Kommer idrottsyrken fortfarande vara eftertraktade om 5 år?

Att välja rätt yrke är en svår process med många tankar och tvivel. Först måste man börja med att fråga sig själv vilka egenskaper och kunskap man besitter för att sedan ta ett beslut. Att jobba inom idrott innebar förr i tiden att det oftast handlade om ideella uppdrag som exempelvis stå i kiosken på matcherna, tränare för fotbollslaget eller sitta med i styrelsen i det lokala laget. Men tiderna har förändrats och idrotten i Sverige idag är mycket mer kommersiell och kräver en annan typ av professionalism. Men frågan är om idrottsyrken fortfarande kommer vara eftertraktade om 5 år?

Hur ser efterfrågan på jobb inom sport och idrott ut?

När Sverige avskaffade amatörreglerna 1967 påbörjades en professionalism-process av svensk idrott. När kommersiella intressen fick tillgång till idrotten innebar detta även att pengarna och resurserna blev allt större. Prispengar blev plötsligt en nödvändighet för att locka de stora stjärnorna till arenorna. Denna utveckling fortsätter än idag när idrotten ställer högre krav på vem som jobbar inom idrottsyrket. Yrken inom idrotten är många och av olika karaktär. Att jobba inom kommunen med hälsofrågor eller förvaltningar som ansvarar för idrott är ett alternativ. Ett annat alternativ är att arbeta inom den kommersiella sektorn på exempelvis bettingbolag. Bettingbolagen gjorde entré på den svenska idrottsmarknaden i takt med att internet blev en självklarhet. På senare år har bettingbolagen legat i framkant gällande appar för mobilen eller surfplattan, en teknik som underlättat för konsumenten. Dessa företag är i ständig utveckling och erbjuder tjänster som fotboll bettingtips, oddssättning och spelstatistik. Det finns alltså ett flertal nya yrken som tillkommit i takt med att idrottsbranschen utvecklats och blivit mer kommersiellt.

En framtid inom idrott

Idrotten går samma väg som det övriga samhället när det handlar om digitalisering och individualisering. Förutsättningarna för idrotten är i ständig förändring och detsamma gäller yrkena som anpassas därefter. Att vara privattränare för individuella spelare i lagidrotter var otänkbart förr men har blivit aktuellt i dagens idrottsklimat. Detta bevisar att det finns en rad olika idrottsyrken som behövs för att mätta dagens efterfråga. Det finns ett flertal idrottsyrken som är eftertraktade som exempelvis sportkommentator, oddssättare, idrottspsykolog, idrottsmassör, personlig tränare, kommunikatör, sportchef och sportjournalist.

I takt med att sociala medier dominerar stora delar av folks vardag har även idrottsklubbar tagit vara på denna utveckling. Klubbar satsar stora resurser på att styra sina egna kommunikationsplattformar och behöver därmed inte vara lika beroende av tidningar och annan media. Därför har man på senare tid sett journalister få anställning hos klubbarna. Klubbarna styr sin egen agenda och kan kommunicera direkt med sina supportrar utan någon mellanhand. Denna typ av utveckling har öppnat upp för nya jobb inom idrottsklubbar som exempelvis kommunikatör, marknadsförare och varumärkesansvarig.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera framtiden är ljus för olika idrottsrelaterade yrken i Sverige. Finns passionen och kärleken till sport finns alla möjligheter för att hitta ett jobb som verkligen passar dig. Trivs du att jobba med människor kan definitivt jobbet som personlig tränare vara något för dig, är du i stället analytisk eller duktig på att skriva kan ett jobb inom en förening eller bettingbolag vara attraktivt. Lönen inom olika idrottsjobb varierar som inom alla branscher men att idrotten kan erbjuda spännande yrken som verkligen kan göra samhällsnytta. Idrottsrörelsen arbetar ständigt för en sund samhällsutveckling där kärnverksamheten ska bestå av slagord som gemenskap, utmaningar och glädje. Trots att det är svårt att undgå att prata om fotboll, som är världens största sport, finns det lika stora möjligheter att hitta ett yrke i andra sporter. Ishockey och handboll är två stora svenska sporter som ständigt utvecklas och söker nya tjänster. Sammanfattningsvis kan man säga att idrottssektorn har en stor framtid med möjlighet att kombinera dina preferenser med ditt valda yrke.

Lönestatistik för populära yrken


Det finns flera yrken som är betydligt vanligare att våra besökare söker efter. Det kan dels vara yrken som är vanliga men även yrken som är populära av annan anledning. Här är några av våra mest sökta yrken.
Pilot
Pilot

Pilot är kanske ett av de mest mytomspunna yrkena. Men är det fortfarande så välbetalt som det var tidigare?


Bilmekaniker
Bilmekaniker

Allt färre ungdomar utbildar sig till praktiska yrken trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Bilmekaniker är inget undantag och behovet är stort.


Kirurg
Kirurg

Att jobba som kirurg är ett stort ansvar och man får räkna med långa pass. Dessutom är utbildningen lång och krävande. Hur står sig lönen jämfört med allt slit?


Aktiemäklare
Aktiemäklare

En aktiemäklares glansdagar är över för länge sedan men fortfarande är det ett yrke som fortfarande är attraktivt.


Städare
Städare

Ett yrke som ofta tas för givet men som få skulle vara utan. Men är det så dålig lön i yrkent som man ibland tror?