Allt fler småföretagare avstår tjänstepension

Har du funderat över din pension? För en trygg och säker inkomst även i framtiden är det viktigt att ha koll på sitt pensionssparande. Statistik visar att allt fler småföretagare prioriterar bort tjänstepensionen, vilket kan resultera i kostsamma konsekvenser för ekonomin.

Riskerna med att avstå från tjänstepensionen som småföretagare

Den allmänna pensionen utgör i många fall den största delen av ens framtida inkomst. För småföretagare är det viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Detta eftersom det är den lön du tar ut och den skatt du betalar in som ligger till grund för din allmänna pension. Men det är sällan som denna del av pensionen räcker för att säkra en trygg framtid. Tjänstepensionen kan i många fall utgöra närmare hälften av inkomsten efter arbetslivet.

Många större företag omfattas av tjänstepension som regleras av kollektivavtal. För det mindre företaget, där kollektivavtal inte alltid finns på plats, gäller det att upphandla en pensionsförsäkring på egen hand. Valmöjligheterna är många och det kan vara svårt att hitta rätt. Genom att jämföra pension kan du hitta en lösning som passar just dig och ditt företag gällande avkastning, avgifter och försäkringar.

Cirka 1 av 3 småföretagare saknar tjänstepension

Enligt en nyligen genomförd undersökning väljer allt fler småföretagare att inte omfattas av tjänstepension. Siffror visar att cirka 36% av småföretagen med 1-20 anställda saknar avsättning till denna del av pensionen.

Detta är en ökning med 5 procentenheter jämfört med hur det såg ut fem år tidigare. Anledningen till att undersökningen visar statistik för 2018 är eftersläpande uppgifter lämnade i deklarationen.

Starkt skydd vid oförutsedda händelser

Att avstå från tjänstepension kan bli kostsamt för ekonomin, både i framtiden och i nuläget. Tjänstepensionen är ofta det mest effektiva sättet att uppnå en hög pension, men bidrar också till ökad trygghet i vardagen. Den som har tjänstepension kan välja att omfattas av riskförsäkringar, som gör att inkomsten kan tryggas även i de fall olyckan är framme. Dessa riskförsäkringar avser i regel:

  • Sjukförsäkring

  • Olycksfallsförsäkring

  • Livförsäkring

  • Premiebefrielse

Så maximerar du sparandet

Att tjänstepensionen är en viktig del av ditt sparande råder ingen tvekan om. Men för att uppnå bästa möjliga pension finns flertalet fallgropar att undvika. Vad ska du som småföretagare tänka på för en så hög pension som möjligt?

Ta ut marknadsmässig lön – för att maximera den allmänna pensionen. Brytpunkten för statlig skatt går vid ca 44 000 kr.

Sätt av till tjänstepension – sätt av så mycket som möjligt utefter din situation, men sikta på en avsättning om 4,5%-6%. Kom ihåg att du som företagare har rätt att göra avdrag vid sparande i tjänstepension, som högst om 35% av lönen upp till 10 prisbasbelopp.

Se över avgifterna i din tjänstepension - ett avtal för tjänstepension kan i vissa fall komma med ”dolda avgifter”. Se till att ha koll på försäkrings- och fondavgifter, för att dessa kostnader inte ska äta upp för stor del av ditt sparande.

Glöm inte bort det egna sparandet – spara på egen hand för att maximera din framtida inkomst.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?