kostymör till äventyret på High Chaparral sommaren 2023
Ledigt jobb som ateljésömmerska på High Chaparral Sweden AB i Gnosjö
Stockholm
Sömmerska/ skräddare
Ledigt jobb som skräddare på George Fashions Sweden AB i Stockholm