Brinner du för sport? Här är 5 yrken relaterade till betting

Fem yrken för dig som gillar sport och betting

Att spelintresset i Sverige är stort är ingen hemlighet – under förra året omsatte spelbolagen i Sverige tillsammans 26 miljarder kronor. Betting inom sporter som fotboll och ishockey står för en stor andel av spelandet. Därmed finns också efterfrågan på kompetens inom yrken relaterade till betting.

Har du någon gång spelat om pengar på fotboll, travsport, tennis, ishockey, e-sport eller annan sport? Då är du långt från ensam. Svenskar över 18 år har idag ett ständigt växande utbud av bettingsajter på nätet där det går att spela på odds. Internet har också gjort det enkelt att hitta och jämför bettingsidor utan konto för att få en överblick över alla alternativ.

Självklart ligger det en hel del arbete bakom alla spelsidor. Varje spelbolag tävlar med en stor mängd konkurrenter för att locka till sig spelarna. Det handlar inte bara om att erbjuda de bästa bonusarna till sina spelare – sajten måste vara lätt att navigera på, se bra ut, ha högsta säkerhet, kommunicera smart till användarna och ständigt vara under utveckling. Här kollar vi närmare på vilka yrken som är relaterade till betting online!

Oddssättare för olika sporter

Oddssättare är kanske något av ett drömyrke för många betting- och sportintresserade. För att nå hit behöver du först visa att du är erfaren och kunnig inom området. Du behöver vara analytisk och kunna hantera Excel. Efterfrågan på duktiga oddssättare finns definitivt, och kanske särskilt inom smalare sporter som dyker upp hos allt fler bettingsajter. E-sporten är ett exempel som vuxit snabbt de senaste åren och numera omsätter miljonbelopp på spelmarknaden.

Utöver de största sporterna finns även en mängd sporter som människor världen över satsar pengar på, allt från volleyboll och pingis till speedway. Är du extra nischad inom några av dessa sporter, och kanske även inom andra betting-områden som Eurovision, ökar dina chanser till att få jobb som en oddssättare. Dessutom gäller det att ha koll på matematiken. Har du en utbildning relaterad till ekonomi eller statistik är det ofta ett plus.

Skapa content och förbättra SEO

Varje bettingsajt behöver bra content för att ha en chans i konkurrensen. Det är också viktigt att hemsidan är sökmotoroptimerad för att spelarna ska hitta den på Google. Detta gör att efterfrågan på content writers och SEO specialister är stor. Är du bra på att skriva och intresserad av sport eller betting? Då har du en bra grund för att få jobb hos ett spelbolag.

Alla stora företag vet idag vikten av att skapa högkvalitativt content, som inte bara driver in trafik från Google utan också skapar intressant innehåll åt besökarna. Chansen att en person ska stanna kvar på sidan är större om det finns lärorik och intressant text, snygga bilder och kanske till och med videoklipp.

Kundtjänst på bettingsidor

I takt med att allt fler spelar på nätet behöver spelbolagen se till att kundtjänsten finns där när det behövs. Det finns många frågor som kan dyka upp från spelare, som då vill ha svar snabbt och enkelt. Inom kundservice har du stora chanser att hitta jobb, både på svenska, engelska och andra språk som du kanske behärskar. Bettingsajterna behöver dig för att via mejl, telefon och live-chatt hjälpa kunderna med betalningar, inloggningar och olika frågor.

Det brukar inte krävas någon särskild utbildning för att få jobb inom kundtjänst hos ett spelbolag, utöver språkkunskaper. Spelbolagen brukar i regel ge dig den träning som krävs för att bli trygg i rollen på kundservice. Ifall du är trött på svenska vintern och längtar till soligare breddgrader kan du hålla utkik efter jobbannonser där det står att jobbet utförs på till exempel Malta. Många spelbolag har sin licens och sina kontor just på Malta.

Sociala medier-ansvarig och marknadsföring

Vässa pennan och dina marknadsföringskunskaper om du vill skicka in en jobbansökan för detta. Efterfrågan på kunniga medarbetare inom marknadsföring, sociala medier och roller som ”employer branding specialist” är stark. Du behöver självklart kunna hantera plattformar som Facebook, Instagram och Twitter. Spelbolagen vill ofta att du är bra på projektledning, kan ta initiativ och är strukturerad.

Det är positivt om du har tidigare erfarenhet av att analysera trafik och interaktioner genom olika analysverktyg. Som employer branding specialist gäller det också att skapa unikt, fängslande content till eventuella bloggar och andra kommunikationskanaler. Storytelling är därför viktigt, liksom språkkunskaper. Målet är att engagera fler människor och därmed öka kännedomen om varumärket och få fler kunder.

Utvecklare och programmering

Frontend tester, Lead UI designer, backend developer… Titlarna som spelbolagen efterfrågar inom programmering och utveckling är många, och är du duktig på dessa områden har du goda chanser att få jobb med konkurrenskraftig lön. Spelbolagen är ständigt på jakt efter att utveckla nya, bättre system och spel till sina kunder. Men alla ändringar och nya funktioner måste genomgå noggranna tester innan de lanseras på marknaden. Det kräver förstås detaljerad expertis från bland annat spelutvecklare och programmerare.

Utöver dessa yrken har spelbolagen även behov av receptionister, HR-medarbetare och andra roller. Håll ögonen öppna om du vill få in en fot i betting-världen.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?