De bästa yrkena för sportälskare

Det finns flera utbildningar där man kan vidareutbilda sig för att specialisera sig inom idrott på olika sätt. Många yrken som är idrottsrelaterade kräver dessutom framförallt rätt egenskaper och sportkunskaper.

Här är en lista över yrken som är förknippade med idrott på olika sätt, tillsammans med information om vilka arbetslivserfarenheter och utbildningar som krävs för att nå dit.

Jobben för dig som älskar sport

Sportkommentator

En sportkommentator kommenterar händelseförloppet i sportsändningar med syftet att både berätta om vad som händer i matchen, men även ge upplysningar i form av till exempel statistik. Den så kallade huvudkommentatorn flankeras ofta av en expertkommentator, det vill säga en person som har haft en karriär som utövare av den aktuella sporten.

För den som vill bli sportkommentator är erfarenhet inom idrott ett stort plus, liksom en förmåga att tänka snabbt och kunna underhålla tittare i väntan på matchstart och så vidare. Sportkommentatorer kan ha olika utbildningsbakgrund, men en bakgrund eller utbildning i journalism är vanligt och praktik på rätt ställe öppnar ofta dörrar.

Detta är en bransch med hård konkurrens men för den som har talets gåva, är bra på att improvisera och älskar sport kan det vara det perfekta jobbet.

Oddssättare

En oddssättare bestämmer oddset, det vill säga proportionerna mellan vinst och insats, med hjälp av bland annat tidigare resultat och matematisk statistik. För den som har en vass analytisk förmåga och ständigt är på jakt efter det bästa oddset kan detta vara det perfekta yrkesvalet.

En utbildning inom statistik eller ekonomi är en fördel för den som vill bli oddssättare, men inte nödvändig. Det viktigaste är ett stort intresse för sport, en analytisk förmåga och kunskaper om spelmarknaden.

Det är även ett plus om man är intresserad av smalare sporter som kanske inte så många riktar in sig på – som till exempel volleyboll, skidåkning eller pingis. Något som också är viktigt är goda kunskaper i Excel, eftersom detta program används mycket i denna bransch.

Idrottspsykolog

För den som är intresserad av människor och deras beteenden i samband med utövandet av idrott så kan idrottspsykolog vara ett bra yrkesval. En idrottspsykolog jobbar med att bedöma hur människor påverkas mentalt av idrott, samt hur de kan bli hälsosammare och må bättre.

Som idrottspsykolog kan man jobba med bland andra elitidrottare, barn som idrottar, och personer som har ett handikapp eller missbruk. Man jobbar med till exempel självförtroende, motivation, kommunikation och gruppdynamik.

Idrottspsykolog blir man genom att först studera till psykolog. Därefter kan man specialisera sig inom olika områden, och man kan även komplettera med kurser och utbildningar inriktade på idrottspsykologi.

Idrottsmassör

Som idrottsmassör påskyndar man idrottsutövares återhämtning inför pass eller träningar. Man kan jobba både med professionella idrottare och med fritidsidrottare. Idrottsmassörer har bred kunskap om undersökning och behandling, rehabilitering, och idrottsskador och deras uppkomst.

En idrottsmassör har ofta en bakgrund som massageterapeut, och har sedan vidareutbildat sig som idrottsmassör eller valt att inrikta sig på jobb inom idrott. Det finns även utbildningar till idrottsmassör hos både privata utbildningsanordnare och inom Yrkeshögskolan.

Personlig tränare

Detta är ett populärt yrkesval och det råder därför hög konkurrens inom branschen. En personlig tränare jobbar oftast på ett gym och hjälper sina klienter att nå sina hälso- och friskvårdsmål genom att bland annat skapa träningsscheman och ge kostråd. Vissa personliga tränare frilansar även mellan olika klienter och gym.

Det finns flera olika vägar att gå om man vill bli personlig tränare. Till exempel kan man läsa en PT-utbildning på Yrkeshögskolan, folkhögskola eller genom utbildningar anordnade av träningsanläggningar eller gym.

Fotbollsdomare

De flesta fotbollsdomare i Sverige utövar detta yrke vid sidan om, men det är faktiskt möjligt att jobba som fotbollsdomare på heltid i Sverige. Det krävs dock ofta flertalet domarutbildningar samt ett gott rykte som man förtjänar genom skicklighet och god bedömningsförmåga.

En fotbollsdomare jobbar med att träna och instruera både professionella idrottsutövare och amatörer. De ansvarar även för att leda, arrangera och övervaka tävlingar och idrottsevenemang, sätta poäng, kontrollera utrustning och träningsplatser, med mera.

Sammanfattning

Den här listan innehåller bara några av de många idrottsrelaterade yrken som finns i Sverige idag. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns flera olika vägar att gå för den som älskar sport, och ett intresse för och kunskap om idrott kan öppna fler dörrar i yrkeslivet än man kanske tror.

För den som gärna jobbar med människor och är duktig på att strukturera sin träning så kanske personlig tränare är ett bra val. Den som har en god analytisk förmåga och ett specialintresse för en mindre vanlig sport skulle kunna bli en bra oddssättare.

Har man tid och resurser för att gå en längre utbildning samt ett intresse för det mänskliga psyket är idrottspsykolog ett yrke att titta närmare på. Psykologiprogrammet är dock bara en av de utbildningar som kan vara en grund till ett idrottsrelaterat yrke, och idrott som specialintresse är något som man kan ha användning av inom allt från pedagogik till journalistik.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?