Ska du låna pengar?

Är det bra att låna pengar och hur jämför man räntorna?

När det kommer till att låna pengar, finns det flera olika alternativ. Du kan välja att ta ett banklån, ett privatlån eller en kredit. Dessa tre val är de vanligaste och har alla sina för- och nackdelar. 

Det finns alternativ

Banklån är det vanligaste alternativet när det kommer till att låna pengar. Detta eftersom bankerna har mycket erfarenhet av att låna ut pengar och de flesta människor har ett konto hos en bank.

Att ta ett banklån innebär att du får låna pengar till en relativt låg ränta. Dessutom är det ofta möjligt att förhandla om villkoren för ditt banklån så att de passar just dig och din situation. Nackdelen med banklån är att det oftast tar längre tid för banken att behandla din ansökan jämfört med andra alternativa lån hos Matchbanker. Matchbanker är nämligen en tjänst skapat för att jämföra lån åt dig, under mindre än tre minuter!

Privatlån eller kredit

Privatlån är ett annat populärt alternativ när det kommer till att låna pengar. Nackdelen med privatlån är dock att räntan ofta är högre jämfört med banklån. Detta gör privatlån mindre intressant för många personer. Andra nackdelar med privatlån är att det oftast är svårare att förhandla om villkoren och att det kan vara svårt att hitta ett privatlån med en låg ränta. Fördelen med privatlån är dock att det ofta går snabbare att få pengarna utbetalda jämfört med banklån.

Kredit är det tredje vanligaste alternativet när det kommer till att låna pengar. Kredit innebär att du tar upp ett lån med en fast ränta och betalar tillbaka pengarna inom en viss tidsperiod. En fördel med kredit är att du vet exakt hur mycket du måste betala tillbaka och när du måste göra detta. Dessutom är det ofta möjligt att förhandla om villkoren för ditt kredit så att de passar just dig och din situation. Nackdelen med kredit är dock att räntan oftast är högre jämfört med banklån och privatlån.

Hur bra är det att låna pengar?

När du ska välja ett alternativ för att låna pengar är det viktigt att tänka igenom vilket alternativ som passar just dig och din situation bäst. Detta eftersom alla tre alternativen har olika för- och nackdelar. 

Ibland får man höra att det inte är bra att låna pengar, oavsett vad du behöver köpa eller göra kan man komma på invändningar. Men ibland kan ett lån vara ett bättre alternativ än att använda dina sparpengar, som du kanske behöver ha som buffert eller har planerat att använda till något annat. Det är alltså väldigt individuellt och beror på dig och din situation.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?