Allt du behöver veta om yrkeschaufförslivet

Här är jobben för dig som vill jobba som chaufför

När man tänker yrkeschaufför är det lätt att bara tänka taxi, men det finns så många fler föraryrken man kan arbeta med. I den här artikeln går vi igenom några av de mest populära och största valmöjligheterna för yrkeschaufförer.  

Godstransport: Lastbil

Som lastbilschaufför har du mycket egen tid i bilen. Yrket innebär körning av tunga lastbilar, lastning och lossning utav gods, samt mycket egen planering då man själv ansvarar för regelkrävda raster. Godset kan bestå av möbler, kemikalier, och levande djur. Klädkoden är anpassad för tunga lyft och klättringar, så som uniformer från Blåkläder. Yrket som lastbilschaufför anses idag vara ett utav Sveriges farligaste trafikyrken då det inträffar många arbetsplatsolyckor. 

Snittlönen för lastbilschaufförer ligger på 29,500, men kan variera beroende på om man jobbar endast korta körningar på dagtid eller längre resor med övernattningar. Det finns även möjligheter att jobba internationellt. 

Persontransport: Buss och Taxi

Om man har ett busskörkort kan man också köra linjetrafik, expressbuss, flygbuss, färdtjänst, turist- och beställningstrafik. Därför kan man välja vilken social nivå och miljö man vill jobba inom. Beroende på om man kör privat eller som regionsanställd kan man även välja om man vill ha arbetsuniform eller en mer informell klädregel. Snittlönen för busschaufförer i Sverige ligger på 29,400. 

Inom taxi kör man mest privat, och även om snittlönen ligger på 24,500 kan den variera beroende på vilka kunder, och var man kör. 

Inom vården: Ambulans och Färdtjänst

Färdtjänstemän arbetar med transport av människor med funktionsnedsättningar. Körningarna kan vara både på fasta tider och på beställning. Jobbet kan kräva viss medicin-teknisk träning för olika hjälpmedel, och kräver en positiv och omtänksam personlighet då man i princip jobbar inom vården. Snittlönen för färdtjänst-förare är 24,500 kronor.

Ambulanssjukvårdare är på många sätt likt färdtjänstarbetet. Som ambulanssjukvårdare ansvarar man för körning och mindre medicinsk hjälp så som förband, och det måste finnas en legitimerad sjuksköterska med i bilen. Dagarna som ambulanssjukvårdare kan variera och gå från icke akuta transporter till sådana med blåljus och sirener. Det kräver alltså att man är stresstålig då alla patienter ska undersökas under ambulansturen. Jobbet kräver en ett-årig utbildning, och har en snittlön på 32,700 kronor. 

Andra: Biltestkörning 

För den som är mer intresserad utav tekniska delar så som analys och kvalitet så kan biltestförare vara ett passande jobb. Mång utländska biltillverkare kommer till norra Sverige för att testköra sina bilmodeller i tuffa klimat. Bilarna testas på en mängd olika terränger, och man följer ett förutbestämt program så att alla detaljer tillverkarna vill testa tas med.

 

Snittlönen för biltestförare är 26,500 kronor, och man är oftast anställd hos specifika testföretag. Då många utav tillverkarna är utländska så kräver detta jobb ofta att man talar engelska eller tyska då rapporten sker muntligt. Klädkoden är ofta mer business casual.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?