Kan ett lån förbättra din ekonomi?

Så använder du ditt lån på bästa sätt

Visst kan det låta märkligt med att ett lån kan förbättra ens ekonomi, med hänsyn till att alla lån kommer med olika kostnader. Men det handlar ju om hur man avser att använda de lånade pengarna, om de ska gå till vardaglig konsumtion eller investeringar. Men även hur noga man är med att välja ett lån som kan ge de bästa villkoren.

Gällande lån av pengar är det alltid viktigt att utgå ifrån sina personliga behov och att man är införstådd med att hur bra villkor man kan få bland annat beror på värdet på ens kreditvärdighet. Ju bättre värdet är desto lättare är det att finna en riktigt låg ränta, eftersom detta värde indikerar på hur trovärdig man är gällande återbetalning av lånet. 

De låntagare med sämre värde anses vara en större risk för att låna ut pengar till och därmed bestäms räntan ofta till en högre summa. Gällande andra kostnader på lånet är detta väldigt individuellt mellan alla långivare. Både gällande hur höga kostnader som tillkommer och vilken typ av kostnader.

Vilken typ av kreditupplysning?

Det kan idag vara möjligt för fler att få ett lån beviljat och en anledning till detta är att det används olika kreditupplysningsföretag för olika lån. Det är en svensk lag som säger att det alltid måste genomgås en kreditupplysning på de som ansöker om lån. Långivaren väljer själv vilket företag som ska anlitas och dessa företag arbetar på olika sätt. Med den skillnaden att de inkluderar information från olika källor.

Exempelvis kan det vara lättare att få ett snabblån utan UC kreditupplysning beviljat, eftersom andra kreditupplysningsföretag kan inkludera annan information i sina upplysningar. Dessutom är de inte lika öppna med sina upplysningar som UC är. Fördelarna med detta är att man riskerar inte att försämra sin kreditvärdighet, på grund av flera förfrågningar om kredit.

Syftet med ditt lån

Med många lån behöver man inte redovisa hur man tänker använda pengarna, men det bör ligga i ens intresse att fundera starkt på om man verkligen är i behov av pengarna man tänker låna. Eller om kan använda sig av pengarna för en investering. Som att höja värdet på sin bostad eller investera i en utbildning som kan leda till ett bättre jobb eller högre lön på nuvarande jobbet.

Oavsett anledning till ansökan om lån är det såklart viktigt att man är säker på att man inte kommer få problem med att betala tillbaka lånet. Räkna på din budget och se hur mycket som tillåts för betalning på lånet och en god rekommendation är att lämna lite till övers. Att en längre tid leva på minimum kan påverka ens hälsa negativt, vilket inte är att sträva efter.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?