Allt du behöver veta om yrkeschaufförslivet


När man tänker yrkeschaufför är det lätt att bara tänka taxi, men det finns så många fler föraryrken man kan arbeta med. I den här artikeln går vi igenom några av de mest populära och största valmöjligheterna för yrkeschaufförer.  

Godstransport: Lastbil

Som lastbilschaufför har du mycket egen tid i bilen. Yrket innebär körning av tunga lastbilar, lastning och lossning utav gods, samt mycket egen planering då man själv ansvarar för regelkrävda raster. Godset kan bestå av möbler, kemikalier, och levande djur. Klädkoden är anpassad för tunga lyft och klättringar, så som uniformer från Blåkläder. Yrket som lastbilschaufför anses idag vara ett utav Sveriges farligaste trafikyrken då det inträffar många arbetsplatsolyckor. 

Snittlönen för lastbilschaufförer ligger på 29,500, men kan variera beroende på om man jobbar endast korta körningar på dagtid eller längre resor med övernattningar. Det finns även möjligheter att jobba internationellt. 

Persontransport: Buss och Taxi

Om man har ett busskörkort kan man också köra linjetrafik, expressbuss, flygbuss, färdtjänst, turist- och beställningstrafik. Därför kan man välja vilken social nivå och miljö man vill jobba inom. Beroende på om man kör privat eller som regionsanställd kan man även välja om man vill ha arbetsuniform eller en mer informell klädregel. Snittlönen för busschaufförer i Sverige ligger på 29,400. 

Inom taxi kör man mest privat, och även om snittlönen ligger på 24,500 kan den variera beroende på vilka kunder, och var man kör. 

Inom vården: Ambulans och Färdtjänst

Färdtjänstemän arbetar med transport av människor med funktionsnedsättningar. Körningarna kan vara både på fasta tider och på beställning. Jobbet kan kräva viss medicin-teknisk träning för olika hjälpmedel, och kräver en positiv och omtänksam personlighet då man i princip jobbar inom vården. Snittlönen för färdtjänst-förare är 24,500 kronor.

Ambulanssjukvårdare är på många sätt likt färdtjänstarbetet. Som ambulanssjukvårdare ansvarar man för körning och mindre medicinsk hjälp så som förband, och det måste finnas en legitimerad sjuksköterska med i bilen. Dagarna som ambulanssjukvårdare kan variera och gå från icke akuta transporter till sådana med blåljus och sirener. Det kräver alltså att man är stresstålig då alla patienter ska undersökas under ambulansturen. Jobbet kräver en ett-årig utbildning, och har en snittlön på 32,700 kronor. 

Andra: Biltestkörning 

För den som är mer intresserad utav tekniska delar så som analys och kvalitet så kan biltestförare vara ett passande jobb. Mång utländska biltillverkare kommer till norra Sverige för att testköra sina bilmodeller i tuffa klimat. Bilarna testas på en mängd olika terränger, och man följer ett förutbestämt program så att alla detaljer tillverkarna vill testa tas med.

 

Snittlönen för biltestförare är 26,500 kronor, och man är oftast anställd hos specifika testföretag. Då många utav tillverkarna är utländska så kräver detta jobb ofta att man talar engelska eller tyska då rapporten sker muntligt. Klädkoden är ofta mer business casual.

Lönestatistik för populära yrken


Vilken lönestatistik är mest populär? Här hittar du medellöner för de mest eftertraktade yrkena. Klicka på knapparna nedan för att komma till statistiken.